עשרות שוטרים מתחנת רמלה ומיחידת הכלבנים במחוז המרכז, מלווים בלוחמי משמר הגבול, פשטו בבוקר יום רביעי השבוע על מתחם משפחת הפשע ג'רושי. הם באו לאתר אמצעי לחימה, ועל הדרך הסירו 60 מצלמות אבטחה שהשקיפו על המתחם הציבורי ושהופעלו מתוך חמ"ל שהקימו עבריינים בארגון. במהלך הפעילות הבחין הכוח במשאית שנכנסה למתחם דרך שביל עפר, והשוטרים עצרו את הנהג וחיפשו ברכב. שם אכן נמצא חומר קטלני: רבע טונה בשר מקולקל שהיה אמור להגיע לשווקים, לשווארמיות, לאטליזים ולמסעדות יוקרה.

נהג המשאית נעצר ונלקח לחקירה בניסיון להבין מי שלח אותו לשווק את הבשר, שהוחרם והושמד, ואילו גורם במשרד הבריאות הזהיר: "לאכול את הבשר הזה – זו סכנת מוות. היו מקרים של אנשים שאושפזו במצב לא פשוט בדיוק בגלל דברים כאלה: הם בסך הכל נכנסו למסעדה והזמינו סטייק".

ב-29 במאי, פחות מחודש לפני התפיסה המקרית ברמלה, נערכה בדאליית אל-כרמל פשיטה של שוטרי מחוז החוף והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות (לשעבר יחידת הפיצו"ח) של משרד החקלאות. במקרה הזה נתפסו בשתי קצביות בעיר יותר מ-300 ק"ג בשר לא מפוקח שהוברח ככל הנראה מהרשות הפלסטינית; בעלי העסקים נחקרו תחת אזהרה בחשד לשיווק מזון פיראטי המהווה סכנה לבריאות הציבור.

זה לא היה רק צירוף מקרים. "אנחנו מזהים תופעה מסוכנת: ארגוני פשיעה מבריחים אלפי טונות של בשר שמגיע בעיקר משטחי הרשות, ושלא עבר שום ביקורת של משרד הבריאות", אומר השבוע קצין מודיעין במשטרה. "חלק גדול מהבשר מקולקל, או שלא ברור באיזה תנאים הוחזקו הבקר והכבשים".

עברייני בשר (צילום: באדיבות משטרת ישראל)
צילום: באדיבות משטרת ישראל
 

שוטרים שחיפשו אמצעי לחימה הבחינו במשאית במתחם של משפחת ג'רושי ברמלה, ואכן מצאו בה חומר קטלני: רבע טונה בשר מקולקל שהיה אמור להגיע לשווארמיות, לאטליזים ולמסעדות

 אפשר היה לחשוב אולי שתעודת כשרות היא תעודת ביטוח מפני בשר מפוקפק מהרש"פ, אלא שבקיץ 2023 דווח בתקשורת החרדית על תפיסה של יותר מ-700 ק"ג בשר שהוברח על פי החשד מהשטחים במסעדה עם כשרות "מהדרין" ברמלה; אם זה לא מספיק, אז הבשר הוחזק בתנאי קירור לקויים במחסן עם מזגן מאולתר.

כבר בסוף העשור שעבר נתפס במספר מסעדות בשרון בשר מהשטחים שנמכר עם אישורי כשרות מזויפים ("מי שבא לאכול מראים לו הכשר של הבשר, אבל לך תדע אם אין עוד בשר ללא תעודת כשרות", אומר על כך השבוע גורם ותיק בתחום המסעדנות). ואם הולכים אחורה אל הפעם הראשונה שבה דווח על הברחת בשר מסיבית מהשטחים – זה היה כבר בשנת 2016 – עולה שהסחורה המדוברת נמכרת תוך זיוף תאריכי התפוגה, תאריכי השחיטה ותעודות הכשרות, וכי היא הגיעה גם למסעדות יוקרה עם מוניטין ללא דופי

בעוד הסיכון המיידי הוא בריאותי, גורם במשטרה מבהיר שחדירת העבריינים לתחום המזון מציבה גם סכנה ברורה אחרת: "ארגוני הפשיעה מרוויחים עשרות מיליוני שקלים בחודש מהברחת בשר והפצתו, ולא מעט ממנו מגיע לעסקי הסעדה שהם בעצמם מחזיקים ומכניס להם כסף גם בדלת הקדמית".

לפני כשנתיים דיווחנו כאן ב-mako על מבצע של בלשי יחידת משטרה מובחרת, שהתמקמו בסתר לצד שיפודייה במרכז הארץ. לקראת ערב הגיע למקום עבריין בכיר, החנה את הג'יפ שלו בחזית, נכנס פנימה, וכעבור חמש דקות יצא מהמקום עם תיק מלא מזומנים, מה שאישש את החשדות במשטרה: העבריין המדובר היה שותף סמוי בעסק. "בחיים לא הייתי חושב שהשווארמה שאני אוכל בה מממנת ארגון פשע", אמר לנו אז לקוח ותיק של השיפודייה.

בשר פשיעה (צילום: shutterstock Golubovy)
צילום: shutterstock Golubovy

גורם במשטרה: "ארגוני הפשיעה מרוויחים עשרות מיליוני שקלים בחודש מהברחת בשר והפצתו, ולא מעט ממנו מגיע לעסקי הסעדה שהם בעצמם מחזיקים ומכניס להם כסף גם בדלת הקדמית"

המארב המוצלח ההוא היה חלק ממאמץ של המשטרה, של רשות המסים ושל משרד הבריאות לאתר עסקי מזון (בעיקר שיפודיות, סטייקיות, דוכני שווארמה ופלאפל) שבהם שותפים עבריינים וארגוני פשע. "מדובר במקומות שמצריכים טיפול שורש", אמר אז קצין משטרה, אבל האירועים האחרונים ברמלה ובדאליית אל-כרמל מעמידים בספק את הצלחת הטיפול. ואם כבר מדברים על שורשים, הרי שהחיבור בין עולם הפשע לענף המזון נטוע עמוק מאוד – ומגיע רחוק מאוד.

מי שרף את בת האיכר

בימינו מנסה המשטרה לשים יד ואזיק על שותפים סמויים מפוקפקים בעסקי המזון, אבל בעבר הלא-רחוק היו בביזנס הזה גם עבריינים שפעלו בגלוי. דוגמה זכורה אחת היא של משפחת הפשע אבוטבול, שבשנות ה-90 שלטה בנתניה ורכשה עסקים לגיטימיים רבים בעיר – ובהם רשת "בת האיכר", שבמסגרתה פעלו מאפיות ומסעדות שווארמה. המניע לכניסתן של משפחות פשע לתחום ההסעדה היה האפשרות הזמינה להלבנת הון בענף שבשנים ההן התבסס ברובו על פעילות במזומן, ולפחות לרגע עלה החשד שבמקרה הזה היה מניע נוסף: ב-2012 הוצתו שלוש מסעדות "בת האיכר" בנתניה, ומי שזומן לחקירה היה הבעלים, פרנסואה אבוטבול.

במשטרה חשדו בתחילה שהמסעדות הוצתו במסגרת סכסוך עבריינים, אבל אז התברר שלא הוצבה כלל שמירה על המסעדות – מה שגרם לחוקרים לחשוד שאבוטבול עצמו שלח את המציתים כדי להונות את הביטוח. אלא שאבוטבול חוסל זמן קצר לאחר מכן, ותעלומת ההצתה לא נפתרה מעולם.

טוביה אושרי ושותפו רחמים אהרוני מ"כנופיית הכרם", שפעלה בשנות ה-70, רכשו את מפעל הבשר "בר בקר" (המימון, על פי החשד, היה הכנסות מסחר בסמים). המפעל סיפק בשר למסעדות ולדוכני שווארמה, ולא רק: לימים הסתבכו השניים בפרשת הרצח הכפול של עזר כהן ועמוס אוריון, שגופותיהם בותרו במפעל הבשר ונקברו בחולות ראשון לציון. אושרי ואהרוני נשפטו למאסרי עולם.

באותן שנים פעל גם העבריין יחזקאל אסלן, שהקים מסעדות בשר ודגים במרכז תל אביב ובדרומה. "המסעדות שלו היו מפוצצות בסועדים, כל הסלבס של הימים ההם באו", נזכר עבריין לשעבר. "דוגמניות, שחקני כדורגל, אנשי עסקים עשירים – כולם אכלו אצל אסלן. זה הכניס לו הרבה כסף, עד שחוסל".

טוביה אושרי (צילום: מתוך עובדה, קשת 12)
צילום: מתוך עובדה, קשת 12

טוביה אושרי ושותפו ב"כנופיית הכרם", רחמים אהרוני, רכשו בשנות ה-70 את מפעל הבשר "בר בקר". הם הורשעו ברצח הכפול של עזר כהן ועמוס אוריון, שגופותיהם בותרו במפעל

גם בשנים האחרונות נמשך הרומן בין העולם התחתון לאדם הסועד. העבריין אייל בן משה, למשל, סיפר למגזין mako איך הסתבך לראשונה עם החוק: זה קרה כשפתח קו חלוקה למכירת פיתות במרכז הארץ. "היה מונופול שמכר פיתות באזור ואני החלטתי לשבור את השוק", סיפר בן משה. "הקמתי קו חלוקה ועשיתי המון כסף עד שהמשטרה החליטה שאיימתי על המתחרה שלי. חיפשו להפיל אותי במקום להגיד לי תודה שהורדתי את המחירים".

קצין משטרה: "עבריינים בעסקי האוכל מעסיקים לרוב בני משפחה או מקורבים כ'קופים' או אנשי קש כדי לטשטש את המעורבות שלהם ולהראות שמדובר בעסקים חוקיים. להערכתי יש כיום לארגוני הפשע מאות עסקי מזון, שם נמכר בין השאר בשר מוברח".

בסופו של דבר, המעורבות של עבריינים בעסקי המזון מתקיימת בעיקר מאחורי הקלעים – ובשנים האחרונות מתמקדת פחות בהסעדה ויותר בהברחה. כבר בשנת 2018 פרסם משרד החקלאות נתונים מבהילים למדי על היקף התופעה: בשנה הקודמת לפרסום החרימו מפקחי יחידת הפיצו"ח 31 טונות בשר בקר, עוף וכבש, והשמידו 23 טונות בשר בשחיטה שחורה, כ-426 אלף ביצים וכ-51 אלף ק"ג ירקות ופירות. "העבריינים פיתחו אמצעי הסלקה חדשים ויצירתיים כגון דפנות כפולות במשאיות, הברחת קרטוני ביצים בין ערימות אשפה במשאית לפינוי זבל וקרטונים של בשר בתעלות האוורור בגג של אוטובוס", סיפר בשעתו ל"כלכליסט" רואי קליגר, אז מנהל יחידת הפיצו"ח.

בעוד ביצה סרוחה או ירק רקוב עשויים להוביל לכל היותר לביקור שלא מן המניין בשירותים, הברחות הבשר הן עסק מסכן חיים – שהולך ומשתכלל. "ארגוני פשיעה נמצאים בקשר עם סוחרי בשר בשטחי הרשות שמפעילים עבורם רשתות הברחה לשטחי ישראל בדרכים עקיפות, או ישירות דרך המחסומים", מספר גורם במשטרה. "הבשר מוברח בשיטות המתוחכמות שהתחלנו לראות כבר בעשור שעבר כדי למנוע מאיתנו לאתר אותו".

אתה יכול להעריך באילו כמויות מדובר?
"אם בשנתיים-שלוש האחרונות תפסנו מאות אלפי טונות בשר שהוברח לישראל על ידי ארגוני פשיעה, זה אומר שהוברחו בפועל מיליוני טונות ושהם מרוויחים עשרות מיליוני שקלים. אין לנו או למשרד הבריאות יכולת לאתר את כל הבשר הזה, בטח לא אחרי שהוא מגיע למסעדות, לאטליזים ולשווקים. משרד הבריאות והמשטרה ערכו בשנים האחרונות פשיטות על מסעדות וקצביות, נתפס הרבה בשר שהיה עלול לגרום למוות של סועדים או קונים, אבל זאת בסך הכל אצבע בסכר".

משאית אחת, שתי דפנות

בקיץ 2024 פשטו שוטרים על מושב במרכז הארץ שבו הוקמו שני מפעלים קטנים. אחד ייצר קפה טורקי מזויף (אגב, זו לא הייתה הפעם הראשונה: 570 ק"ג של טורקי מזויף נתפסו בעפולה ב-2021); השני היה מזקקה מאולתרת שייצרה מדי יום מאות בקבוקי וודקה וערק מזויפים, מהולים בחומרים כימיים שעלולים לגרום לעיוורון ולמוות. "ארגוני פשיעה מנצלים את העובדה שמחירי המזון והאלכוהול עלו בשנים האחרונות בצורה דרמטית, ומוכרים מוצרים מזויפים של מותגים מוכרים בהוזלה של עשרות אחוזים", אמר אז קצין מודיעין במשטרה. אבל למה למכור בזול, או להסתבך עם תשומות ייצור, כשאפשר פשוט למכור בשר מוברח במחיר השוק?

מסעדת בת האיכר (צילום: חדשות 12)
צילום: חדשות 12

משפחת אבוטבול רכשה בשנות ה-90 את מסעדות "בת האיכר". ב-2012 הוצתו המסעדות, והבעלים פרנסואה אבוטבול זומן לחקירה בחשד ששלח את המציתים כדי להונות את הביטוח

בנובמבר דיווחה היחידה לאכיפה ולחקירות במשרד החקלאות על סדרת סיכולים של הברחות בשר, בין השאר במעבר אליהו – בין אלפי מנשה לקלקיליה – שבו נתפסו 200 ק"ג בשר כבש לא ראוי למאכל אדם בתוך רכב פרטי, ללא מערכת קירור (הנהג נחקר בידי מפקחי המשרד ונפתחו נגדו הליכים משפטיים, הרכב הוסגר והבשר הושמד). במקרה אחר נתפס במעבר חיזמה שבעוטף ירושלים רכב פרטי שבו הובלו 100 ק"ג רגלי בקר במצב שאינו ראוי למאכל; במקרה שלישי, במחסום רנתיס (בין היישוב רנתיס לעיר אלעד) נתפסה משאית ובה תא כפול שבו הוסלקו כ-500 ק"ג עוף (וגם דליים של טבק טרי, כי למה לא). גם העוף היה לא ראוי למאכל אדם. באירוע אחר ליד נתיבות נתפס רכב שהוביל כ-80 ק"ג בשר חזיר ובקר ללא מערכת קירור וללא תיעוד וטרינרי לגבי מקור הבשר.

בכל הכבוד למשרד החקלאות, התפיסה המשמעותית ביותר בשנה האחרונה הייתה של לוחמי מג"ב – שלפני כחודש, ב-12 ביוני, תפסו כ-10 טונות בשר לא מפוקח שהוסתר בדופן כפולה של משאית במחסום א-זעיים. הכמות העצומה הזאת, שהובלה מתחת למשטחי עץ ובתנאים סניטריים ירודים, נועדה להיכנס במלואה לשטחי ישראל (הנהג, תושב שועפאט בשנות ה-30 לחייו, עוכב במקום והועבר להמשך חקירה). כל זה, חשוב לציין, קרה במהלך בידוק שגרתי; אפשר רק לנחש מה וכמה היה נתפס במבצע על בסיס מידע מודיעיני מוקדם בנוגע להברחת בשר מהרש"פ לישראל. ואם כבר מדברים, אז רק חודשיים קודם לכן עצרו בלשי היחידה המרכזית של מג"ב בכביש 5 משאית עם דופן כפולה שבה נמצאו מארזי בשר במשקל כולל של טונה וחצי.

בשר פשיעה (צילום: shutterstock Golubovy)
צילום: shutterstock Golubovy

מבקר המדינה התייחס לסוגיית ההברחות: "ליקויים מאפשרים העברה בלתי מבוקרת של סחורות בין ישראל לרש"פ. הדבר עלול לפגוע בבריאות הציבור ולהביא להטעיית הציבור בנוגע לכשרות"

מה הסיכוי של אדם – כלומר, אדם שאינו צמחוני – להיכנס למסעדה או לשווארמייה ולקבל שם מנה בשרית שהגיעה מהרש"פ בדרך לא דרך ובמצב לא מצב? קשה לקבוע במדויק, אבל דוח מבקר המדינה האחרון שהתייחס לנושא דיבר על "ליקויים משמעותיים בפיקוח על בשר, שעלולים להוות סכנה לציבור". בדוח המיוחד, שפורסם בדיוק לפני שנתיים, צוין כי 23% מהרשויות המקומיות אינן מעסיקות כלל וטרינר שמוסמך לפקח על מכירת בשר, וכי רק 10% מהמסעדות ומהחנויות שנמכר בהן בשר זכו לביקורת תברואה בשנה שנבדקה (2021).

בשנה שעברה התייחס מבקר המדינה ישירות לסוגיית ההברחות, וקבע כי קיימים "ליקויים המאפשרים העברה בלתי מבוקרת של סחורות בין ישראל ובין הרש"פ... במצב דברים זה, קשה ביותר למנוע תופעות של הברחה והלבנה של תוצרת חקלאית, של כלכלה שחורה ושל צער בעלי חיים". המבקר דיבר גם על תופעה הפוכה כביכול, אבל קשורה: "קיים חשד כי כ-57% מהבשר שמגיע מחו"ל ומיועד לרש"פ נותר בישראל. מצב דברים זה מביא לכך שהבשר עלול לזלוג אל הכלכלה השחורה, והדבר אף עלול לפגוע בבריאות הציבור בשל היעדר הפיקוח עליו לאורך כל שרשרת האספקה, ולהביא להטעיית הציבור בכל הנוגע לכשרותו".

"תופעת הבשר המוברח מסכנת חיים, ואנחנו נחמיר עם כל מי שמעורב בה", אומר לנו השבוע גורם בכיר במשטרה. "נדרוש לגזור עונשי מאסר בפועל על מבריחי בשר, ועל מי שמוכר אותו במודע נטיל קנסות כבדים ונסגור את המקומות עד להודעה חדשה. בלתי נתפס שאנשים סוחרים ביודעין במזון שזה מקורו ושזה מצבו".