הוא הוגדר "גאון מחשבים", נחשב לחלוץ בתחום הקריפטו – אך בעיני המשטרה, אליהו גיגי הוא לא פחות מהאקר מתוחכם שפעל בעורמה, גנב עשרות מיליונים, הלבין כספים והטעה את החוקרים. עכשיו, אחרי שסיים לרצות את עונשו - הוא חוזר לזירה, והפעם לא בתור נאשם אלא כתובע.
גיגי, בן 38, במקור מתל אביב ומתגורר כיום בחו"ל, הגיש בימים האחרונים תביעה אזרחית נגד מדינת ישראל, המשטרה ופרקליטות המדינה, בטענה לרשלנות חמורה בטיפול ברכוש הדיגיטלי שנתפס ממנו. לדבריו, המשטרה העלימה לו עשרות אלפי מטבעות וירטואליים, בעיקר ביטקוין, בשווי כולל של כעשרה מיליון שקל, שהיו שמורים בדיסק שהועבר לידיה.
עוקץ קריפטו חובק עולם
לפני כשש שנים נעצר גיגי על ידי יחידת הסייבר של להב 433 בחשד שביצע סדרת פריצות למחשבים ואתרים של אזרחים ברחבי העולם. באמצעות תוכנות זדוניות שהשתיל, הצליח לגנוב סיסמאות, להשתלט על ארנקים דיגיטליים ולהעביר אלפי מטבעות - בהם ביטקוין, אתריום ודאש - לחשבונות בבעלותו. על הדרך, הלבין שמונה מיליון שקל.
"זו הייתה אחת החקירות המורכבות ביותר שבוצעו בישראל בתחום המטבעות הדיגיטליים", סיפר גורם ביחידה, "גיגי השתמש בשרתים מרוחקים, העביר את המטבעות בין ארנקים שונים כדי לטשטש עקבות, ופעל בצורה מתוחכמת מאוד. מדובר באדם חכם, ערמומי, עם ידע טכנולוגי מרשים".
במהלך פשיטה על ביתו נתפסו מחשבים, טלפונים ודיסקים שעליהם אוחסנו המטבעות הגנובים. בתחילה, ההערכה הייתה כי גיגי ושותפו גנבו סכום כולל של כ־100 מיליון דולר, אך לאחר בדיקה המספר ירד לעשרות מיליוני שקלים.
הפרקליטות הגישה נגדו כתב אישום שייחס לו בין היתר גניבה של 14.3 ביטקוין, 3,438 אתריום ו־9,004 דאש, לצד עבירות מחשב, הלבנת הון וזיוף בנסיבות מחמירות. אך למרות הציפייה לעונש כבד, גיגי חתם על עסקת טיעון בתיווך עורכי דינו ששי גז ועידן שני - במסגרתה נידון לשנתיים מאסר בלבד, וחולט ממנו רכוש ומטבעות בשווי 40 מיליון שקל.
נעלם בדרך
לטענת גיגי, כששוחרר מהכלא גילה לתדהמתו כי חלק מהמטבעות, בשווי של כ־10 מיליון שקל – פשוט נעלמו. לדבריו, הזהיר את החוקרים במהלך החקירה שעליהם לשמור על הארנקים הדיגיטליים שהעביר להם, ואף קיבל מהם התחייבות לכך. "כרגע זה בחזקת המשטרה, אף אחד לא גונב לך", נשמע אחד החוקרים אומר לו באחד מקטעי החקירה שצורפו לכתב התביעה.
אלא שלטענתו, המשטרה והפרקליטות התרשלו, אפשרו לגורם שלישי גישה לארנקים הדיגיטליים - מה שהוביל להיעלמות המטבעות. הוא פנה, לטענתו, שוב ושוב לקבל הסברים אך הופנה למחלקה לחקירות שוטרים. גם לשם הגיש תלונה, שנחקרת כעת.
לתביעה צירף חוות דעת של עורך דין בכיר, לשעבר ביחידת הסייבר של להב 433', שקבע כי "העלמות המטבעות מהווה מחדל חמור ורשלנות מקצועית".
בכתב ההגנה שהגישה פרקליטות המדינה נטען כי מדובר בתביעה נטולת בסיס. לטענת המדינה, גיגי לא ציין מתי נגנבו המטבעות, לא הגיש תלונה בזמן אמת, ואף הקשה על החקירה בכך שמסר לחוקרים סיסמה שגויה שגרמה לנעילת הארנקים.
עוד נכתב כי "תפיסת ארנק דיגיטלי אינה מאפשרת שליטה בלעדית על המטבעות, וניתן להעבירם גם מרחוק, באמצעות המפתחות בלבד". המדינה טוענת כי אין כל ראיה לגניבה או להתרשלות.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "מדובר בתביעה מתנהלת ואנו נשיב לה כמקובל בבית המשפט ולא באמצעי התקשורת".