בית משפט השלום בחיפה פסק לאחרונה כי המדינה והמשרד לביטחון לאומי יפצו תושב השפלה בסכום של 9,000 שקלים, לאחר שנאלץ לעשות את צרכיו בתחנת משטרה כשדלת השירותים פתוחה – בניגוד לרצונו.

לפי כתב התביעה שהוגש באמצעות עורכי הדין מוטי לוי ואופיר עמר, המקרה אירע לפני כשנה. א', שליח בחברת "וולט", עזב את ביתו באחד מיישובי השפלה כשהוא נועל את הדלת בעוד חברתו ישנה. כאשר התעוררה וראתה שהדלת נעולה, התקשרה לשכן – ובהמשך הזעיקה את המשטרה.

שוטרים הגיעו לדירה, הבחינו כי החברה כבר עזבה את המקום, ועיכבו את א' לחקירה בתחנת המשטרה בחשד לתקיפת סתם. הוא הוחזק בתחנה במשך כשש שעות וחצי.

במהלך השהות בתחנה, ביקש א' להתפנות בשירותים. לדבריו, השוטר ששמר עליו התעקש שיבצע את הפעולה כשדלת השירותים פתוחה. "אמרתי לו שזה פוגע לי בפרטיות ובזכויות", סיפר א', "זה לא עניין אותו. נאלצתי להתאפק כמה שעות, עד שחוקר אחר הגיע ואישר לי להתפנות כראוי. הרגשתי מושפל".

א' הגיש תלונה רשמית לקצין תלונות הציבור במשטרת מרחב השפלה, וטען כי הדרישה להשאיר את הדלת פתוחה חרגה מהנהלים. בתביעה דרש פיצוי של 40 אלף שקל – גם על הפגיעה בפרטיותו וגם על העיכוב הממושך. מנגד, הפרקליטות ביקשה לדחות את התביעה בטענה שהמשטרה פעלה בהתאם לנהלים ולשיקולים ביטחוניים, במטרה לוודא שהחשוד לא יפגע בעצמו.

עורכי הדין מוטי לוי ואופיר עמר (צילום: פרטי)
צילום: פרטי

אולם השופט שדן בתיק קבע כי ניתן היה לאפשר לא' – אדם נורמטיבי וללא עבר פלילי – להתפנות כשדלת השירותים סגורה חלקית. בנוסף ציין כי עיכובו בתחנה במשך שש שעות וחצי, שלוש שעות מעל למותר, מצדיק פיצוי. בסיכומו של דבר, פסק השופט כי המדינה תפצה את א' בסך של 9,000 שקלים.