תושבי רחוב עפרוני בקיסריה הבחינו בעשן מיתמר מהקומה השנייה של אחת הווילות בשכונה. שכן התקשר למוקד 100 של המשטרה, ו"תוך רגע" לדבריו התאספו מחוץ לווילה כוחות משטרה רבים, לוחמי אש שכיבו את השריפה ופרמדיקים של מד"א. בקומה שממנה עלה העשן הבחינו הכוחות באריק (אריאל) בן דרור, שהתגורר בווילה בשנה האחרונה. הם נאלצו לקבוע את מותו.

"הדלת הייתה פתוחה והמקום נראה כאילו היה מלכתחילה מבולגן מאוד, אולי כי לפני השריפה היה שם מאבק", אומר גורם בכיר במשטרה על מה שקרה בקיסריה לפני שבוע בדיוק, בוקר יום חמישי 27 במרץ. "אבל מוקדם לקבוע מה היה שם, זאת זירה בעייתית מאוד ותיק מורכב מאוד".

על פרטי החקירה הוטל צו איסור פרסום, אבל שעות לאחר האירוע כבר דווח בכלי התקשורת על חשד לרצח ועל האפשרות שהשריפה הייתה למעשה פעולת הסחה, ניסיון לגרום למותו של בן דרור להיראות כמו תאונה, כשהנסיבות האמיתיות שונות לגמרי. "ייתכן שלא נדע לעולם מה גרם לשריפה בווילה ולמותו", אומר הגורם המשטרתי. "כרגע אנחנו ממתינים לתוצאות נתיחת הגופה, שעשויות לסייע לנו להבין מה באמת הייתה סיבת המוות".

הווילה שהוצתה בקיסריה (צילום: דוברות המשטרה)
עשן מהקומה השנייה. הווילה השרופה בקיסריה|צילום: דוברות המשטרה

"המקום נראה כאילו היה מבולגן מלכתחילה", אומר גורם במשטרה על מה שהתגלה בווילה בקיסריה בבוקר יום חמישי. "מוקדם לקבוע מה היה שם, זאת זירה בעייתית ותיק מורכב מאוד"

חוקרי המעבדה לזיהוי פלילי במחוז החוף אספו ממצאים בווילה. תיק החקירה הועבר לטיפול צוות בתחנת משטרת חדרה, והוא החל באיסוף מידע מודיעיני. האם בן דרור מת משאיפת עשן או אולי מאירוע לבבי שקדם לשריפה? האם הוצת המקום כדי להעלים ראיות פורנזיות? האפשרויות נבדקות, אבל לא רק מותו של בן דרור מעורר שאלות. גם חייו של הגבר בן ה-47 – עבריין מוכר מתחום ההונאה שהשאיר אחריו שובל של נפגעים שלטענתם נעקצו על ידו, נוכל מקצועי שחווה איומים ממשיים על חייו – הם תעלומה.

כל יום חיפשו אותו

אורן (שם בדוי), אדם שהכיר מקרוב את בן דרור, מתקשה להאמין שמותו היה מקרי. "היו לאריק לא מעט אויבים, הוא הונה לא מעט אזרחים תמימים שנפלו לרשת שלו די בקלות והסתבך עם עבריינים שקשורים לארגוני פשע. הוא גם לקח הלוואות מכל מיני גורמים מפוקפקים ולא החזיר להם את הכסף. היו אנשים שאיימו לרצוח אותו, בפירוש ככה".

בשנה האחרונה התאגדו עשרות מנפגעיו לכאורה של בן דרור, והפיצו ברשתות פוסטים וסרטונים שמאשימים אותו בניהול "אימפריית הונאות". "כל יום היו מגיעים לווילה שלו אנשים שבאו לחפש אותו – כאלה שנפגעו ממנו, מתווכים, סוחרי רכב, סוחרי סמים. כולם חיפשו אותו ודרשו את הכסף שלהם", מספר ערן (שם בדוי), תושב קיסריה. "הם היו מחכים לו במשך שעות, מתעמתים איתו, צועקים שהוא נוכל ורמאי, שיתבייש".

איך הוא היה מגיב?
"מקלל אותם בחזרה. הוא לא אהב את זה שהם עושים לו בושות. היו מקרים שזה הגיע למצב של תגרה, אבל עדיין הוא היה לועג להם, ובצד השני היו אנשים שנטרפו מזה שהוא נוהג במכוניות שעולות מאות אלפי שקלים – פעם מרצדס, פעם אינפיניטי, פעם BMW. מבחינתם הוא שילם עליהן ועל הווילה בכסף שהוא עקץ מהם".

בשכונה הרגישו שזה מה שקורה?
"בטח, שכנים היו מעירים לו שזה מפריע להם. שהם פחדו שגורמים עברייניים יגיעו לכאן ויהיה בלגן".

אריק בן דרור (צילום: יוסף גבאי)
צילום: יוסף גבאי

אריק בן דרור ריצה מאסרים בגין עבירות הונאה, מרמה והתחזות. הוא צבר אויבים, בהם גורמים עברייניים. באחד ממעצריו טען שקיבל מסרים ואיומים מאסירים המשתייכים לארגוני פשיעה

בן דרור גר בווילה בשכירות. איתו גרה שם סבתו בת ה-85, שהייתה חתומה על החוזה עם בעלי הבית, זוג ישראלים שמתגוררים בשנים האחרונות מעבר לים ושהשכירו את הדירה באמצעות מתווך. "אריק הגיע להתעניין בדירה. הוא נראה איש מסודר, יודע להתלבש, מדבר יפה, והוא הציע למתווך ולבעלים לשלם להם בפעימה אחת, במזומן", מספר דן (שם בדוי), מקורב לבן דרור. "זה היה רבע מיליון שקל".

לא סכום קטן.
"זה היה העוקץ הגדול שלו בשנה האחרונה. הוא הכיר איש עסקים דתי, אדם מקסים שתורם לחיילי צה"ל, באיזה מלון שהוא ישן בו בתל אביב. בפני אותו אדם הוא התחזה לאיש מוסד, אמר שהוא עובד עבור המדינה ושהוא מעורב בעסקי נדל"ן, והתורם מאוד התלהב ממנו. אריק סיפר לו שהווילה בקיסריה מוצעת למכירה בעסקה נדירה, 4 מיליון שקל במקום 12 מיליון, והציע לאותו איש עסקים לקנות בשותפות את הווילה. כמקדמה הוא ביקש 250 אלף שקל, ואיש העסקים העביר לו את הכסף. לא היה לו מושג שאין שום עסקת מכירה על הפרק".

דן מספר שבכך לא הסתיים העניין: לדבריו ביקש בן דרור מאיש העסקים עוד 350 אלף לקניית רכב מסוג פורשה, והבטיח שיעביר לו את הכסף בהעברה בנקאית. כשהכסף התקבל שלח בן דרור צילום שביצע העברה בנקאית, צילום שבדיעבד התברר כמזויף.

חלק מקורבנותיו לכאורה של בן דרור טוענים כי מאז אוקטובר 2023 הוא הציג עצמו בכמה מקרים כמי שמתרים כספים עבור חיילי מילואים, אבל כשחלק מהתורמים ביקשו הוכחות להעברת הכספים ליעדם הוא נעלם ולא ענה לשיחות הטלפון. מעת לעת נהג להחליף את מספרי הטלפון ה"מבצעיים" שלו, ויצר מצב שבו התורמים פשוט לא הצליחו לאתר אותו.

אבירהם טל (צילום: באדיבות המצולם )
צילום: באדיבות המצולם

אבירהם טל מארגון "בתשובה צדק חברתי", שהיה בקשר עם בן דרור: "אני יודע כמה הוא עקץ, הוא מוכר בכל הארץ כנוכל, אבל אריק גם היה חבר של כולם וגרם לכולם לאהוב אותו"

קשה לחשוב על עוקץ מקומם יותר בימים אלה, אבל אבירהם טל – מנהל ארגון "בתשובה צדק חברתי", שמשימתו המוצהרת היא הגנה על הציבור מפני עוולות של גופים ואנשים פרטיים – מפתיע כשהוא נשאל על בן דרור. "אני יודע כמה הוא עקץ, הוא מוכר בכל הארץ כנוכל, בדיבורים הוא הכניס לכיס הקטן אפילו את ביבי, אבל הוא גם היה חבר של כולם וגרם לכולם לאהוב אותו", אומר טל, שהיה בשנה האחרונה בקשר עם בן דרור. "האיש הזה היה מעל הטבע, אפשר לכתוב עליו ספר. הייתה לו נשמה של ציפור".

ורקורד של הרשעות.
"שלא תטעו, גם אותי הוא עקץ, אבל אני סולח לו. לא הגיע לו למות. היו לי איתו שיחות נפש, הוא סיפר לי שהוא רוצה להשתקם. אמרתי לו שיתחתן, שיביא ילדים, שעוד יכולים להיות לו חיים טובים, אבל זה לא עזר".

אם דבריו של טל מפתיעים, הרי שבן דרור זכה לאחר מותו למחווה עוד פחות צפויה: חברים בקבוצה של אספני מכוניות, שהכירו אותו ושחלקם טענו כי נעקצו על ידו, החליטו להירתם למען משפחתו של המנוח ואספו סכום של 8,200 שקל כדי לממן את מצבתו. הם גם סייעו לארגן את השבעה על כל הכרוך בכך. 

השיטות הלכו והשתכללו

בן דרור, רווק ללא ילדים, במקור מנתניה, החל לפי החשד לעסוק בהונאות לפני כשלושה עשורים. מאז נהג להחליף את שמו מדי כמה שנים בניסיון להסתיר את עברו הפלילי; פעם היה אריק, פעם אריאל, פעם שם משפחתו היה טרוטר ובתקופות אחרות לאור ובן-אור. הוא נדד בין דירות בכל הארץ, ובכל פעם מחדש השתמש בסבתו – ככל הנראה ללא ידיעתה – כאשת קש בחתימה על חוזי שכירות. פעמים רבות לא שילם שכר דירה, והוגשו נגדו תביעות עד שנאלץ לעזוב ולהשתכן במקום אחר.

אריק בן דרור (צילום: צילום פרטי)
צילום: צילום פרטי

חברים בקבוצת אספני מכוניות, שהכירו את בן דרור ושחלקם טענו כי עקץ אותם, אספו סכום של 8,200 שקל כדי לממן את מצבתו. הם גם סייעו לארגן את השבעה על כל הכרוך בכך

במפגשים עם אנשים שלא הכירו אותו נהג בן דרור להתחזות. פעם היה איש עסקים, פעם איש מוסד ופעם שוטר. למקורביו סיפר ש"כל משטרת ישראל אצלו בכיס"; אדם שרצה להגיש עליו תלונה מספר שבן דרור איים עליו ואמר, "אני אסבך אותך עם המשטרה".

בן דרור, שפעל בעיקר באזור השרון, ריצה מאסרים בגין עבירות הונאה ומרמה, התחזות, שימוש בכרטיסי אשראי גנובים, קבלת דבר במרמה ועוד. עם השנים צבר שורה של אויבים, בהם גורמים עברייניים ובכירים בעולם הפשע. באחד מגזרי הדין נכתב עליו: "שירות המבחן מתרשם כי מדובר באדם שהתקשה לזהות רגשות וחוויותיו ביחסים הבין-אישיים הן של ניצול ושימוש באחר. מדובר באדם בעל קווים אישיותיים אנטי-סוציאליים [...] עוד מתרשם שירות המבחן מהתנהלות מניפולטיבית ודפוסי התנהגות שליליים".

בשנת 2008, כשקרא לעצמו אריאל בן-אור, הוגש נגד בן דרור כתב אישום לאחר שהתחזה לאיש נדל"ן בפני אישה בת 22, ובתוך ימים בודדים הציע לה להתחתן. השניים קבעו תאריך לחתונה, והוא לקח אותה ברכב יוקרתי לראות בית בשווי 10 מיליון שקל שעמד כביכול "לסגור" עבורם. בן דרור עקץ מאותה צעירה בתואנות שונות יותר מ-100 אלף שקל, וכשהבינה שנפלה בפח, נעלם. בבקשה למעצרו עד תום ההליכים צוין כי ל"בן-אור" יש "עבר עשיר הכולל עבירות מרמה שביצע בשנים האחרונות, וכן תלויים נגדו עונשי מאסר על תנאי ועבודות שירות". בית המשפט הביא בחשבון את עברו הפלילי, ודן אותו לשלוש שנות מאסר בגין הונאה. באותה שנה התחזה בן דרור בפני צעירה אחרת למקורב לאיש העסקים לב לבייב ולחברו של בני פדני, מבעלי חברת התכשיטים פדני. הצעירה הוזהרה מפניו והתרחקה.

ב-2010 הורשע בן דרור בביצוע מספר רב של עבירות – קבלת דבר במרמה, גניבה, סחיטה באיומים, הפרת הוראה חוקית ושימוש בכרטיס אשראי גנוב – ונשלח לארבע שנות מאסר. זמן קצר לאחר מעצרו באותה פרשה עתר לשב"ס בבקשה להעבירו לאגף נפרד, לטענתו לאחר שקיבל מסרים ואיומים מאסירים המשתייכים לארגוני פשיעה, ביניהם משה שירזי, אחיינו של ראש ארגון הפשע ריקו שירזי.

אריק בן דרור (צילום: פרטי)
צילום: פרטי

דנה (שם בדוי), שבן דרור עקץ אותה לטענתה: "עורך הדין של אריק איים לפרסם תמונה שלי ולספר שאני נערת ליווי ושיש לי מחלות מין. בדיעבד גיליתי שעורך הדין היה בעצם אריק עצמו"

גורם בעולם הפשע בנתניה אומר על בן דרור: "אין עבריין בשרון שלא מכיר אותו. הוא הסתכסך בעבר עם עבריינים מקומיים על רקע כספי, והם איימו לפגוע בו. היה לו מזל גדול שהם לא הורידו אותו, ובסופו של דבר הוא שילם כספים כדי שלא יחסלו אותו. הוא לא הבין עם מי הוא הסתבך, עבריינים זה לא אזרחים מהשורה שהוא יכול לעשות להם מה שבא לו".

"בכל פעם שבן דרור היה משתחרר מהכלא הוא היה ממציא את עצמו מחדש", אומר קצין משטרה. "שיטות העוקץ שלו הלכו והשתכללו עם הזמן, אנשים נפלו אצלו כמו יתושים. האמינו שהוא איש עסקים מצליח שמגלגל מיליונים, הווילה בקיסריה והמכוניות היוקרתית היו חלק מסיפור הכיסוי שלו שגרם לאנשים ליפול למלכודת שלו. הוא ניסה להראות עד כמה הוא עשיר, לעשות רושם על נעקצים פוטנציאליים. הוא היה ערמומי ומניפולטיבי גם בחקירות, היה מתיש מאוד".

השוטרים אהבו אותו 

בשנים האחרונות הציג את עצמו בן דרור כמנכ"ל ובעלים של קבוצת השקעות שהחזיקה לכאורה במגוון עסקים בארץ ובעולם. דנה (שם בדוי), שהכירה אותו באפריל 2024 דרך חברים משותפים: "חברים שלי מאוד התרשמו ממנו, וגם אני התלהבתי. הוא סיפר לי על חברת ההשקעות וכמה שהוא מצליח בעולם העסקים. באותה תקופה נכנסתי לזוגיות ורציתי לעבור לדירה גדולה יותר, ואריק סיפר שיש לו כמה דירות בתל אביב והציע לי לגור באחת מהן, ברחוב הירקון. הוא ידע שאני מקבלת קצבת נכות ושלא אוכל לתת פיקדונות עבור הדירה, והוא אמר שהכל בסדר והכין לי חוזה בלי ערבים, בלי פיקדון ובלי מקדמה. אחרי שחתמתי יצר איתי פתאום קשר אדם שהציג את עצמו כעורך דין שלו ואמר שאני חייבת להעביר 15 אלף שקל כפיקדון, למרות מה שסיכמנו. דיברתי עם אריק, הוא הציע שאעביר לעורך הדין את הכסף במזומן והוא ישלח לי סכום זהה בהעברה בנקאית. הסכמתי, העברתי את הכסף, ואריק שלח לי אישור העברה".

וקיבלת מפתח לדירה?
"לא. עברו כמה ימים, חיכיתי למפתח וחיכיתי שייכנס לחשבון שלי הסכום שאריק העביר, אבל שום דבר לא קרה. לא קיבלתי מפתח, והתברר שההעברה שהוא צילם לי הייתה מזויפת".

מה עשית כשהבנת מה קרה?
"סיפרתי לבן הזוג שלי, והוא התקשר לאריק ודרש אחד מהשניים, מפתח או כסף. במהלך השיחה אריק אמר לו שאני נערת ליווי, ששכבתי איתו ושבעצם בגדתי בו".

איך בן הזוג שלך הגיב?
"הוא נפרד ממני. חוץ מנזק כלכלי אריק גרם לי לנזק נפשי, כל החיים שלי נפגעו והייתי במצב מזעזע. בינתיים עורך הדין של אריק איים עליי שאם לא אעביר לו עוד עשרות אלפי שקלים הוא יפרסם בכל מקום תמונה שלי ויספר שאני נערת ליווי ושיש לי מחלות מין, אז הלכתי לעורך דין משלי והגשתי נגדו תלונה במשטרה ותביעה. רק אז גיליתי שעורך הדין היה בעצם אריק עצמו, הוא התחזה והציג את עצמו בשני כובעים".

איך הסיפור נגמר?
"היה אמור להתנהל הליך בבית המשפט. אני מאמינה שעכשיו, כשאריק מת, כבר אין מה לעשות".

אריק בן דרור (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולם)
צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולם

נפגעיו לכאורה של בן דרור האשימו אותו בניהול אימפריית הונאות. "כל יום היו מגיעים לווילה שלו אנשים שדרשו את הכסף שלהם", מספר שכן מקיסריה. "הם היו מחכים לו במשך שעות"

נעמה, פעילה חברתית למען בעלי חיים, התגוררה בשכירות בבית הצמוד לזה של בן דרור. "גרתי שם כמה חודשים, וממה שראיתי הוא כמעט ולא יצא מהבית. תמיד היו אורות מהמרתף שלו, בעיקר בלילה, אבל הוא נשאר בחדר. הוא היה רדוף, הוא ידע שמחפשים אותו. כשהייתי שומעת צעקות של אנשים ובעלי חיים מתוך הבית שלו הייתי מתערבת".

בעלי חיים?
"הוא היה קושר את הכלבים שלו מחוץ לבית, בשמש, בלי אוכל ושתייה. הייתי צועקת עליו ומזמינה משטרה, והוא בתגובה היה מאיים שיחסל אותי. הייתה לו התנהגות של קרימינל מהסוג שאף פעם לא ראיתי, נאלצתי לעזוב את הבית כי פחדתי שהוא יפגע בי".

מה עשו השוטרים שהיו מגיעים למקום?
"השוטרים אהבו אותו, היו חברים שלו. בכל פעם שהם הגיעו הם אמרו שהכל בסדר".

נעמה מספרת שפגשה את אריק בפעם האחרונה לפני קצת יותר מחודש, כשלקחה כמה חפצים שהשאירה בדירה השכורה. "הוא נראה רע מאוד, כאילו הוא הולך למות או מאוד מסומם. המצב הפיזי שלו נראה מזעזע".

אבירהם טל מספר שניסה בשנה האחרונה לסייע לבן דרור. לדבריו האחרון הודה בפניו שהשתמש בסמים, והוא מצדו ניסה לעזור לו לצאת מעולם הפשע וההתמכרות עד שלפני מספר חודשים הרים ידיים. 

אנשים במצב של פת לחם

במשטרה עלה בחודשים האחרונים חשד שבן דרור עוקץ עשרות אנשים בשיטה חדשה: הוא השיג לכאורה את פרטיהם האישיים של קורבנות תוך הבטחה לסדר להם הלוואות טובות בריבית נמוכה, והם גילו בדיעבד שבן דרור לקח הלוואות על שמם, רכש כלי רכב והשאיר אותם עומדים מול שוקת שבורה.

בחודשים האחרונים, למרות ההידרדרות הפיזית הבולטת במצבו של בן דרור, שעליה דווח גם בקבוצת הנפגעים, עשרות עדיין קיוו להשיג את כספם בחזרה. "אני יודע שהפעילו חוקרים פרטיים שעקבו אחריו, בזמן האחרון הוא גם חטף איומים על החיים שלו. היו אנשים שהצהירו שיפגעו בו כי אין להם יותר מה להפסיד", מספר אדם המעורה בפרטים.

גם דורון (שם בדוי), אדם שהיה בקשר עם בן דרור בחודשים האחרונים לחייו, מספר שהוא היה חשוף לאיומים מצד אנשים שונים שלכאורה עקץ – וכן מצד גורם עברייני מוכר שהטיח בו שהוא מנסה לנגוס בטריטוריה שלו. "הוא הזיז את הגבינה של אותו גורם עברייני וזה סיבך אותו", אומר דורון. "אריק היה מבוהל מזה מאוד, ובשיחות שהיו לי איתו בזמן האחרון אמרתי לו לעזוב מיד את קיסריה כי כולם יודעים את הכתובת שלו. הצעתי לו להוריד פרופיל, לעבור לגור במושב או במקום מרוחק. הוא הרגיש שמאיימים עליו, וגם ככה הוא לא היה אדם בריא במיוחד". דורון לא יודע לספר אם בן דרור הספיק לתכנן מעבר לפני מותו.

"אני לא יודע אם אריק נרצח, התאבד או שקרתה שם טרגדיה אחרת", אומר אבירהם טל. "אני כן יודע שחלה הידרדרות מאוד גדולה במצבו בגלל ההתמכרות לסמים, אבל הוא גם היה מתעסק עם הרבה אנשים מלוכלכים. בסופו של דבר הוא מצא את מותו בקיסריה, יש פה מצלמות בכל חור. אני מאמין שהמשטרה יכולה להגיע לאמת בסיפור הזה בשנייה".

בווילה ברחוב עפרוני עדיין עומד ארון מלא בגדים עם תוויות של מותגי יוקרה. בבית נשארו גם בקבוקי אלכוהול יקרים שרכש בן דרור, ובחניה עוד עומדות מכוניות אספנות שהיה מציג לראווה בתערוכות. "לאריק הייתה תוכנית פעולה מ-א' ועד ת', הוא רצה להראות שהוא מנהל חיי עשירים. הוא היה מביא המון נשים הביתה, בעיקר כאלה שהכיר באתרי היכרויות, והיה צריך כסף נזיל כדי לממן את החיים הראוותניים שלו ולגלגל כספים", אומר דן. "כדי לממן את כל זה הוא הרס מאות משפחות והשאיר אנשים במצב של פת לחם, מחזירים לבנקים הלוואות על מכוניות שהם לא רכשו מעולם".

עו"ד מירון רוזנטל: "בן דרור שילם את חובו לחברה"

מירון רוזנטל, שהיה עורך הדין של בן דרור, מסר בתגובה לכתבה: "במהלך השנים ייצגתי את אריאל במסגרת תיקים בבתי המשפט. אריאל ריצה את עונשיו בגין עבירות כלכליות והונאה, ומאז שחרורו, ולאחר ששילם את חובו לחברה, לא ידוע לי על חקירות והסתבכויות נוספות שלו, למרות שמועות וכתבות של אנשים שהיה להם אינטרס לפרסמן בגין עבירות כאלה ואחרות שאריאל אפילו לא נחקר לגביהן למרות הפרסומים, ולמרות שהוגשו תלונות למשטרה.

עוד מירון רוזנטל (צילום: יאיר שגיא)
צילום: יאיר שגיא

"אריאל אהב מאוד מכוניות ספורט והיה חבר בקבוצה המרכזת חובבי רכבי יוקרה וספורט. הוא היה גם איש עסקים ודמות פופולרית בחיי הלילה של תל אביב. לאחרונה ניתן היה להבחין שהוא לא במיטבו, ככל הנראה עקב לחצים שלא היו ידועים. היה ניכר שהוא בבעיה, אבל לא ניתן היה לדעת במה מדובר.

"אריאל היה אדם אהוב על הבריות, עם המון חברים, והיה לו חוש עסקי מפותח שלא תמיד היה מכוון למקומות הנכונים. אין ספק שמותו הכה בתדהמה את מקורביו ואת בני משפחתו, שאליהם היה מאוד קשור. כולי תקווה שמשטרת ישראל, האמונה על החקירה של נסיבות מותו – כרגע החשד הוא לרצח – תסיים את החקירה ותמצה את הדין עם המעורבים".