לבן הוא הצבע "האהוב" על גנבי הרכב – כך עולה מדו"ח שפרסמה חברת איתוראן, המסכם את נתוני גניבות כלי הרכב בחודשים ינואר-יוני 2025. מהנתונים עולה כי 42% מהמכוניות שנגנבו בישראל ובשטחי הרשות היו בצבע לבן. במקום השני - רכבים בצבע אפור ושחור עם 32%.

הימים המועדים לפורענות הם ימי שלישי ורביעי, ורוב הגניבות מתבצעות בשעות הבוקר המוקדמות - בעיקר בחמש או שש בבוקר. עוד עולה מהדו"ח כי מחצית מכלי הרכב שנגנבו נמכרו לסוחרי חלפים בישראל ובשטחים, והיתר הוברחו לשטחי הרשות הפלסטינית.

דו"ח המחקר של איתוראן חושף נתון מדאיג נוסף: ב-80% מהמקרים, גיל הגנבים עומד על 17 - ולרובם (80%) אין כלל רישיון נהיגה. עם זאת, בחציון הראשון של השנה נרשמה ירידה של 3% בגניבות לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

אופנוע שנגנב (צילום: פוינטר)
אופנוע שנגנב|צילום: פוינטר

ירידה דרמטית נרשמה גם במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן באפריל - אז נרשמה ירידה של 35% בגניבות, בעקבות נוכחות מוגברת של כוחות ביטחון בצירי ההברחות ובמחסומים. בחברת איתוראן ציינו כי מתחילת השנה סוכלה פעילותן של 320 חוליות גנבים, מהלך שחסך למשק הישראלי 1.4 מיליארד שקל.

הפיזור הגיאוגרפי של הגניבות מצביע על כך ש-50% מהן התרחשו בגוש דן, 16% בשרון ו-9% בדרום. סוג הרכב המועדף לגניבה: ג'יפים וג'יפונים – המהווים מחצית מהמקרים, 30% רכבים פרטיים ו-15% אופנועים וקטנועים.

רכב שנגנב
רכב שנגנב

גם חברת פוינטר פרסמה היום דו"ח על גניבות הרכב ברבעון השני של השנה, לפיו חלה ירידה של 10% בגניבות ובניסיונות גניבה - גם כאן, בשל השפעת הלחימה.

את טבלת הערים מובילה פתח תקווה, שבה אירעו 15% מכלל הגניבות - עלייה של 36% לעומת הרבעון הקודם. תל אביב ניצבת במקום השני עם 13%, ירושלים עם 8%, ואחריהן באר שבע ונתניה עם 5% כל אחת.