אירוע ירי חריג התרחש הלילה (חמישי) בבית פרטי ברחוב פרדה יזדאו אקלום בעפולה. חייל מילואים בן 42, תושב העיר, ירה באישה בת 41 – חברתה של גיסתו – ופצע אותה באורח קשה. על פי החשד, הירי בוצע במהלך ויכוח שהתלהט בין השניים.

שוטרי המחוז הצפוני שהוזעקו לזירה בעקבות דיווח למוקד 100, סגרו את הבית ופתחו מיד בחקירה. החשוד נעצר ונלקח לתחנת המשטרה, שם טען בחקירתו שהוא הלום קרב מתקופת הלחימה בעזה. לדבריו, הוא נכנס להתקף במהלך העימות – ושלף אקדח שירה לעבר האישה. "לא התכוונתי לפגוע בה", אמר לחוקרים.

כוחות ההצלה שהוזעקו למקום טיפלו בפצועה בשטח. "היא הייתה בהכרה מלאה עם פציעות חודרות בגופה", סיפרו חובש מד"א דינו נחום והפרמדיקית ארז היב, "הענקנו לה טיפול רפואי מתקדם שכלל טיפול תרופתי, העלינו אותה לניידת טיפול נמרץ ופינינו אותה במהירות לבית החולים העמק כשמצבה קשה ולא יציב".

החשוד הובא לדיון בבית משפט השלום בנצרת, שם הוחלט להאריך את מעצרו בשישה ימים ולשלוח אותו לבדיקה פסיכיאטרית על מנת לבדוק אם הוא כשיר לעמוד לדין. מצבה של הפצועה מוסיף להיות קשה.

עו"ד ברוך גדע, המייצג את החשוד, מסר: "מדובר באירוע טרגי אשר מדגיש את הכשל המערכתי של המדינה בטיפול בהלומי קרב. מרשי, כמו אלפים אחרים, חזר מלחימה ממושכת בעזה ובלבנון כשהוא סובל מפוסט-טראומה חמורה וללא מענה טיפולי הולם. לצערי, המוסדות השלטוניים מפקירים את הלוחמים להתמודד לבדם עם הצלקות הנפשיות הקשות שהקרב מותיר בהם. חיילים נשלחים לחזית אך נותרים ללא מענה כשהם חוזרים שבורים בנפשם. אנו קוראים למשרד הביטחון ומשרד הבריאות להקים מיידית מערך טיפולי נגיש ומקיף לכל נפגעי הטראומה מהמלחמה".

במשטרה מזהירים: "חוששים שזה יסתיים ברצח"

מאז החלה המלחמה מטפלת המשטרה בעוד ועוד אירועים פליליים שבהם מעורבים לוחמים שחזרו מהחזית, או ניצולים מהטבח ב-7 באוקטובר. באחד המקרים האחרונים שדווחו, הצמיד חייל מילואים אקדח לראשה של אשתו ואיים על חייה. "חיילים חוזרים משדה הקרב עם פוסט טראומה קשה מאוד, לא מקבלים טיפולים בזמן והדבר בא לידי ביטוי במקרים חמורים", אומר בכיר במשטרה. "מדובר בעשרות מקרים מאז תחילת המלחמה".

כאמור, בחודש ינואר האחרון חייל מילואים שחזר משירות בעזה הואשם בבית משפט השלום בנצרת שהצמיד אקדח לראשה של אשתו ואיים לירות בה. "זה קרה לפני כחודשיים. הוא הצמיד לי הרובה לראש, דרך אותו  ואמר לי: 'עכשיו תמותי'", סיפרה האישה לחוקרי המשטרה. לחוקרים התברר שהבעל הכה את אשתו כמה פעמים וגרם לה לחבלות בגלל ש"העזה" לרקוד באירוע חברתי. הוא החרים לה את הטלפון ומנע ממנה ללכת לבית הוריה. הבעל מואשם בעבירות חמורות של תקיפת סתם, תקיפה הגורמת חבלה של ממש וגרימת נזק.

מדובר בשרשרת של מקרים הנוגעים לבעיות התנהגות המאפיינות את נפגעי המלחמה בעזה ובלבנון - מהלוחמים בחזית שמתמודדים עם החוויות המחרידות והמצלקות שחוו בשטח, ועד לניצולי פסטיבל הנובה, שראו במו עיניהם את חבריהם נרצחים ונחטפים אל מול עיניהם. חלק מהאירועים שבהם הסתבכו המתמודדים עם הטראומה היו מסכני חיים.

כך למשל חודשיים לאחר תחילת המלחמה, א', חייל מילואים בן 30 ששירת בחזית הצפונית, נכנס רעול פנים למינימרקט בקריית אונו בשעות הבוקר המוקדמות כשהוא חמוש במקלע נגב. א' ביקש מהמוכר סיגריות "כאמל" ומסר לעובד שטר של 100 שקל. לאחר מכן דרש את הכסף שיש בקופה כדי שיוכל לשלם שכירות. העובד הסביר ל-א' שהוא בטראומה כי כבר נשדד לא מזמן.

"הוא הצמיד את הקת לעבר הקופה ועמד ללחוץ על ההדק", שחזר המוכר בקול רועד בפני חוקרי המשטרה, "הייתי בטוח שהוא עומד לירות בי. הוא אמר שיש לו טראומה ממבצע 'צוק איתן' ועכשיו כשיצא מעזה. נתתי לו מה שהיה בקופה: 2,000 שקל. רואים שהוא לא היה יציב בנפשו, שהוא מעורער, שהוא מסוגל לעשות דברים חמורים יותר".

במשטרה מציינים כי בשנה האחרונה אירעו עשרות מקרים בהם חיילים וניצולים ממסיבת הנובה הסתבכו בפלילים, "הם לא מקבלים את הטיפול הראוי, וזה רק ילך ויחמיר. בתי המשפט מתחשבים מאוד באותם צעירים, ולרוב משחררים אותם ממעצרים, אבל מה יקרה כשהם יסתבכו בפרשות חמורות יותר?".

"מדובר בפצצות מתקתקות של ממש", מזהיר קצין בכיר במשטרה. "חיילים חוזרים משדה הקרב עם פוסט טראומה קשה מאוד, רובם חיילי מילואים, לא מקבלים טיפולים בזמן והדבר בא לידי ביטוי במקרים חמורים מאוד. מדובר בעשרות מקרים מאז תחילת המלחמה של מקרי אלימות בהם היו מעורבים החיילים. אני חושש שזה ייגמר ברצח. אם המערכות לא יתעוררו המצב יילך ויחמיר עוד יותר".