מ' הוא קבלן תשתיות ידוע ומוכר במגזר הבדואי והיהודי בנגב. הוא מתגורר באחד מיישובי הפזורה ומבצע עבודות עפר רבות עבור פרויקטים המיועדים לתושבי הדרום והשפלה. לפני כמה חודשים הגיע אל אתר עבודתו של מ' עבריין בדואי מוכר למשטרה (כל השמות בכתבה שמורים במערכת מחשש לחייהם של חלק מהמעורבים) ודרש ממנו לשלם לו פרוטקשן של כמה עשרות אלפי שקלים בחודש בתמורה לכך שהציוד שבבעלותו, בשווי כמה מיליוני שקלים, לא יינזק.
מ', שעבד באותם ימים בפרויקט במישור רותם החליט לאזור אומץ והגיש תלונה במשטרה נגד אותו עבריין, ותוך זמן קצר לאחר הגשת התלונה החל לקבל איומים על חייו, עד שלבסוף ויתר על מכרז עבודות העפר מחשש לפגיעה בחייו ובציודו היקר. "היה לי ברור שאשלם מחיר כבד ביותר, לכן החלטתי לוותר על המכרז שקיבלתי כדי לא להיכנע לסחיטה ולא לשלם פרוטקשן לאותו עבריין", סיפר מ' לחוקרי המשטרה.
למרות ההתקפלות, חוקרי היחידה המרכזית במשטרת מרחב הנגב פתחו בחקירה נגד העבריין, הוא נעצר והוגש נגדו כתב אישום לבית המשפט בגין סחיטה ואיומים. לאחר ארבעה חודשי מעצר הוא נשלח למעצר בית והחל לרקום את תכנית הנקמה נגד מ׳ באמצעות בין הדין הבדואי המוכר בשם ״חאק אל ערב״.
העבריין הבדואי הגיש תביעה נגד מ' לבית הדין הבדואי על סכום של 160 מיליון שקלים (!), דרש ממנו פיצוי על כך שישב במעצר בגלל התלונה שהגיש נגדו ועל כך שגרם לו לטענתו לנזקים כספיים רבים. מ' נותר חסר אונים. על פי החוק הבדואי אדם שמוזמן למשפט על פי המסורת מחויב להגיע אליו והעניין אינו נתון לשיקול דעתו. "לצערי לא פעם החוק הבדואי הוא מעל לחוקי מדינת ישראל", טוען קצין משטרה בכיר בשיחה עם mako.
במשפט טען העבריין כי מ' גרם לו לנזקים כספיים על לא עוול בכפו בעקבות מעצרו וישיבתו במעצר בית, ודרש לחייב אותו לשלם לו את פיצוי חסר התקדים, בעיקר מכיוון שלטענתו של אותו עבריין, על מ' היה לגשת לבית משפט הבדואי ולא להתלונן נגדו ב"משטרה הכחולה".
בימים האחרונים הגיעו למערכת mako שני סרטונים המתעדים את מהלך המשפט שנעשה ל-מ' ובו נכח שופט תושב הפזורה יחד עם עשרות עדים ונוכחים משני הצדדים. בסרטון ניתן לראות כיצד שני הצדדים מנסים להגיע לפשרה כספית, זאת לאחר ש-מ' טען שהעבריין סחט אותו ולכן לא מגיע לו שקל. לאחר דין ודברים בין הצדדים, פסק השופט כי מ' ישלם לעבריין התובע סכום כולל של 40 מיליון שקלים, ועל פי חוקי המשפט הבדואי, כל משפחתו הגלובלית של מ' תיאלץ לשלם את הפיצוי והוא לא חל עליו לבדו.
סרטוני המשפט, שמובאים כאן התגלגלו בהמשך גם לטיקטוק, ומשם הגיעו מהר מאוד ליחידת הטיקטוק השייכת למחוז הדרומי במשטרה. לאחר חקירה מעמיקה הצליחו השוטרים לאתר את המעורבים במשפט המאולתר. "הבהרנו לכל מי שהיה מעורב באירוע, כולל השופט עצמו, שיש חוקים במדינת ישראל ואי אפשר לחייב אדם שהתלונן במשטרה לשלם לאדם אחר 40 מיליון שקלים", מספר בכיר במשטרת המחוז הדרומי. "כולם הוזמנו לפגישה בתחנת המשטרה והובהר להם שעליהם לבטל את תוצאות המשפט אחרת נפתח נגדם בהליכים פליליים".
וכך, השופט שניהל את המשפט הבדואי החליט לבטל את פסק הדין, וכל ניסיון של העבריין לפנות לשופט אחר בעניין נכשל כישלון חרוץ. "פנינו לכל שופטי בית המשפט הבדואי והם הוזהרו שלא לדון בכלל בתלונות נגד אזרחים שהתלוננו במשטרת ישראל", מציין קצין משטרה במחוז הדרומי. "המסר עבר היטב ו-מ' יכול להיות רגוע ולא צריך לשלם שקל לאף אחד. הוא פעל כמו כל אזרח שומר חוק שנפגע צריך לפעול - וזה כמובן להתלונן במשטרה. אנחנו נלחם עד חורמה בתופעה הזו במגזר ובכלל".
במשטרת המחוז הדרומי מעריכים כי בשנה האחרונה היו עוד עשרות מקרים של אזרחים שהגישו תלונות במשטרה נגד עבריינים בדואים שסחטו אותם או איימו על חייהם ונתבעו על ידם ב"חאק על ערב", ממש כמו במקרה של א', תושב אחד היישובים הבדואים בנגב שגילה יום אחד שהוא מוזמן למשפט בדואי אחרי שהתלונן נגד אדם שתקף אותו פיזית. התוקף נעצר, ולאחר ששוחרר למעצר בית, החליט לתבוע את האיש בו פגע ב-100 מיליון שקלים.
המידע על פסק הדין ההזוי הגיע לבסוף גם לידי משטרת המחוז הדרומי, וקציני המשטרה זימנו את השופט לבירור בתחנה וחייבו אותו לבטל את פסק הדין, שכל מטרתו הייתה להרתיע אזרחים שומרי חוק מלהתלונן נגד עבריינים או אנשים שפוגעים בהם או מאיימים על חייהם. "זו תופעה פסולה מהיסוד והחלטנו להילחם בה. גם במקרה הזה השופט וכמה מהנוכחים הוזהרו שלא לנהל משפטים הנוגעים לתלונות שהגיעו מאזרחים בדואים נגד עבריינים או אנשים מהמגזר שפגעו בהם. הבהרנו להם שעליהם להפיץ לכל עבר שפסק הדין מבוטל ואם זה יקרה שוב נבצע מעצרים והם יועמדו לדין", מספר ל-mako קצין משטרה במרחב דרום.
"בסופו של דבר, בשנה האחרונה סיכלנו יותר מ-80% מהמשפטים ומנענו ניהול של דיונים ותביעות נגד אזרחים שכל חטאם היה שהתלוננו במשטרה. יש לנו מודיעין בתוך המגזר, וכך אנחנו מגיעים לכל המעורבים. לא נאפשר הפחדה והשתקה של אזרחים שומרי חוק ומי שיעשה זאת יועמד למשפט. בעניין הזה נלך איתם עד הסוף", מבטיח קצין בכיר במחוז הדרומי.
למרות הפעולות וההבטחות, מתברר כי בשנים האחרונות היו כמה מקרים בהם גם שוטרים בדואים המשרתים בתחנות משטרה שונות באזור הנגב וחקרו פרשות הנוגעות לעבירות חמורות שהתקיימו במגזר או אפילו רשמו דוחות תנועה לנהגים בדואים - נתבעו על ידם בבית המשפט של העדה ואף חוייבו לשלם להם פיצויים של מאות אלפי שקלים. כמה מהם אפילו שקלו לפרוש מהמשטרה אחרי שהבינו שפסק הדין לא פוגע רק בהם כשומרי חוק אלא גם בבני משפחותיהם.
"פחדתי על החיים שלי ושל המשפחה שלי", מספר ל-mako שוטר לשעבר ששירת באחת מתחנות הדרום. "על כל דוח תנועה שנתתי לנהג בדואי או חקירה שניהלתי תבעו אותי ב'חאק אל ערב', ואין דבר כזה שאי אפשר להגיע למשפט כזה. המשפט הבדואי המסורתי עדיין תופס במגזר והוא מעל לבתי המשפט הישראליים. בסופו של דבר פרשתי מהמשטרה, שם אמנם גיבו אותי ועזרו לי מאוד - אבל זה היה יותר מדי בשבילי להגיע בכל פעם מחדש ל'חאק אל ערב'".
איך בעצם מתנהל משפט בדואי?
"המשפט מתנהל ב'שיק' (אוהל אירוח) שבו מתגורר השופט. מדובר באוהל רחב ממדים אליו יכולים להיכנס עד 100 איש. השופט מבקש מהתובע והנתבע למסור את גרסותיהם לאירוע, הנוכחים כולם מקשיבים, אך בסופו של דבר השופט הוא זה שנותן את פסק הדין במקום והחלטה שלו היא קדושה. לא ניתן להפר אותה והיא מחייבת את כל הצדדים. חייבים להבין שמשפט כזה יכול להימשך בין ארבע לשמונה שעות, תלוי במורכבות התביעה, ומה שמוחלט שם הוא סופי וחתום".