תעשיית ההיי-טק הישראלית רותחת בשנים האחרונות וישנה נהירה גדולה של משקיעים לחברות הייטק ישראליות לרבות הזדמנויות טובות לעובדי הייטק להתקבל למשרת החלומות ולהנות משכר גבוה, בונוסים, אופציות, מניות ועוד. 

בין אם אתם עובדי הייטק שמחליפים עכשיו מקום עבודה ובין אם אתם בדרך להקמת חברה אחרי רעיון יזמות שהתגבש, אתם צריכים להגן על המניות שלכם ולהבין את גודל הסכנה שיש במקרה של פרידה עם בן/ת הזוג שחיים אתכם. 

ישנו סיכון למי שמקים סטרטאפ החל משלב פיתוח התוכנה, הקמת חברה, חתימה על מסמך עקרונות עם משקיעים / קרנות הון סיכון/ אנג'לים, הסכם מייסדים בין השותפים, רישום פטנט ורישום סימני מסחר. ההתרגשות בשלב הזה בשיאה, גם בחיים המקצועיים וגם בחיים האישים עם בן/ת הזוג. כמובן שהחבר/ה שגרים אתכם בבית שותפים ותומכים בכל התהליך. האם אתם מבינים שחצי מהחלום שלכם בסוף יעבור גם אל בן/ת הזוג במקרה של פרידה גם אם תהיו ביחד תקופה קצרה בתחילת הקמת החברה ? 

גם לעובדים שכירים בענף ההייטק אשר מקבלים מניות ואופציות אחת למספר שנים, ישנו סיכון משמעותי. בשני המקרים ללא הסכם ממון אשר מגן על המניות והאופציות שלכם יכולות לצוץ מחלוקות רבות בעתיד כגון: בן/ת הזוג יכולים לקבל מחצית מהאופציות שלכם גם לאחר פרידה כידועים בציבור או נישואין. בן/ת הזוג יכולים לדרוש צווי מניעה שיגבילו את פעילותה של החברה שהקמתם. ניתן יהיה לבקש מבית משפט לענייני משפחה למנות מנהל מיוחד לחברה שהקמתם. ניתן לדרוש חצי מהמניות בפועל ואז בן/ת הזוג הופכים לשותפים פעילים בחשבון המניות שיש לכם. בן/ת הזוג יכולים גם לקבל מבית משפט לענייני משפחה אישור למנות דירקטור מטעמם בחברה ולהתערב בפעילות החברה ואף להביא לסגירתה. בן/ת זוג יכולים לגרום לנזק גדול לחברה ואף להביא לסגירתה ו/או לפרסום השמצות על היזמים שיפגעו בחברה. בן/ת זוג גם יכולים להגיש עיקולים לחברה שאתם עובדים בה כשכירים ולבקש לעקל את האופציות והמניות שלכם ולגרום לכם לנזק תדמיתי בחברה שאתם עובדים בה.

עו
עו"ד ליאת זך|צילום: יח"צ

הסכם הממון נועד להבטיח שקט גם לזוג וגם למשקיעים (קרנות הון סיכון ואנג'לים), בלי רעשי רקע בעתיד אשר קשורים לחיים הפרטים של היזמים. סכסוך גירושין הוא תמיד אמוציונלי עם יצרים שלרוב אינם נשלטים כמו יצר הנקמה גם אם זה אומר לפגוע בחברה שרק הוקמה. 

שלב של מעבר למקום עבודה חדש או שלב שלפני החתימה על הסכם מייסדים בין אם לפני הנישואין ובין אם לאחר מכן, זהו השלב המומלץ לערוך הסכם ממון עם בן/ת הזוג בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג - 1973. 

ישנם סוגים שונים של הסכמי ממון אשר תואמים לשלב שבו אתם נמצאים, יכול להיות הסכם ממון אשר מדבר על הפרדה רכושית מלאה עד לנישואין ושיתוף רכושי לאחר הנישואין או שיתוף רכושי רק לאחר שייוולד לכם ילד משותף. כאשר מנסחים הסכם ממון, חשוב לתת את הדעת לכל ההטבות שמקבל עובד ההייטק שכן בימים אלו המניות מהוות רכיב משמעותי בשכר הכולל ויש לקבוע מראש מתי ואילו זכויות יהיו משותפות ומתי לא והכי חשוב לקבוע סעיפי התחייבות שלא יפגעו במקום העבודה של עובד ההייטק ולא בחברה שהוא מקים. 

כיום המצב המשפטי קובע שזכויות עתידיות של אופציות מתחלקות במועד הבשלתן בעתיד גם לאחר הפרידה/ גירושין וכך לבן/ת הזוג יש זכות להישאר שותפים לחלום גם אם זה קורה הרבה אחרי הגירושין/ פרידה. האופציות הן אומנם אישיות וחלקן ניתנות כתגמול על עבודה שנעשתה וחלקן כתמריץ לעודד השגת יעדים בעתיד והן לרוב מותנות בהמשך העבודה בחברה. ישנו קושי רב להעריך את שווין של האופציות במועד שבני הזוג נפרדים וישנו גם רכיב מיסויי במועד ההבשלה של האופציות. כיום בתי משפט לענייני משפחה קבעו כי גם האופציות שטרם גמלו, הן ברות איזון וניתנות לרישום על שם בן/ת הזוג שאינו עובד ההייטק. 

ברוב המקצועות מחוץ לתעשיית ההייטק, הנכסים המיועדים לחלוקה הם לרוב נכסים מוחשיים כמו נדל"ן, רכב, כספים בבנק וכיוצ"ב. בענף ההייטק ישנם נכסים אשר אינם מוחשיים כך שקשה להעריך את שווים כגון אופציות, מניות, מניות יסוד בחברת הזנק וכו'. זוגות אשר רוצים להימנע מניהול הליכים משפטיים ארוכים ומורכבים הכוללים מינוי מומחים והערכות שווי שונות, יכולים למנוע זאת רק על ידי עריכת הסכם ממון ואישורו כדין בבית משפט לענייני משפחה על מנת שיהיה לו תוקף של פסק דין מחייב.

הסכם ממון נועד להסדיר את הפרידה בצורה מוסכמת וברוח טובה ולהסדיר את היחסים הממונים שכל אחד מבני הזוג מביא עימו או מקבל בעתיד בפרט לעובדי ההייטק וכך ניתן להתכונן לכל תרחיש עתידי. 

הסכם הממון לא בא לפגוע בבן/ת הזוג שלא נמצא/ת בענף ההייטק אלא נהפוך הוא, ההסכם בא גם להגן על הצד השני כאשר ישנה בהירות מלאה לגבי הנכסים המשותפים, הנכסים שאינם משותפים ומתי כל נכס יחולק ובאיזה אופן. בהסכם ישנה גם הגדרה לגבי מהו רכוש משותף ובאיזה יחס יהיו שייכות הזכויות לכל אחד מהצדדים וכיצד ימומשו הזכויות ומתי. ישנה חשיבות בעריכת הסכם ממון אשר מתייחס למניות, למימוש אופציות, הנפקת חברה, שינוי הרכב מניות, כל שינוי עתידי בחברה, רכישת ניירות ערך ומימושם, רכישת מטבעות דיגיטליים מכל סוג שהוא ומימושם וכיוצ"ב. בנוסף, בהסכם ישנם גם סעיפי התחייבות שלא לבצע פעולות שיפגעו בחברה ומנגד גם היזם מתחייב שלא לבצע פעולות שיפגעו בבן/ת הזוג וכך כולם מתנהלים בשקיפות. 

לעיתים מגיעה גם הצעה לרילוקיישן לחו"ל במהלך חיי הנישואין של עובדי ההייטק ולכן ישנה חשיבות בהסכם הממון להתייחס גם להסכמה מראש שכל אחד יכול לחזור לארץ בכל שלב בעתיד עם הילדים, ישנה חשיבות לקבוע שלא להוציא צווי עיכוב יציאה לבן הזוג שעובד בחו"ל, לקבוע סמכות שיפוט בישראל ולהתייחס לסכנות שיכולות להיות במגורים בחו"ל במקרה של פרידה שאחד מהצדדים עובד בחברה זרה. 

נכון זה לא נעים לפנות אל בן/ת הזוג לפני החלום הגדול ולדבר על הסכם ממון למקרה של פרידה אבל עדיף להתגבר על החשש הזה ולחסוך סיבוכים משפטיים מורכבים בעתיד לשני הצדדים או להיות כלואים במדינה זרה ללא משפחה ולכן צריך להתייחס אל ההסכם זה כאחד ההסכמים החשובים בחיים. 

בסופו של דבר זוגיות היא שותפות שמבוססת על אהבה אבל היא גם כוללת שותפות כלכלית ועסקית. לכן אני ממליצה לשנות את הגישה בכל הנוגע להסכמי ממון שכן מדובר במשהו חיובי אשר נועד להבטיח שקט וזה רק מהווה סגולה לזוגיות טובה. הסכם זה מבטיח את העתיד של שני הצדדים ומגן גם על עובד ההייטק וגם על בן/ת הזוג.  

מאת עו"ד ליאת זך – בעלים של חברת עו"ד ליאת זך המתמחה בדיני משפחה ומגשרת