"הסיבה המרכזית לגירושים היא היעדר תקשורת בין בני זוג. זה לא שהם לא מדברים, בני הזוג פשוט מעבירים ביניהם מסרים לניהול חיי היום יום אבל רוב התקשורת שלהם היא ללא אינטימיות, פתיחות וללא שיתוף", אומרת עו"ד מורן סמון, בעלת משרד עו"ד בתחום דיני המשפחה והירושה, המתמחה, בין היתר, בגירושים של אנשים עם הפרעת קשב.

"להיות אדם עם הפרעת קשב זו עמדת פתיחה גרועה לנישואין תקינים מכיוון שבין בני הזוג ובחיי המשפחה באים לידי ביטוי המאפיינים של הפרעת הקשב כמו אימפולסיביות, חוסר סבלנות, חוסר הקשבה לבן/בת הזוג, חוסר ויסות ושליטה ברגשות וכדומה. כל עלו גורמים ליחסים לא יציבים בין בני זוג, ללחץ, למתח ולקשיים בהורות. זה גם מקשה על פיתוח אינטימיות בין בני זוג וזה כשלעצמו פוגע בתקשורת ביניהם.

"הסיבה מספר אחת לגירושים היא העדר תקשורת בין בני זוג. באופן פרדוקסלי, האתגר הגדול של אנשי הקש היא תקשורת מכיוון שהם חושבים בצורה אסוציאטיבית ולא תהליכית, וזה מקשה על פרשנות המידע שמתקבל אצלם ומקשה עליהם לראות את סוף הדרך. זה גורם לעיתים רבות לתגובות לא תואמות סיטואציה, ובמקרים פחות טובים, לתגובות תוקפניות ואלימות של ממש.

"אז כן – יש קשר בין הפרעת קשב לגירושים וזאת בגלל הלקות בתקשורת בין בני זוג, המאופיינת יותר אצל אנשים עם הפרעת קשב".

מה את רוצה ממני? מה אתה רוצה ממני?

כמעט כל מי שנמצא בזוגיות מכיר את הסיטואציה שבה שהאישה מסבירה כמה דברים ביחד לגבר, בעוד הוא לא מצליח לזכור מה היא ביקשה ממנו, מה היא בדיוק רוצה, למה בדיוק היא התכוונה. וזה כמובן עובד גם הפוך, כאשר האישה היא זאת שלא מצליחה לזכור את כל מה שהגבר ביקש. לדברי עו"ד סמון, לא פעם הסיבות קשורות להפרעת קשב שמעצימה את חוסר התקשורת, "הפרעת קשב במערכת יחסים באה לידי ביטוי בתפקודים הניהוליים. היא יכולה לבוא לידי ביטוי, לדוגמה, בעיכוב תגובה - באימפולסיביות, ואז היא פוגעת ביכולת לתקשר, כי לפני שבן אדם מסיים להגיד משהו בן הזוג האימפולסיבי כבר עונה והוא בכלל לא הקשיב לכל מה שנאמר – המוח שלו השלים את החסר, ולרוב זו השלמה בהתאם לדפוס החשיבה שלו ולאו דווקא השלמה שמחוברת למה שנאמר בפועל".

עו"ד סמון ממחישה את חוסר התקשורת בדוגמאות שבתים רבים מכירים, "לדוגמא, אם אחד מבני הזוג רוצה לדבר על ניהול כספים ותקציב של משק הביתו לבן או לבת הזוג האחר יש פחד מניהול כספים ואימפולסיביות, כבר בתחילת השיחה התגובה של אותו בן או בת זוג תהיה מתוך מגננה והם יתקשו לקיים תקשורת פתוחה בנושא ללא תיווך של איש מקצוע מתאים. זה עלול לגרום לתסכול של הצדדים כי הם לא באמת מצליחים לקיים שיחה.

"גם הכנסת האדם עם הפרעת קשב למצב מגננה מייצרת קושי בנישואין– כי מראש אנשי הפרעת קשב מניחים שחושבים עליהם שהם לא מספיק טובים, אז מראש הם מתגוננים ורצים לשמור על המקום שלהם במקום לקיים שיחה עניינית.

"רוב המבוגרים מעל גיל 40 לא מאובחנים ולא מודעים להפרעת הקשב שלהם. חמור מכך, נשים מאובחנות עוד פחות מגברים מכיוון שהתסמינים שלהן לרוב לא יכללו היפראקטיביות. מכאן אפשר להבין שרוב האנשים לא באמת מבינים מאיפה נובע הקושי בתקשורת בנישואין וחושבים שזה בגלל שהצד השני לא מקשיב להם או לא רוצה להבין אותם.

"אתן דוגמא נוספת. כמה פעמים אתם שומעים את המושג 'אני מדברת והוא לא שומע אותי/מקשיב לי'? יש כאלה שחושבים שהפרעת קשב זו פגיעה בקשב – זה לא נכון, לאנשים עם הפרעת קשב יש עודף קשב והם לא מצליחים לווסת אותו ולהבין מה רוצים מהם, ואז בצד השני, אצל בן או בת הזוג נוצרת תחושה שאין הקשבה למה שהם אומרים אבל הם לא מבינים שצריך להגיד לאנשים דברים בטיימינג מסוים ולא 'על הדרך', צריך לשבת ולמקד את האנשים עם הפרעות הקשב והריכוז ולעשות זאת בדרך שבני הזוג יודעים שהם קשובים ויש להם מסוגלות להבין. אחרת, לבן או בת הזוג עם הפרעת הקשב קשה להבין או לזכור על מה בדיוק דיברו איתם. אי הבנת המצב בין בני הזוג מובילה למצב הרסני במערכת היחסים. מי שלא יודע לתקשר מצבים שכאלה נתפס כחסר סבלנות, לא קשוב, לא מקשיב, ואז בשלב מסוים בן או בת הזוג ללא הפרעת הקשב מפסיקים לדבר ולהקשיב כי הם חושבים שפשוט לא מקשיבים להם, לא מיישמים דברים, ןשוכחים מה ביקשו מהם. הדבר מתעצם עוד יותר כשיש שני בני זוג עם הפרעת קשב שונה, והם בעצם מדברים בשפות שונות לגמרי – למרות ששניהם מדברים עברית".

"גם לי יש הפרעת קשב אבל הפכתי אותה למתנת הקשב שלי"

לדברי עו"ד סמון, אחד האתגרים המרכזיים של אנשי הפרעת קשב ווכאלו שיש להם פגיעה בתפקודים ניהוליים הוא ריבוי המשימות שנוצרות במהלך החיים. לדוגמא, שברגע שיש ילדים, האתגר הופך לגדול יותר, "אם הם מתמודדים כאמור עם עיכוב תגובה, תכנון וניהול עדיפויות לקוי בין אם זמן או כסף, החזקה בראש של מידע רלוונטי כי אם הם לא כותבים דברים הם שוכחים, הם לא מצליחים להפריד בין עיקר ותפל, יש להם מסיחי דעת גדולים, הם מתבלבלים במשימות קטנות, כי הבנת הנקרא והנשמע שלהם שונה מהאוכלוסייה הרגילה, ואז בהורות זה מקצין כי הם מגיעים למצב של חוסר אונים גדול.

"זה קורה מכמה סיבות: הפרעת קשב היא גנטית ועוברת גם לילדים. אם הם מזהים קושי שהילד עובר – אשר דומה לחוויה שהייתה להם בילדות - הם חסרי אונים כי הם זוכרים עצמם כילדים שמתמודדים ללא מענה. לפעמים הורה עם הפרעת קשב שונה מהילד לא מגלה מספיק חמלה לניהול הפרעת הקשב של הילד כי הוא לא מבין אותה. ואם המערכת הזוגית גם מגיעה להורות ללא אבחון של הפרעות הקשב והריכוז, ויש קשר לא יציב עוד לפני הגעת הילדים, דבר שבא לידי ביטוי שההורים לא מצליחים להסכים במצבים עוד כשהם אוהבים אחד את השני, אזי הם יצליחו לתקשר הרבה פחות טוב כשהם כבר לא אוהבים. וכידוע, אם לא מתפעלים נכון את ההורות היא מזרזת אינטריגות וגירושים".

הדרך הטובה ביותר לדעת אם לאחד או לשני ההורים יש הפרעת קשב היא במקרה שיש לפחות ילד אחד מאובחן עם הפרעת קשב במשפחה – כי זה גנטי, ביולוגי ועובר מדור לדור. אבחון של הפרעת קשב ביחד עם טיפול התנהגותי מכוון הפרעת קשב יכולים להפוך את ההפרעה למתנה בחיים, כי לצד החסרונות של הפרעת קשב יש לה המון יתרונות – אנשי מתנת הקשב יותר יצירתיים, יזמים, אנרגטיים מאוד חכמים וחושבים מחוץ לקופסא. "רבים מהמנכ"לים, יזמים, אומנים שאני מייצגת בעלי מתנת קשב וזה גם מה שהופך אותם לכאלה מוצלחים", אומרת עו"ד סמון.

אך לכך גם חסרונות. מבוגרים עם קשב וריכוז לא מאובחנים סובלים מדימוי עצמי נמוך גם אם הם מאוד מצליחים בקריירה שלהם, קופצים מדבר לדבר, קשה להם לקבל סמכות (ואולי זו הסיבה לכך שיזמים ועצמאיים רבים בעלי קשב וריכוז), והם צריכים להשקיע מאמצים רבים יותר כדי לפצות על הקשב וריכוז, עניין שעלול להגביר את התסכול. תוסיפו לכך שמערכות יחסים משפחתיות למבוגרים אלו, בייחוד עם ריבוי המשימות, עלולים לגרום לתגובות קיצוניות ותוקפניות.

איך אפשר לייצר הליך גירושים שיוצר הידברות

עו"ד סמון נושאת בעצמה את האתגר של הפרעת קשב ועברה בעצמה הליך גירושים. בפרספקטיבה לאחור, היא למדה המון מהסיטואציה. כעת, דרך הידע המקצועי והניסיון האישי שלה היא מנסה לעזור להורים אחרים עם הפרעת קשב שמגיעים אליה כדי לקדם תהליך גירושים. עו"ד סמון חקרה את הנושא בשנים האחרונות, ובשנה האחרונה סיימה לימודי אימון עם התמחות בהפרעת קשב באוניברסיטת בר אילן והפכה לעורכת הדין היחידה בארץ שמתמחה בטיפול במשפחות עם הפרעת קשב. כיום היא מרצה על הנושא בפני קהלים מגוונים בכל רחבי הארץ ובחו"ל.

"מחקר שפורסם ב 2023 בחן את ההשפעה של תפקודים ניהוליים בקרב אנשים עם הפרעת קשב, מהילדות עד הבגרות, ומצא את הליקויים הבאים: נטייה לערך עצמי נמוך, רגישות יתר לביקורת, אימפולסיביות, קושי בזיכרון, קושי בסיום משימות, התפרצויות מילוליות ותוקפנות". לדברי עו"ד סמון, גישה נכונה מצד בן הזוג ללא הפרעת קשב יכולה לייצר גשר בין הצדדים, במהלך הזוגיות, או לאחר סיומה, "ניתן לייצר שיח אם מבינים את המצב. לדוגמה, בני זוג עם הפרעת קשב נתפסים ככאלה שלא יכולים לקבל ביקורת אבל זה לא נכון, פשוט צריך להעביר את הביקורת בדרך הנכונה עבורם ובטיימינג הנכון. למעשה, בגלל שהם מרגישים פחות טוב עם עצמם הרי שביקורת רק תוריד אותם ותייצר תוקפנות או סגירה כלפי הצד השני. יש דרך וגישה לומר את הדברים ואת זה צריך ללמוד. כשלא מצליחים לתקשר וכל צד מתקבע בעמדה שלו, גם כשמדובר בזוג מהאוכלוסייה הכללית זה מייצר קשיים, על אחת כמה וכמה זוגות עם הפרעת קשב במשפחה.

שיח החירשים מביא פעמים רבות לגירושים, "זה יוצר פערים ותסכול. יש פער בתקשורת, בהתנהלות וכו' וזה מביא אנשים לגירושים, לפעמים קשים. מאחר שאנשים עם הפרעה קשה חווים פגיעה בתפקוד הניהולי הם תוקפנים יותר, וזה בלשון המעטה, ובאופן לא מפתיע זה ממש לא עוזר להליך הגירושים. כך שגם אם בחרתם להתגרש, כדאי מאוד לאבחן את הפרעת הקשב בהליך הגירושים כדי לייצר הליך גירושים שלא פוגע בילדים ואשר הופך להליך פוגעני ומלא ביצירים ורגשות שליליים".

"מענה רגשי והתנהגותי"

עו"ד סמון מטפלת בתופעה בשני מישורים מרכזיים, "הראשון הוא באמצעות הדרכה הורית מכוונת הפרעת קשב. אם יש לכם ילד שיש לו הפרעת קשב, אז כל המשפחה מתמודדת בעצם עם הפרעות קשב כי הילד משנה את השיח המשפחתי. לא פעם, דרך הילד ניתן לאבחן רשמית גם את ההורים ומכאן מתחיל הטיפול שעוזר להנמיך את הלהבות בהליך הגירושים ולייצר גשר בין הצדדים שפועל לטובת כולם. המסלול השני הוא המסלול הפרטני, האינדיבידואלי, הכולל אימון קוגניטיבי התנהגותי. שיטת טיפול שמתמקדת להוריד הרגלי חשיבה לא יעילים שגורמים לחרדות, מצבי רוח, דיכאון, תחושת ערך עצמי נמוך. באמצעות שינוי התנהגותי ניתן לייצר תקשורת מיטבית בגירושים, מחוץ לכתלי בית המשפט"

גם בתוך כתלי בית המשפט יתנהל הליך שונה. "אני מנהלת את ההליך המשפטי מתוך הבנת מבנה האישיות של הלקוח ושל הצד השני. תחילת ההליך הוא דווקא לא בפן המשפטי. אני מבצעת תחקור של הלקוח כדי להבין את הנקודות הרגישות של הצדדים, את הכאבים שלהם וכיצד ניתן להגיע בהקדם להסכם גירושים ולא להיקלע להליך גירושים ארוך. אני מאמינה שכל ההליכים המשפטיים - למעט המאוד מורכבים - צריכים להסתיים בהסכמים, גם אם הם התחילו בהליך משפטי. בתוך ההליך עצמו יש מורכבות גדולה יותר לצאת להליך משפטי עם אנשים שיש להם הפרעת קשב כי התקשורת איתם שונה. במשרד שלנו אנחנו מבצעים תשאול כדי להבין אם יש הפרעת קשב ומאתרים את התפקודים הניהוליים בהם יש לקות. אם למשל, הלקוח מציין שקשה לו להישאר מרוכז ולקרוא טקסטים ארוכים, אז אנחנו מקריאים לו טקסטים והופכים אותם לקצרים. דוגמה נוספת: אנשים שאני מזהה אצלם שהזיכרון שלהם קצר מועד – אני שולחת אליהם סיכום שיחה בסיום שיחה. כל דבר שהם צריכים לזכור אנחנו שולחים להם כתוב, וכך הם נשארים בשליטה על כל מה שקורה וזה מאוד עוזר להם. דוגמה נוספת היא בעת חקירה על ידי מומחה כגון עובדים סוציאליים. אני מבינה את הקושי של הלקוח ומכינה אותו בצורה המותאמת ביותר לחקירה, כדי שלא יכנס למגננה בעקבות השאלות, שלא ירגיש שהוא מותקף, ויפגע בסיכוייו לשקף את המצב האמיתי. יש כמובן עוד דוגמאות רבות".

המודל שפיתחה עו"ד סמון בא לאפשר לאנשים עם פגיעה בתפקודים ניהוליים והפרעות קשב לנהל את הליך הגירושים שלהם בחכמה, ביעילות ובכמה שפחות תסכול מהתהליך עצמו. "אני תמיד שואפת לסיים את הגירושים בצורה הטובה ביותר ובהסכם, וכשיש הפרעת קשב ניתן לזהות איפה יושב הקושי ולתת את הכלים המתאימים כדי לפרום התנגדויות ולתקשר טוב יותר גם עם הצד השני. במקרים שבהם מגיעים לתהליך המשפטי אז המטרה לתווך ללקוח את ההליך בצורה הטובה ביותר, ולהכין אותו לעבודה מול הערכאות השיפוטיות והמומחים במהלך הדרך.", מסבירה עו"ד סמון, ומסכמת, "אני מאמינה בזה שתיאום ציפיות עם אנשים שיש להם פגיעה בתפקידים ניהוליים והפרעות קשב היא מאוד חשובה ולכן אנחנו עושים זאת כדי לייצר ציפיות ריאליות המתכתבות עם המציאות בהליך הגירושים. אנחנו משקפים את האתגר גם מול בית משפט כדי שהדברים יתנהלו בצורה מידתית מבחינת האופן שבו בית המשפט מנהל את ההליך. לצערי בתי המשפט עדיין לא רואים בהפרעות הקשב והריכוז אתגר, אלא משהו טרנדי, אבל בהדרגה גם הם מקבלים את המודעות הנכונה וידועים לתת לכך את המשקל בהחלטות שופטים".

ראיון עם עו"ד מורן סמון, מייסדת ומנהלת מורן סמון - משרד עורכי דין

***

כתבה שיווקית בחסות מורן סמון - משרד עורכי דין; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.