ב-7/10/23, יום שבת בבוקר, התעוררו תושבי ותושבות ישובי עוטף עזה למלחמה, כאשר אלפי מחבלי חמאס דאע"ש פרצו את גדר הביטחון ופלשו בהמוניהם, כשהם חמושים מכף רגל ועד ראש, אל תוך הישובים, תוך שהם רוצחים באכזריות שאין כמותה, את כל מי שנקרה בדרכם. אזרחים, גברים, נשים, ילדים, ילדות, תינוקות, קשישים, קשישות, חיילים ואפילו בעלי חיים.

בסמוך לגדר באותה העת התרחשה מסיבת ענק עם מעל 3,500 משתתפים צעירים וצעירות אשר בסך הכל רצו לחגוג את החיים אך למרבה הצער, מצאו עצמם תוך דקות בתוך זירת קרב נוראית כשהם חשופים לחלוטין לכמויות אדירות של נשק מכל סוג אפשרי.

שעות רבות עברו עד שבסופו של דבר הצליחו כוחות הבטחון של ישראל להחזיר את השליטה על הישובים. במהלך שעות אלה הצליחו המחבלים לרצוח יותר מ-1,400 אנשים ולפצוע יותר מ-3,500. אבל אין שום ספק שהמספרים האמיתיים של נפגעי אירוע זה גבוהים בהרבה.

הזוועות שאליהן נחשפו עשרות אלפי ואולי אף מאות אלפי התושבים החיים ביישובי עוטף עזה במהלך השעות הארוכות של התקיפה, יותירו אותם מצולקים נפשית עוד תקופה ארוכה וייתכן אף לכל חייהם. האם מדינת ישראל תפצה אותם? בכלל לא בטוח.

מי שנפגע במסגרת אירוע איבה יכול להגיש תביעה לפיצויים במסגרת חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה. על פי חוק זה, נדרש הנפגע להוכיח שני נושאים עיקריים. הראשון, שהנפגע אכן היה מעורב בפעולת איבה. השני, מה גובה הנזק שנגרם לנפגע אחוזי נכות.

על מנת להוכיח שאכן הנפגע היה מעורב בפעולת איבה, עליו לצרף לטופס התביעה של ביטוח לאומי ראיה שהמוכיחה את טענתו. ראיה שכזו יכולה להיות למשל מסמך רפואי אותנטי שנערך בסמוך לאירוע, או אישור של רשויות המדינה, המשטרה או הצבא, ממנו עולה שאכן התרחש אירוע איבה התואם את הנתונים שפרט הנפגע בתביעתו ושהנפגע אכן היה נוכח במקום האירוע כטענתו.

אין כל ספק שכל מי שנפגע בגופו ופונה לבית חולים או לקבלת טיפול רפואי אחר כלשהו ע"י גוף רפואי מוסמך, לא אמור להיתקל בבעיה בעניין זה ותביעתו תוכר ע"י המוסד לביטוח לאומי. אבל מה יהיה עם כל אלו שהיו נוכחים באותן שעות גורליות תחת אש וסכנת חיים ברורה ומיידית שלהם ושל כל בני משפחתם, שניצלו בסופו של דבר אבל בגלל שלא נפגעו פיזית, לא פנו באופן מידיי לקבלת טיפול רפואי בביה"ח?

סביר להניח שיש עשרות אלפי אנשים שנראים בריאים ושלמים מבחוץ, אך סובלים בעקבות האירועים של ה-7/10 מטראומה נוראית. אותם תושבים שלמרות שמאז האירוע לא פנו לקבל טיפול כלשהו, לא התלוננו בשום מקום ולא מראים כלפי חוץ שום סימן על כך שחייהם השתנו לחלוטין, סובלים ממצב נפשי קשה ביותר שילווה אותם עוד שנים ארוכות ואולי אף לכל חייהם.

אותם נפגעים עלולים למצוא את עצמם במצב בעייתי מול המוסד לביטוח לאומי אם וכאשר יחליטו להגיש תביעה לפיצויים על פי החוק, בשל העובדה שלא יהיה בידיהם אישור כלשהו המעיד על כך שנפגעו בעקבות האירועים של מלחמת חרבות ברזל.

חרבות ברזל: פיצוי לניצולים

במהלך 21 השנים שבהם הנני מייצג נפגעי איבה, ראיתי מקרים רבים שהם תביעות נדחו על ידי המוסד לביטוח לאומי רק בשל כך שהנפגע לא הצליח להוכיח שאכן היה נוכח באירוע איבה. זו אולי הטענה המרכזית הנטענת על ידי המדינה בבואה לדחות תביעות מסוג זה. לכן חשוב לי להציף כבר עכשיו, כאשר אנו עדיין יחסית בתחילתה של המלחמה שני נושאים חשובים.

הראשון, להבהיר לכל תושבי יישובי עוטף עזה, אשר שהו בבתיהם ביום שבת ה-7/10/23 בבוקר והיו מעורבים בצורה כזו או אחרת, אם ישירות ואם בעקיפין, במלחמה שאירעה בסביבתם ובעקבות כך החלו לסבול משינוי כלשהו במצבם הנפשי, לגשת בהקדם האפשרי לגורם רפואי מוסמך, להתלונן על מצבם, להיבדק ולקבל טיפול רפואי/נפשי מתאים שעשוי להיטיב את מצבם.

השני, להבהיר לגורמים הרלוונטיים במוסד לביטוח לאומי וברשות המאשרת במשרד הביטחון שהפעם חייבים לנהוג אחרת בנפגעים. לא עוד יד קשה בהליך ההכרה בנפגעים הללו אשר עברו טראומה שמשתווה רק לשואה. דעו לטפל בתביעותיהם ברגישות הנדרשת בנסיבות העניין, בחמלה המתבקשת ובעדינות הכל כך מתחייבות. דעו שאין שום סכום פיצוי בעולם שיכול להחזיר לאנשים היקרים הללו את איכות חייהם בחזרה ורבים מהם יוותרו עם נכות נפשית בגין פוסט טראומה ברמה כזו או אחרת.

 

עו
צילום: תומר שלום

חשוב לזכור ששלב ההכרה הוא רק השלב הראשון במאבק של הנפגעים לקבל את הפיצוי המגיע להם. מי שיעבור אותו יגלה שבשלב הבא, יהיה עליו לעבור ועדות רפואיות (בדרך כלל יותר מאחת) ולשכנע את הרופאים שיבדקו אותו שם, עד כמה מצבו הרפואי או הנפשי קשה אם בכלל.

על הקושי להתמודד מול הוועדות הרפואיות במסגרת המוסד לביטוח לאומי כבר נכתבו אין ספור כתבות ותחקירים, לכן אינני מוצא מקום להרחיב בנושא גם כאן. אולם אם בכל זאת אתבקש להציע עצה אחת לנפגעים בעניין זה, עצתי תהיה ללא ספק לא לנהל בשום אופן את תביעתם, ללא ייצוג משפטי מלא של עורך דין העוסק בתחום. ייצוג של עורך דין לאורך כל דרך החל משלב בניית התיק וגיבוש הראיות עוד בטרם הגשת התביעה ועד לייצוג במסגרת הוועדות הרפואיות, יעלה את סיכויי ההצלחה בעשרות מונים ויבטיח לנפגעים לא רק פיצוי מקסימלי אלא גם שקט נפשי מהתעסקות בבירוקרטיה.

מאת תומר בכר – עו"ד ונוטריון, מייצג נפגעי גוף ונפש בפעולות איבה

 

***
כתבה שיווקית בחסות עו"ד תומר בכר; הכתבה נערכה ע"י מערכת Duns 100