קרנות הון סיכון הן מגזר דומיננטי כמעט בכל כלכלה ולא פעם הן מספקות אינדיקציה למצב במשק כולו. במדינת ישראל, שבה ההייטק הפך בעשורים האחרונים לדומיננטי יותר ויותר, המשקל שלהן אפילו גדול עוד יותר. לכן, אין פלא שהשפעות המלחמה, חוסר הוודאות ניכרו משמעותית בפעילותן של הקרנות בשנה החולפת. אלא שיחד עם זאת, דירוג קרנות ההון סיכון של דן אנד ברדסטריט שמתפרסם לראשונה, משאיר גם מקום לאופטימיות מסוימת. "שנת 2024 הייתה שנה עם השקעות נמוכות יותר כתוצאה מהמלחמה אך עדיין נרשמו סבבי גיוס, השקעות ואקזיטים מוצלחים", מבהירה יעל בלגראי כהן, מנהלת תחום ההייטק בדן אנד ברדסטריט. "הסיטואציה הזו הובילה אותנו לבחון את הביצועים של הקרנות בהקשר למלחמה, וכך קיבלנו תמונה מאוזנת המשקפת את יכולת ההתמודדות שלהן עם משברים והזדמנויות כאחד".
לדבריה, תעשיית קרנות הון הסיכון בישראל עומדת בפני מספר אתגרים ובראשם התמודדות עם חוסר ודאות ביטחוני, התאמה לסביבת ריבית גבוהה יחסית, תחרות גוברת מצד קרנות בינלאומיות ולחץ להטמעת שיקולי ESG בתהליכי השקעה. מאידך היא מציינת כי בפני ההייטק הישראלי עומדות הזדמנות למיצוב עולמי כמוביל בתחומי הסייבר והבינה המלאכותית, שילוב גובר של טכנולוגיות במגזרים מסורתיים וכן אפשרויות השקעה במחירים אטרקטיביים בשל ירידה בהערכות השווי.
צורך שעלה מהשטח
בלגראי כהן אף מציינת כי דירוג קרנות ההון סיכון נולד בעקבות צורך מהשטח בדירוג מקצועי, שיטתי ומקיף שבוחן את התעשייה כולה. "המידע בעולם ההון סיכון אינו בהכרח שקוף וגלוי ובהעדרו קשה באמת להבין את תמונת המצב ולהשוות בין קרן לקרן. דירוג אובייקטיבי מעניק למשקיעים, ליזמים ולאקו-סיסטם כולו ערך רב ויכול לסייע להם בקבלת החלטות".

לאור זאת, ערך צוות האנליסטים של Duns 100 מחקר שוק מעמיק שבחן את מגזר קרנות ההון הסיכון, צרכי התעשייה וכן המאפיינים הייחודיים של האקו-סיסטם בענף. בהתאם, גובש סט מדדים להערכת הפעילות של כל קרן הכולל קריטריונים של סך ההון המנוהל (במיליוני דולרים), מספר קרנות שהקרן גייסה מיום הקמתה, גיוס קרנות בשנת 2024 (מספר הקרנות והסכום שגויס), מספר החברות הישראליות המנוהלות כיום בפורטפוליו וכן מספר חברות בפורטפוליו. כמו כן שוקללו מדדים כמו DPI ("מכפיל המימוש" – מדד המעריך התשואה שממומשת או מוחזרת מההשקעה), TVPI (הערך הנוכחי של ההשקעות), אקזיטים ו-IPO (הנפקה) של חברות פורטפוליו וכן השקעות ראשוניות והשקעות המשך בשנת 2024. לצד זאת, נבחנו גם פרמטרים איכותניים דוגמת משקיעים עיקריים בקרן, חברת פורטפוליו בולטות ועוד.
כחלק מהליך הדירוג, בוצעה אבחנה בין קרנות המתמקדות בשלבים שונים של התפתחות חברות. לאור זאת, הדירוג נחלק לשלוש קטגוריות נפרדות: Early stage, Growth – late stage וכן Multi stage. "החלוקה מאפשרת להעריך את הפעילות בצורה נכונה יותר וביחס להתמחות של כל קרן", מסבירה בלגראי. לדבריה, תנאי הסף לכניסה דירוג הוא היקף נכסים מנוהל של כ-100 מיליון דולר ואקטיביות (גיוס, השקעה או אקזיט) במהלך השנה. עוד נקבע כי הדירוג יתמקד בקרנות ישראליות בלבד.