דן אנד ברדסטריט פרסמה היום (ראשון) דירוג מקיף של קרנות ההון סיכון המובילות, בהתבסס על פעילות הקרנות עד לסוף 2024. על אף הירידה החדה בהיקף ההשקעות בהייטק הישראל, השנה נרשם שיא חדש בשווי האקזיטים - יותר מ-13 מיליארד דולר.
לפי הדירוג, המתפרסם השנה בפעם הראשונה, קרן ההון סיכון המובילה בישראל בשלב ה-Early stage היא Team 8. למקום השני הגיעה קרן TLV Partners ולמקום השלישי Vertex Ventures Israel. למקום הראשון בשלב ה-Growth - late stage התברגה קרן Vintage, במקום השני Red Dot Capital Partners ובשלישי Qumra capital. למקום הראשון מבין קרנות ה-Multi stage הגיעה OurCrowd, למקום השני Viola ולמקום השלישי Pitango.
מתודולוגיה
הדירוג פותח לאחר מחקר שוק שבחן את הצרכים של התעשייה, והוא מתבסס על מגוון רחב של מדדים כמותיים ואיכותיים: סך ההון המנוהל (במיליוני דולרים), מספר קרנות שהקרן גייסה מיום הקמתה, גיוס קרנות בשנת 2024 - מספר קרנות והסכום שגויס, מספר חברות ישראליות מנוהלות כיום בפורטפוליו, מספר חברות בפורטפוליו בהן בוצעו השקעות חוזרות, מדדי ביצוע פיננסיים DPI ו-TVPI, אקזיטים ו-IPO של חברות פורטפוליו, השקעות ראשוניות והשקעות המשך בשנת 2024, משקיעים עיקריים בקרן וחברות פורטפוליו בולטות.
הדירוג חולק לשלוש קטגוריות, בהתאם לשלב ההשקעה של קרנות הון הסיכון בחברות- קרנות הון סיכון המובילות בישראל - Early Stage - קרנות המתמקדות בהשקעות בשלבים מוקדמים של חברות ,(Pre-Seed, Seed, Series A) קרנות הון סיכון המובילות בישראל – Growth/Late Stage - קרנות המתמקדות בחברות בשלבי צמיחה מתקדמים וקרנות הון סיכון המובילות בישראל – Multi Stage - קרנות המשקיעות במגוון שלבים של התפתחות חברות. לדירוג נקבעו תנאי סף ברורים - הקרן המדורגת מנהלת לפחות 100 מיליון דולר, הקרן קיימה פעילות בשנת 2024 (גיוס, השקעה או אקזיט) וכן הדירוג עוסק בקרנות ישראליות בלבד.
לדירוג המלא של קרנות ההון סיכון המובילות בישראל לשנת 2025>>
"מאז תחילת המלחמה, קרנות הון סיכון חוו האטה משמעותית בהשקעות חדשות. משקיעים בינלאומיים נקטו בגישה שמרנית של המתנה, והאמון הכללי של המשקיעים נפגע. האי-ודאות הביטחונית והגיאופוליטית הגבירו את תפיסת הסיכון של ישראל בעיני משקיעים זרים. כתוצאה מכך, נרשמה האטה בגיוסי הון, והחברות הישראליות התקשו יותר בגיוס סבבים חדשים, במיוחד בשלבים מוקדמים שבהם הסיכון גבוה יותר", אומרת יעל בלגראי-כהן, מנהלת תחום ההייטק בחברת דן אנד ברדסטריט. "חשוב לציין כי האטה זו החלה כבר בשנת 2022, בעקבות ירידה בהשקעות הון סיכון בעולם, אך המצב בישראל הושפע גם מהמגמות הגלובליות וגם מהמלחמה. עם זאת, בשנת 2024 נרשם שיא במספר העסקאות והאקזיטים בתחום ההייטק הישראלי. בשנת 2024 הושגו עסקאות מכירה של סטארטאפים בסך כולל של 13.4 מיליארד דולר, נתון העוקף את שנת השיא הקודמת ב-2021, שבה סך הרכישות עמד על 8.6 מיליארד דולר".
"בשנת 2024 חצה המחוג את רף מיליארד הדולר פעמיים (לא כולל עסקאות המשך), עם רכישתה של Own בשווי של כ- 1.9 מיליארד דולר על ידי Salesforce, ורכישת Resident בשווי של כ-1 מיליארד דולר על ידי Ashley", מדגישה בלגראי-כהן. "מגמה זו באה כתמונת מראה למה שקורה בשווקים המובילים בארה"ב ובאירופה. בנוסף, התרחשו 7 עסקאות המשך בשווי כולל של כ-3.8 מיליארד דולר. בין העסקאות האסטרטגיות הבולטות ניתן למנות את רכישתה של WalkMe על-ידי SAP בשווי של כ-1.5 מיליארד דולר, ורכישתה של Innovid על-ידי Mediaocean בשווי של כחצי מיליארד דולר".

הזדמנויות לצד סיכון
תעשיית קרנות הון הסיכון בישראל ניצבת כיום בפני אתגרים והזדמנויות משמעותיים. בין האתגרים הבולטים: המשך חוסר הוודאות הביטחוני והגיאופוליטי, התאמה לסביבת ריבית גבוהה יחסית, תחרות גוברת מצד קרנות בינלאומיות, וקשיים בגיוס הון חדש לאור המצב הגלובלי. לצד זאת, קיימות גם הזדמנויות רבות, בהן מיצוב ישראל כמובילה עולמית בתחומי הבינה המלאכותית והסייבר, אפשרויות השקעה במחירי הזדמנות בעקבות ירידת הערכות השווי, ושילוב הולך וגובר של טכנולוגיות ישראליות במגזרים מסורתיים.
דירוג קרנות ההון סיכון המובילות בישראל לשנת 2025 מציג תמונה מעודדת של תעשייה חסונה ומתפתחת, שהוכיחה עמידות יוצאת דופן אל מול האתגרים הרבים של השנה החולפת. למרות הקשיים, הנתונים מצביעים על שנת שיא באקזיטים, וממחישים את האיתנות של האקוסיסטם הישראלי. לפי ההערכות, במהלך 2025 אנו עשויים לראות התאוששות הדרגתית שכבר החלה ברבעון הראשון של השנה. בין העסקאות הבולטות כבר ניתן למנות את האקזיט הגדול ביותר בתולדות ישראל - הרכישה של Wiz ע"י Google ב-32 מיליארד דולר.
לצד זאת, במהלך השנה האחרונה נרשמו מספר רכישות בולטות של חברות ישראליות, בהיקפים מרשימים ובתחומים מגוונים: חברת Own נרכשה על ידי Salesforce תמורת 1.9 מיליארד דולר בענף ה-IT & Enterprise Software; חברת Resident נרכשה על ידי Ashley בעסקת ענק של מיליארד דולר בתחום הe-Commerce; BioCatch נרכשה על ידי Permira תמורת 750 מיליון דולר בתחום הסייבר; Run AI נמכרה ל-Nvidia תמורת 720 מיליון דולר בענף ה-AI; SuperPlay נרכשה על ידי Playtika תמורת 700 מיליון דולר בתחום המדיה והבידור הדיגיטלי; חברת V-Wave נמכרה ל-Johnson & Johnson בסכום של 600 מיליון דולר בתחום המכשור הרפואי; Variscite נרכשה על ידי Telsys בעסקה של 589 מיליון דולר בענף החומרה; HiredScore נמכרה ל-Workday תמורת 530 מיליון דולר בתחום טכנולוגיות ה-HR; DAZZ נרכשה על ידי WIZ תמורת 450 מיליון דולר, וגם חברת noname נרכשה על ידי Akamai באותו הסכום – שתיהן בתחום הסייבר.