התבשרנו כי נוכח מצוקת כוח אדם במילואים, התחיל צה"ל לפנות למשרתים שקיבלו פטור ממילואים, כדי לשבצם מחדש לשירות, בהתאם לצרכי המערכת.

הניסיון של צה"ל לתכנן את כוח האדם, בדגש על כוח אדם איכותי ומיומן הוא אתגר משמעותי. האתגר התעצמם, הלכה למעשה, כעת, מששקעה ההבנה כי אנחנו כבר לא ב'מערכה בין המלחמות', ביום אחד התעוררנו, וגילינו, כי הרבה ממה שחשבנו על כוח האדם ותכנונו – פוגש מציאות שונה ממה שדמיינו.

אחרי ההלם הראשוני, התייצבות חסרת תקדים לשירות מילואים, לוחמים שצובאים על דלתות שטחי הכינוס, יחד עם מערכה די ארוכה בעזה, חווה הצבא שחיקה טבעית בכוח האדם, בגזרה הלוחמת ובמשימות השוטפות. נתקלנו גם בתופעה בהיקף לא מבוטל של אנשים שפוטרו, בין אם משירות סדיר ובין אם משירות מילואים שעשו כל שביכולתם להתגייס ולבטל את הפטור.

כוח המילואים, מטבע הדברים, מורכב ממשרתים אשר עזבו הכל, עבודה, משפחה, שגרת חיים כדי לתרום את חלקם. כשהמשימות מתארכות – יש צורך ברענון הכוחות. מעבר לזה, ומלבד התחלופה הקבועה בכוחות המילואים, המשימות הצבאיות מתרבות, הסוף של המערכה הנוכחית לא נראה באופק והסקת המסקנות המתחייבת מהאירוע המשמעותי תביא בהכרח למסקנות בדבר צורך בכוח אדם (איכותי), יתירות צבאית או במילים אחרות – צורך בעוד כוח אדם.

התשובה לגבי כיצד סוגרים את הבור יכולה להיות מורכבת ממספר אפשרויות, והצבא בוחן את כולן, ומנצל את חלקן. אפשר לבטל את קיצור שירות החובה - מהלך אשר נעשה, ניתן לצמצם את פוטנציאל המיונים ליחידות מסויימות (לדוגמה – יחידות לא לוחמות שבעבר הייתה להן עדיפות על פני יחידות לוחמות איבדו עדיפות זו).
וניתן לבחון אפשרות לבטל פטורים שנתנו בעבר. בהתאם להודעת שר הביטחון, מבינים אנו כי הלכה למעשה זאת האפשרות שנבחנת כעת, ואפילו התחילה לצאת אל הפועל.

כשבוחנים את מהות הסמכות של ביטול פטור – חייבים לשקול את המשמעות של זה על האזרח. הסמכות לגייס חיילים (סדיר ומילואים), והסמכות לפטור אותם מחובה זאת זאת למעשה הסמכות לגייס מי שעלול להרוג ולהיהרג, במקרה של חייל מילואים הסמכות היא גם לעקור אדם מחייו, עבודתו ומשפחתו, לעיתים בהתראה מינימלית.

אין ספק, מדובר בסמכות שהיא סמכות חשובה, אבן יסוד לקיום וההגנה על המדינה. אבל כשמפעילים את אותה סמכות, צריך להבין כמה משמעותית ההכרעה על חייו של הפרט. בהינף יד, עובר הוא לרשימה של אנשים ששגרת חייהם יכולה להתהפך באחת.

אנשים שקיבלו כבר פטור, הרבה פעמים, מתכננים את חייהם בהתאם, מסתמכים על הפטור הזה. כשמפעילים את הכלי, כאחד מהכלים שהזכרנו כבר, צריך לתכנן ולשקול שיקולים של טובת הפרט, הכשרתו, העובדה שהוא קיבל כבר פטור, הצורך בו (בהתאם למקצוע הצבאי, כאשר במקצועות מסוימים מראש קובע שר הביטחון גיל פטור מבוגר יותר), והצרכים הצבאיים.

כששוקלים את הצרכים הצבאיים יש לשקול את האפשרויות, העלויות, הכשירויות (להגדיל יעדי גיוס לא נותן מענה מיידי, מנגד נותן מענה לזמן רב יותר). וגם, כמובן, היבטים של שויון בנטל. אם יש אוכלוסיות שלמות שלא גוייסו, וקמה לאחרונה חובה לגייסן, יש לעשות מאמצים מירביים לעשות כן.

אם בג"ץ פסק, כי אין מקום להמשיך בדחיות ובפטור של מי ש"תורתו אמנותו'", ושר הביטחון מציב יעדים לגיוס בחורי ישיבה, שלא מתממשים, יש לעשות מאמצים לעמוד ביעדים שהוצבו, לפני שפונים לגייס את מי שכבר עשה שירות סדיר, ובחלק מהמקרים גם שירות מילואים.

עוד יש לבחון, האם מלכתחילה היה מצב שחיילי מילואים קיבלו פטור, למרות שלא היו זכאים לו, אם לדוגמא הותוו קריטריונים של פטורים ממילואים נוכח היקף כוח אדם מספק, ייתכן כי במסגרת הקריטריונים, קיבלו פטור גם כאלו שלא נכללו בצו.

יש גם מקור בלתי נדלה של אנשים שקיבלו פטור ורוצים להתנדב, ולבחון את בקשותיהם יזכה את הצבא באנשים איכותיים, בעלי מוטיבציה, וייתכן ואף עולים בכשירותם והכשרתם על מי שמבקשים לבטל לו את הפטור, כשהמצב הרפואי הנוכחי דורש בירור והמוטיבציה לא ידועה.

ניתן להקים מנגנון בדיקת מתנדבים או מי שמבקש לחזור לשירות מילואים למרות פטור, בדגש על מקצועות מסוימים, או קריטריונים אחרים. במקרה זה כדאי לבדוק מי קיבל פטור למרות שלא היה אמור לקבל כזה, לפני שמבטלים פטורים שנתנו כדין, בהתאם להחלטת שר הביטחון.

בכל מקרה ביטול כזה צריך שיבוצע רק בצוק העיתים, אחרי שמוצה פוטנציאל הגיוס, בצורה אחידה, שוויונית ובהתאם לדין. יש להקפיד על צווים כדין, ובשם אינטרס השוויון להקפיד כי שיקול הדעת המנהלי יהיה סדור, ויחסית מצומצם.

טיב הטיעון כנגד הצו ראוי שיהיה גם כללי וגם ספציפי – גם להערות הציבור בכללותו, וגם בנוגע לכל אחד שהפטור בעניינו הולך להיות מבוטל. רצוי גם הקמת מנגנון בירור וטיעון סדור, כמובן שצריך להיות בהתאם לדין.

אסור לנו לשכוח שגם במלחמה, אותה בסוף ננצח, יש לפעול בהתאם לחוק, לעקרונות והערכים הכלליים שלנו ולזכור כי מדובר בסמכות שההשפעה שלה על הרבה מאוד אנשים היא רבה, משמעותית והרת גורל, למשך אותו אנו עוד לא יכולים לצפות.

מאת עו"ד אבי פינרסקי, בעלים, משרד עורכי דין אבי פינרסקי, העוסק בדיני צבא

***

כתבה שיווקית בחסות משרד עורכי דין אבי פינרסקי, העוסק בדיני צבא; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.