אלפי ריקשות נעות חופשי בכבישי תל אביב, בניגוד לחוק וללא כל אכיפה. כלים שמיועדים לעבודה בשטחי תעשייה וחקלאות נכנסו לאט-לאט אל תוך הסצנה העירונית והפכו לכלי שינוע אלטרנטיבי, בלי רישוי, בלי רישיון נהיגה, ובלי שמישהו באמת עוצר לחשוב על ההשלכות.

הריקשות האלו, נהוגות לרוב על ידי עובדים זרים המועסקים כפרילנסרים, שמפרים לא פעם את חוקי התנועה, לעיתים תוך ביצוע עבירות חמורות שגורמות לתאונות. במקרה בו נגרם נזק לרכוש בלבד, לבעל הרכב הנפגע אין למעשה ברירה אלא להפעיל את הביטוח המקיף, לשלם השתתפות עצמית ולספוג הפסד הנחת היעדר תביעות. רוכבי דו-גלגלי ובעלי רכבים ללא ביטוח מוצאים את עצמם במצב מורכב אף יותר: הסבירות כי יקבלו פיצוי מהנהג שואפת לאפס.

עו
עו"ד אסף ורשה|צילום: יח"צ

כמו כן, החוק הישראלי קובע כי כל נהג רכב מנועי שמפגע הולך רגל חייב בפיצוי, בלי קשר לאשמת הנפגע. גם אם הוא חצה את הכביש באור אדום, בשעת לילה מאוחרת, עטוי שחורים ובטלפון – החוק מחייב את ביטוח החובה של הנהג לכסות את הנזק. אבל כאן בדיוק טמון הפרדוקס: ריקשות אינן מחויבות בביטוח חובה, ובמקרה של פגיעה, הפצוע יכול לנסות לתבוע רק את הנהג עצמו. הסיכוי שנהג ריקשה יוכל לעמוד בפיצוי כזה הוא זעום עד לא קיים. כך, הולך רגל שנפגע מוצא עצמו מול שוקת שבורה – אין ביטוח, אין כיס עמוק להישען עליו.

הפתרון מתחיל בהכרה שיש כאן בעיה שדורשת טיפול אמיתי. הפניית זרקור לתופעה הזו היא צעד ראשון, אבל הוא חסר ערך אם לא תגיע אחריו אכיפה מדויקת ונחושה. המשמעות היא אחת: להוציא את הריקשות מהכבישים ולהחזיר את הסדר לעיר. וזה לא אומר לוותר על פתרונות ידידותיים לסביבה – להפך. ניתן לעבור לרכבים חשמליים ייעודיים, כאלה עם רישוי צהוב ותקני, שיעמדו בדרישות החוק והתקנות, כך שבמקרה של תאונה – יהיה ממי להיפרע.

מאת עו"ד אסף ורשה, יו"ר משותף של ועדת בתי משפט וועדת תביעות שיבוב של לשכת עורכי הדין, מומחה לדיני ביטוח ונזיקין - ורשה אסף ושות' - משרד עורכי דין.

***

כתבה שיווקית בחסות ורשה אסף ושות'; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.