בענף הנדל"ן, שמרביתו עדיין מתנהל בשיטות מסורתיות, מתחילה לחלחל הבנה מהותית: מי שלא יאמץ את החדשנות – יישאר מאחור. בעידן של תחרותיות עזה, רגולציה מתהדקת ואתגרים כלכליים גלובליים, יתרון טכנולוגי איננו מותרות. כלומר, הטכנולוגיה בענף הבנייה כבר איננה בגדר תוספת לא הכרחית. היא חודרת לכל שלב: תכנון, רישוי, ביצוע, בטיחות, שיווק ושירות. טכנולוגיות כמו בינה מלאכותית (AI), ניתוח ביג דאטה, תכנון מבוסס BIM (Building Information Modeling), רחפנים, רובוטים אוטונומיים, הדפסות תלת-ממד וניהול דיגיטלי של משאבים – כולן כבר כאן. הן משנות את אופן הפעולה, התפיסה והקצב של הענף, כלומר, הכנסת ה AI לתהליכי עבודה בענף הנדל"ן הופכת להיות תנאי בסיסי להישרדות והצלחה. "הטכנולוגיה לא באה להחליף אותנו. היא באה להעצים אותנו. מי שיבין את זה – יוביל את הענף קדימה", מדגישה סוזאנה קליימן, מנכ"לית 'ארקדי קליימן יזמות ובניה', "אנחנו לא רק מאמצים כלים חכמים – אנחנו מיישמים אותם בשטח, יום-יום. מיישמים אותם בפרויקטים, מול לקוחות, ובעיקר בתוך הארגון שלנו. כל אחד מהעובדים, מהמתכננים ועד לנציגי השירות, מצויד בגישה ל-ChatGPT  ומשתמש בו להתייעצות, הפקת מסמכים, תכנון זמנים ועוד. זה הופך את השיח הארגוני ליעיל ומדויק יותר".

רובוטיקה בשירות הבנייה

אחת מהקפיצות המשמעותיות שהטכנולוגיה מאפשרת היא הכנסת רובוטיקה מתקדמת לאתרי הבנייה. בארה"ב וביפן, למשל, נעשה שימוש שוטף ברובוטים לטיח, ריצוף, ולוגיסטיקה פנימית באתרי הבנייה. הרובוטים מבצעים משימות שחוזרות על עצמן בדיוק רב, מפחיתים טעויות ומפנים את העובדים האנושיים לתפקידים מורכבים יותר, "רובוט שיודע להניח בלוקים בקצב של פי ארבע מאדם, בצורה מדויקת ועקבית, מאפשר לנו לא רק לחסוך זמן וכסף – אלא גם להעלות את רמת הביצוע באתר. זה משנה את כללי המשחק", מסבירה קליימן.

הדמיית צוקי כינרת  (צילום: אול אין אול בע
הדמיית צוקי כינרת |צילום: אול אין אול בע"מ

הבינה המלאכותית לא מבצעת רק חישובים. היא גם מספקת "עיניים נוספות" שמזהות תקלות עתידיות, סיכונים בשטח, תזרים מזומנים שעתיד לצאת משליטה או דיירים שצפויים להעלות סוגיות חוזרות. לדוגמה, שילוב של AI בתכנון לו"ז הפרויקט על סמך נתוני עבר מאפשר חיזוי מדויק של עיכובים – ובכך מצמצם סיכונים מול דיירים, קבלני משנה ומוסדות מימון. "באמצעות AI אנחנו יכולים לא רק לתכנן טוב יותר – אלא גם להבטיח. כשיזם מבטיח ללקוח תאריך סיום מדויק שמגובה בניתוח אלפי פרויקטים קודמים – הוא בונה אמון. האמון הזה שווה זהב", מדגישה קליימן.

הדפסות תלת-ממד – פתרון למצוקת דיור?

באיחוד האמירויות, אירופה ודרום אמריקה מוקמות שכונות שלמות באמצעות הדפסת בתים בתלת-ממד. השיטה מאפשרת בנייה מהירה, מדויקת וזולה יחסית. בישראל, השיטה עדיין בשלבי בחינה, אך קליימן מאמינה שזה עניין של זמן בלבד. "הפוטנציאל הוא עצום. לבנות יחידת דיור תוך 48 שעות, ברמת גימור טובה, ובעלויות מופחתות – זו מהפכה של ממש". באופן כללי אנחנו צפויים בעשור הקרוב לראות שינוי דרמטי במקצועות כפיים בענף. ריצוף, טיח, צבע. הצפי הוא שיהיו עבודות שיעברו בחלקן לביצוע באוטומציה. זה לא אומר שאנשים ייעלמו מהענף – אלא שתפקידם ישתנה. הדרישה תהיה לעובדים שמבינים גם תפעול טכנולוגי וגם ביצוע מדויק. לדברי קליימן, כל נושא הבניה החכמה עובר שינוי משמעותי מאחר ובנייה חכמה אינה מסתכמת בשימוש בחיישנים ורובוטים ובסופו של דבר מדובר גם באנשים המושפעים מכך. הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לנהל צוותים טוב יותר, לזהות עומסי עבודה, להקצות משימות בצורה אפקטיבית ולוודא שכולם מתואמים בזמן אמת. לדברי קליימן, "אנחנו משתמשים בתוכנות ניהול מתקדמות המאפשרות לי לראות בכל רגע נתון מי עובד על מה, היכן נדרש תגבור ואילו משאבים זמינים לי. זה לא רק ייעול – זו תרבות עבודה חדשה. ניהול טכנולוגי לא בא על חשבון אנושיות – הוא מחזק אותה"

מניע לצמיחה כלכלית

לא מדובר רק במהירות ביצוע. כשמשך הבנייה מתקצר, כך גם פוחתות העלויות: שכירות למחסנים וציוד, תקורות, תשלומי ריביות ועוד. רווחיות גבוהה יותר היא תוצאה ישירה של תכנון נכון יותר – וזה בדיוק המקום בו הטכנולוגיה באה לידי ביטוי. "שימוש בטכנולוגיה הוא לא רק עניין של חזון – הוא מפתח לצמיחה ריאלית. אנחנו רואים זאת בכל פרויקט. כל חיסכון של שבוע, משמעותו מאות אלפי שקלים. כל החלטה שמתבצעת מתוך בסיס נתונים היא מדויקת יותר, יציבה יותר, בטוחה יותר", משתפת קליימן שמוסיפה כי גם נושא שירות הלקוחות עובר ייעול משמעותי. "היום, כשדייר שולח פנייה – נציג השירות יכול להפעיל מנגנון אוטומטי שבודק סטטוס ביצוע, מדווח לו מיידית, ומספק לו מידע ברור. זה לא רק חוסך זמן – זה מייצר חוויית שירות אחרת לחלוטין. אנחנו מקפידים להכניס את ה-AI גם לרמת העבודה היומיומית הפשוטה. זו לא רק מהפכה בשלב התכנון. זו דרך חיים. אני מאמינה שמנהיגות טכנולוגית מתחילה מיום עבודה רגיל, מלא משימות קטנות, שמתבצעות בצורה חכמה יותר".

כמובן שגם נושא הנהלת החשבונות עובר שדרוג בעקבות כניסת הבינה המלאכותית. בעידן של תנודתיות כלכלית ומרווחי טעות צרים, כלים מבוססי AI מאפשרים ניהול פיננסי מדויק בפרויקטים של נדל"ן. המערכות מנתחות תזרים מזומנים, מזהות חריגות תקציב, מצליבות בין חשבוניות להזמנות רכש, ומספקות תחזיות תקופתיות המבוססות על בסיס נתונים היסטורי. "אני מאמינה שבעתיד הקרוב, כל חברה בענף תנהל את החשבונות שלה דרך מערכות מבוססות AI לא רק כדי לחסוך זמן – אלא כדי לתכנן טוב יותר, להימנע מטעויות, ולשמור על שליטה מלאה בתקציב לכל אורך חיי הפרויקט" אומרת קליימן.

חיזוי מגמות – העתיד כבר כאן

באמצעות ניתוח מגמות צרכניות, דמוגרפיות, ואפילו מגמות נדל"ן עולמיות – מערכות בינה מלאכותית מסייעות באיתור קרקעות עם פוטנציאל, ניתוח פוטנציאל עסקאות, איתור אזורים בעלי התאמה לפרויקטים של התחדשות עירונית ועוד. קליימן מסבירה כי "גם מי שיש לו אינטואיציה מצוינת לעסקאות, צריך לשלב אותה עם דאטה. זה מה שיוצר חכמת קבלת החלטות אמיתית. מי שישלב טכנולוגיה יחד עם ניסיון – יוביל את השוק". ברקע הדברים, אחת מהחוזקות של שילוב טכנולוגי באתרי בנייה היא תחום הבטיחות וגם במקרה הזה יש לבינה המלאכותית במה לתרום. "באמצעות מערכת חכמה שמנטרת תהליכים ומזהה כשלים מראש – אנחנו מונעים סכנות. הבטיחות שלנו השתפרה דרמטית. השימוש בכלים טכנולוגיים הוא לא רק יתרון – הוא הצלת חיים", קובעת קליימן.

לדברי קליימן, לכולם ברור שהצלחה בענף אינה נשענת רק על חדשנות וכי החדשנות צריכה להיטמע ולהשתלב בענף המסורתי. יחד עם זאת, הזנחת ההיבט הטכנולוגי עשויה לפגוע קשות בעסק. "הידע המצטבר, היכולת להבין את השטח, להבין את הקצב המקומי – כל אלה הם נכסים שלא ניתן להחליף. כאשר הם משתלבים עם כלים טכנולוגיים – נוצרת סינרגיה עוצמתית. אנחנו לא מוותרים על הניסיון – אנחנו משדרגים אותו. שוק הנדל"ן משתנה בקצב מסחרר. מי שיבין את כוחה של הטכנולוגיה וישכיל לאמץ אותה – יפרוץ קדימה. מי שלא – יישאר מאחור. אנחנו מאמינים שחדשנות ויציבות אינן סותרות. נהפוך הוא, הן משתלבות יחד ומניעות אותנו קדימה. הבינה המלאכותית אינה העתיד של הנדל"ן – היא ההווה. כל מי שמוביל ארגון או פרויקט חייב לשלב AI – אחרת הוא בבעיה. זה הזמן לחשוב אחרת. זה הזמן לפעול אחרת. זה הזמן – להוביל".

ראיון עם סוזאנה קליימן, מנכ"לית, קליימן יזמות ובנייה

======

כתבה שיווקית בחסות קליימן יזמות ובנייה. הכתבה נערכה על ידי מערכת DUNS 100.