גביית פיקדון של עשרות אלפי שקלים שלא כחוק מהעובדות, אי הפרשה לפנסיה והעלמות מס - אלו רק חלק מהחשדות של זרוע העבודה נגד חברת ״אתרא״, בעקבות פשיטה שקיימה עם רשות המיסים והביטוח הלאומי ביולי האחרון. כעת בית הספר ללימוד מחשבים שפעל תחת אותו המותג נמצא בהליכי חדלות פירעון והעובדות תובעות יותר ממיליון שקלים. מעסיקת העובדות מנגד טוענת כי הן לא זכאיות לקבל בחזרה את הפיקדון שכן רובן לא החזירו ציוד.

"ביום בו הוצאו העובדות לחל״ת", נטען במסמך, "נותרה המעסיקה חייבת להם תשלומים בגין שכר עבודה, פיצויי פיטורים דמי הודעה מוקדמת, פדיון ימי חופשה, תשלום עבור דמי הבראה וכן הפרשות סוציאליות לחברות הביטוח השונות ועוד. כמו כן המעסיקה נותרה חייבת להן תשלום פיקדון בסך של 24 אלף שקלים".

 "אתרא" הציגה את עצמה כחברה שמטרתה לספק תעסוקה איכותית בהיי-טק לנשים חרדיות. הנשים שהועסקו בבית הספר ללימוד מחשבים טוענות כי סביב לאותה הסתבכות, בחודשים יולי-אוגוסט, הוצאו לחל״ת ומאז לא הוחזרו לעבודתן. את טענותיהם המרובות הן שוטחות בתגובה שהגישו לבית המשפט השלום בתל אביב בתיק חדלות הפירעון, באמצעות עו״ד מתן אלקיים.

עו
עו"ד מתן אלקיים|צילום: יוסי קסוטו

העובדות טוענות כי ביום שבו הוצאו לחל״ת עבדו בבית הספר 100 עובדות ולמדו בו 300 אחרות. במכתב מתארות העובדות את המנגנון שבו לטענתן נלקחו מהם כספי הפיקדון ולא הוחזרו. כל עובדת מתחילה נכנסה למסלול הכשרה בן 12 חודשים שבתחילתו נחשבה כתלמידה. ההבטחה נשמעה מפתה, עובדת שתמצא מתאימה לאחר ההכשרה תועסק על ידי ״אתרא״ באחד מבתי התוכנה או הסטארט אפים שתחתיה.

יותר מזה, העובדות טוענות כי נאמר להן שהעבודה תהיה עד שעות הצהריים המוקדמות כך שניתן יהיה לקיים חיי משפחה ועבודה בשכר מכובד. כתנאי להתחלת הלימודים נדרשה לגרסתן כל עובדת להפקיד סכום של 24,000 שקלים כנגד ההכשרה.

לטענתן, המעסיקה התחייבה כי עובדת שתתקבל לעבודה בחברה לאחר מסלול ההכשרה תקבל את כספי הפיקדון בחזרה. לפי טענותיהן, הובטח גם למי שלא תמצא מתאימה, כלומר לא תעבור את מסלול ההכשרה או מבחן הסיום, שתהיה זכאית לקבל בחזרה חצי מכספי הפיקדון, כלומר 12 אלף שקל.

עו״ד אלקיים טען בשמן כי המעסיקה חייבת לעובדות סך של יותר מ-300 אלף שקל בגין שכר עבודה שלא שולם. כמו כן נטען בבקשה כי על בית הספר לשלם להם יותר ממיליון שקלים בגין כספי פיקדון שלא הוחזרו לעובדות. העובדות טענו כי פנו לחברה בעניין זה קודם לכן ולא קיבלו מענה.

תגובת עו״ד מתן אלקיים: ״הארגון סגר את שעריו וחדל מפעילותו, מבלי ששילם להן משכורות על החודשים האחרונים וכספי פנסיה. הטענה שלנו היא שנעשתה פה פעולת פיטורין דה פקטו ולכן העובדות זכאיות לגמר חשבון, כלומר תשלום הכספים האלו. קורה שמקומות נסגרים ונכנסים לקשיים כלכליים, אלא שאנחנו ראינו שפועלות לגביית הפיקדון התבצעו זמן קצר לפני הפניה לפשיטת רגל".

תגובת עו״ד מישל חזן, המייצג את המעסיקה, בשם מרשתו: ״בשל מסע שיימינג מכוער ואכזרי שנערך על ידי עסקנים חרדיים - המהווים מתחרים עסקיים של מרשתי, היא נכנסה לקשיים כלכליים קשים, ואף הגיעה למצב של חדלות פירעון. כל טענות העובדות נבחנות בימים אלו, וככל שיש בהן ממש הרי שהן יתקבלו על ידי המנהל המיוחד שמונה בתיק חדלות הפירעון. יצוין כי מרבית העובדות מחזיקות ברכוש יקר ערך (כגון מחשבים ניידים), אותו טרם השיבו כנדרש. כהערת אגב יצוין כי בשל הכפשות העסקנים החרדיים תוגש בימים הקרובים תביעת לשון הרע בגובה מיליוני שקלים".