קרב של איש אחד מנהל המיליארדר היהודי-אמריקאי ביל אקמן נגד ההנהלה של אוניברסיטת הרווארד אשר עברה לטענתו השתלטות אידאולוגית. קודם ל-7 באוקטובר מייסד קרן הגידור Pershing Square נודע בזירה העסקית כמשקיע אקטיביסט שלא מהסס להכתיב לחברות בהן הוא משקיע שינויים בהנהלה, באסטרטגיה ובמבנה ההון. אקמן עצמו הוא בוגר הרווארד שתרם לאוניברסיטה כ-50 מיליון דולר לפי סוכנות הידיעות רויטרס. כעת, הוא מגייס למאבק האידאולוגי בקמפוס את אותן השיטות שיישם בחברות בהן השקיע.
באחד המהלכים האחרונים במסגרת החלפת המהלומות בין המיליארדר והמנהיגות הנוכחית של אוניברסיטת הרווארד, הוא הודיע בשבוע שעבר על תמיכתו בארבעה מועמדים חיצוניים לגוף השולט באוניברסיטה (Harvard Board of Overseers). המועמדים משתייכים לקבוצה בשם "לחדש את הרווארד" והם זקוקים לתמיכתו של אקמן, שכן לפי הדיווח ב-Financial Times עליהם לגייס את חתימותיהם של 3,238 בוגרי הרווארד עד סוף ינואר כדי להשתתף בבחירות.
"חוסר המנהיגות המשווע של גיי ואי יכולתה לנקוט עמדה ברורה מה נכון ומה לא, גרם נזק עצום להרווארד - בגיוס תרומות ובהשמדת ערך של המותג. אדם מתוך המערכת בהרווארד אמר לי 'בשלושה חודשים קלודין גיי הרסה מותג שלקח לו 400 שנה להיבנות'. המותג הרווארד היה החזק בעולם לדעתי, יותר מגוגל או נייקי, היינו מתלבטים אילו חברות ראויות לחסות באירועים שלנו. כעת חברת הייטק שסיכמנו איתה על חסות שוקלת שוב האם המותג הרווארד טוב לה, בוגרים זרקו את הכובעים והסווצ'רטים"
שגיא מלמד, יו"ר מועדון הבוגרים של הרווארד בישראל
"קלודין גיי הרסה מותג שלקח לו 400 שנה להיבנות"
התמיכה במועמדים חיצוניים לגוף השולט בהרווארד מצטרפת לשורת מהלכים קודמים שהוביל אקמן להחלפת המנהיגות הנוכחית באוניברסיטאות העלית. לאחר השימוע המתוקשר בקונגרס בתחילת חודש דצמבר בו נשיאות האוניברסיטאות הרווארד, MIT ופנסילבניה סירבו לומר האם הקריאה לרצח עם של יהודים מנוגדת לקוד ההתנהגות של המוסד, אקמן קרא להן "להתפטר בבושת פנים". אקמן לא עצר שם וקרא גם לפיטורין של יו"ר היהודיה של תאגיד הרווארד, המיליארדרית פני פריצקר. מאז התפטרה ליז מגיל, נשיאת אוניברסיטת פנסילבניה ובשבוע שעבר גם קלודין גיי, נשיאת אוניברסיטת הרווארד.
"ביליתי הרבה שנים באקדמיה וגיוס תרומות הוא כ-50 אחוז מתפקידו של הנשיא", אומר שגיא מלמד, יו"ר מועדון הבוגרים של הרווארד בישראל. "חוסר המנהיגות המשווע של גיי ואי יכולתה לנקוט עמדה ברורה מה נכון ומה לא, גרם נזק עצום להרווארד - בגיוס תרומות ובהשמדת ערך של המותג. אדם מתוך המערכת בהרווארד אמר לי 'בשלושה חודשים קלודין גיי הרסה מותג שלקח לו 400 שנה להיבנות'. המותג הרווארד היה החזק בעולם לדעתי, יותר מגוגל או נייקי, היינו מתלבטים אילו חברות ראויות לחסות באירועים שלנו. כעת חברת הייטק שסיכמנו איתה על חסות שוקלת שוב האם המותג הרווארד טוב לה, בוגרים זרקו את הכובעים והסווצ'רטים".
מה לגנבה ספרותית ואנטישמיות בקמפוסים?
חשוב להזכיר שגיי לא נדחקה להתפטר רק בשל האנטישמיות הגוברת בקמפוס, אלא גם ברקע האשמות בגנבה ספרותית (פלגיאט) בחלק ניכר מהמאמרים האקדמיים שלה. הטענות לגבי 50 מקרים לכאורה של פלגיאט בעבודותיה של גיי, ביניהם מקרי גנבה ספרותית מאקדמאים אחרים, הועלו בתחקירים של "וושינגטון פרי ביקון" והניו יורק פוסט. התחקירים החלו לפחות חלקית ביוזמת האקטיביסט השמרני כריסטופר רופו. אקמן הידהד טענות אלו במשך שבועות ארוכים בחשבונו הפופולרי ברשת החברתית X (לשעבר טוויטר) שלו יותר מ-1.1 מיליון עוקבים, אבל האם הלך צעד אחד רחוק מדי?
קלודין גיי אומנם נאלצה לבסוף להתפטר והאשימה בכך התקפות גזעניות כנגדה, אך הנשק היעיל ירה בחזרה באקמן במיקום כואב במיוחד. בסדרת פרסומים העלה אתר החדשות הפיננסיות Business Insider הנחשב כנוטה בעמדותיו לשמאל, טענות על פלגיאט בעבודת הדוקטור של אשתו של אקמן, המעצבת הישראלית-אמריקאית נרי אוקסמן. אקמן כמובן לא נשאר חייב, הוא הכחיש חלק מהטענות ואף הסביר בחשבון הX שלו שישנם סוגים שונים של פלגיאט ברמות חומרה שונות, שיש לבחון את היחס בין כמות המקרים לאורך העבודה ועוד. ב-9 בינואר הוא הודיע בחשבונו ברשת X כי הוא יאבק גם ב"בעיות באופן שהתקשורת שלנו פועלת". על מאבקו באוניברסיטאות ובתקשורת הוא כתב באותו ציוץ "זה הקרב החשוב ביותר שלקחתי על עצמי".
המתקפה האישית לא הרפתה את ידיו של אקמן משימוש בכלי נשק זה בהמשך מאבקו שמתמקד כעת ב-MIT. "אתמול בלילה, אף אחד ב-MIT לא ישן טוב", הוא כתב בראשון האחרון ברשת החברתית X. זה התרחש יום לאחר שהודיע כי יחל בבדיקה לאיתור פלגיאט בעבודותיהם של כל הסגל הבכיר המכהן בMIT, כולל נשיאת האוניברסיטה, חברי ההנהלה והדירקטוריון.
בכל זאת מלמד, שמצוי בעצמו בקשר עם אקמן, מזכיר שהפלגיאט אינו באמת הסיפור. "הפלגיאט זה התירוץ", הוא אומר. "הניסיון להסיט את הדיון לעבודה של אשתו (של אקמן) הוא לא נכון ומיותר. הוא פוגע במאבק שגדול יותר אפילו מהאנטישמיות לבדה. מתנהל מאבק על דמותה של האקדמיה המובילה בעולם, דמותן של אוניברסיטאות העלית והשאלה מה ערכה של ההשכלה הגבוה שסטודנטים משלמים עליה מאות אלפי דולרים באותם מוסדות. העובדות נחשפות וזה פוקח עיניים, בראיון להרווארד קרימסון (עיתון הסטודנטים היומי של הרווארד) שאלתי את המראיין על האימרה "מהנהר ועד הים" באיזה ים ואיזה נהר מדובר והוא לא ידע לענות".
מסגרת העבודה: מדוכאים נגד נדכאים
מאחורי מאבקו של אקמן ישנה תפיסה סדורה שגיבש לדבריו בעת נסיעה לקמפוס של הרווארד כמה שבועות לאחר פרשת המכתב, בעקבות התגברות האנטישמיות במקום. "למדתי ששורש האנטישמיות בהרווארד היה אידיאולוגיה שהופצה בקמפוס - מסגרת של מדכא/מדוכא", כתב אקמן. "לבנים, יהודים ואסייתים נחשבים מדכאים ותת קבוצה של אנשים שאינם לבנים (people of color), להטב"ק ו/או נשים נחשבים נדכאים".
אקמן טוען כי תנועת הDEI (גיוון, שוויון והכלה) בארה"ב אינה עוסקת באמת בגיוון אלא משמשת תנועה פוליטית שמשרתת קבוצות מסוימות הנחשבות נדכאות על פי האידאולוגיה שתאר. "קודים אלו הובילו לצנזורה עצמית של סטודנטים וסגל, שמחזיקים בעמדות מסוימות אך כבר לא משתפים בהן", כתב בציוץ מ-3 בינואר. "איו מחויבות לחופש ביטוי בהרווארד מעבר לדעות המאושרות על ידי הDEI".
"הפלסטינים הצליחו להכניס את עצמם לקטגוריית המדוכאים", מסביר מלמד כיצד משתלב הקונפליקט הנוכחי במסגרת העבודה של תנועת הDEI. "כשיש קונפליקט בין ישראל ועזה, בלי להיכנס כלל לעובדות ולשאלה מי התחיל או האם יש בכלל סכסוך טריטוריאלי לאחר שישראל פינתה את עזה, קובעים שהישראלים הם לבנים שמדכאים את הפלסטינים. זה ליברליזם שהלך רחוק מדי. היום אני רואה שזה ממש מכשול להיות גבר לבן, גם אם אתה לא עשיר ומגיע ממשפחה בלי השכלה, שכן לא שופטים אותך לפי מצב כלכלי או יכולת אקדמית".
מהפך בהרווארד והאם יש להחרים אותה?
אקמן אינו התורם היחיד וגם לא המשמעותי ביותר שיצא נגד המדיניות של הרווארד. בתיה ועידן עופר עזבו את הוועד המנהל של בית הספר לממשל באוניברסיטה. קרן וקסנר הודיעה ב-17 באוקטובר שתפסיק את תרומותיה ותסיים את תוכנית העמיתים שלה שחיברה בין הרווארד ומהמנהיגות הבכירה של מדינת ישראל. "זה אובדן לישראל", סבור מלמד, "אני מבין את הנפשות המעורבות ובקשר עמם ועדיין צר לי ואני מקווה שיחזרו בהם לאחר החלפת הנשיאה. ביום שאחרי, הרווארד תמשיך למשוך את המנהיגות העולמית וחשוב שהקול הישראלי יהיה שם".
לעת עתה, הנשיאה גיי הוחלפה באופן זמני בפרופ' אלן גרבר, יהודי תומך ישראל. "החילופין התרחשו לפני ימים בודדים, לא מספיק זמן לחולל שינוי משמעותי והמינוי בכל מקרה זמני", אומר מלמד. "זה מאבק ארוך, אני ובוגרי הרווארד בישאל עובדים קשה לאפס את המצפן של הרווארד. צריך לזכור שלצד הערך שיש לזה עבור ישראל, יש לכך ערך רב גם עבור הרווארד שנהנתה ממחקרים פורצי דרך של חוקרים יהודים וישראלים".