הטלת מכסי המגן שעליה הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ טלטלה את השווקים ואת המסחר הבינלאומי ברבעון האחרון. לצד הטלטלה בבורסות וההיערכות מחדש של עסקים וחברות בינלאומיות, גם השוק השחור החל להסתגל למציאות החדשה: סוכנות המכס של דרום קוריאה הודיעה כי זיהתה ברבעון האחרון זינוק חד בניסיונות לייצא סחורה מזוייפת (המסומנת כדרום קוריאנית) לארה"ב.
דרום קוריאה היא אחת משותפות הסחר החשובות של ארה"ב, וחתומה גם על הסכם סחר חופשי איתה. טראמפ הטיל החודש על הייבוא ממנה מכסים של 25% ומאוחר יותר השהה את ההחלטה (כמו את יתר ההיטלים) למשך 90 יום. בסיאול חוששים מעלייה בניסיונות של חברות זרות, למשל מסין השכנה, להשתמש בדרום קוריאה כנתיב "לעקוף" מכסים ותקנות.
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי בחודש שעבר ערכה סוכנות המכס הקוריאנית בדיקה מיוחדת. לפי הודעת הסוכנות, היא זיהתה הפרות בשווי 29.5 מיליארד וון (כ-21 מיליון דולר) ברבעון הראשון של 2024, כש-97% מהן קשורות למשלוחים לארה"ב. לשם השוואה, ההפרות בכל שנת 2024 הסתכמו ב 34.8 מיליארד וון ורק 62% מהן נגעו למשלוחים לארה"ב.
הרשויות פתחו בחקירת המנע בגלל צפי לנסיונות ייצוא בלתי חוקיים במטרה להימנע מהמכסים של טראמפ. בין היתר, החשש עלה בעקבות מגמה דומה בכהונה הקודמת שלו בתפקיד. "חלה עלייה בניסיונות הייצוא המוסווים בתקופת הנשיאות הראשונה של טראמפ, ואנו מצפים למגמה דומה", אמר לי קוואנג-וו, בכיר בסוכנות המכס.
לפי הדיווח ברויטרס, הממצאים של הקוריאנים כללו חומרי לייצור סוללות בשווי של 3.3 שיובאו מסין ונשלחו לארה"ב תחת סימון של דרום קוריאה כארץ המוצא. בחודש שעבר אותרו מצלמות מעקב בשווי 19.3 מיליארד וון שיובאו לקוריאה מסין כשהן מפורקות, במטרה להרכיבן מחדש בדרום קוריאה כדי לעקוף את ההגבלות האמריקאיות על מכשירי תקשורת סיניים.
ההכרזה של וייטנאם
למחרת ההודעה הקוריאנית דיווחה רויטרס כי משרד משרד הסחר של וייטנאם הוציא הנחיה לפעול נגד שינוע בלתי חוקי של סחורות לארה"ב. לפי המסמך שהגיע לידי סוכנות הידיעות, ההנחיה נכנסה לתוקף ב-15 באפריל ויצאה בעקבות הערכה כי הונאות הסחר עשויות להתגבר על רקע המכסים האמריקאיים.
ההוראה לא ציינה במפורש מדינות שמהן עלולות להישקף הונאות שינוע, אך סביר להניח כי גם במקרה זה מדובר בייבוא סחורות מסין לוייטנאם - המהווה כ-40% מסך הסחורות המיובאות למדינה. וושינגטון כבר האשימה בגלוי את סין בניסיון להשתמש בוייטנאם בתור מרכז מעבר לסחורות במטרה להתחמק ממכסים.
וייטנאם ספגה מכסים של כ-46% מממשל טראמפ - צעד שעלול לפגוע קשות בצמיחה במדינה, שנסמכת על ייצוא לארה"ב והשקעות גדולות של יצרנים זרים. על פי ההנחיה, דווח ברויטרס, גורמי האכיפה במכס ובסוכנויות אכיפת חוק אחרות במדינה הונחו להגביר את הפיקוח על סחורות מיובאות כדי לקבוע את מקורן - "במיוחד חומרי גלם מיובאים המשמשים לייצור ויצוא", נכתב.