היעלמותו הפתאומית ביולי 2021 של גאו סונגטאו הממושקף, סגן הנשיא לשעבר של חברת ניהול הקרנות הממשלתית Sino IC Capital, בישרה את בואה של סערה. חודשים אחר כך, כלב השמירה הפנימי של המפלגה הקומוניסטית של סין אישר שגאו נחקר בחשד לשחיתות. אבל הסיבה למעצר לא הייתה הקמפיין הפומבי של הנשיא שי ג'ינפינג לחיסול השוחד בשווקים הפיננסיים. הסיפור היה מבצע אחר לחלוטין שניהל הארגון החשאי המכונה "המועצה המרכזית לבחינת המשמעת". המטרה: מגזר המוליכים למחצה העצום של סין, ומה שעלה בגורלם של עשרות מיליארדי הדולרים שגויסו לשם השקעה בו.
גאו היה אחד המנהלים הראשונים שכלפיו הופנו האשמות בשחיתות במסגרת אותו מבצע של המועצה, שטלטל את המגזר. המבצע הזה הבליט את מעורבותה המגושמת של המדינה בהשקעות במגזר – מעורבות שלדברי אנליסטים אחדים הכשירה את הקרקע לשוחד ולבזבזנות, ועיכבה את ניסיונותיה של סין להשיג עצמאות מוחלטת בתחום ייצור השבבים.
"הקמפיין נגד השחיתות הוא אזהרה מבחינתי ומבחינת הצוות שלי", אמר בכיר בקרן השקעות מקומית מדרום סין העוסקת בתחום המוליכים למחצה. לדברי אותו בכיר, פקידי ציבור ש"אינם מבינים את התעשייה [...] טיפחו" את השחיתות במגזר.
לפי הכרזות המועצה המרכזית לבחינת המשמעת ודיווחים תקשורתיים מקומיים, בשלושת החודשים האחרונים נחקרו או נעלמו מעין הציבור לפחות 12 אנשים, כולל מנהלי קרנות, סמנכ"לים בחברות ושר אחד בממשלה – כולם עם קשרים עמוקים לתעשיית השבבים.
חקירתם של גורמים בכירים על ידי המועצה הכניסה את התעשייה כולה לסחרור ולחרדה, אומר פקיד ממשל המעורב בהשקעות בתחום המוליכים למחצה בג'יאנגסו, מצפון לשנחאי. "כולנו נאט עכשיו את הקצב כדי להבין אילו צעדים חוצים את הקווים האדומים של בייג'ינג", אמר פקיד הממשל.
הקרן הגדולה
במרכז הסערה נמצאת National Integrated Circuit Industry Investment Fund, הידועה בשם "הקרן הגדולה". זוהי אחת מ"קרנות ההנחיה" הממשלתיות החשובות ביותר, קרן ציבורית-פרטית שגייסה 340 מיליארד יואן (47 מיליארד דולר) במטרה לממש את שאיפתו של הנשיא שִי בתחום המוליכים למחצה: לשים סוף לתלות הרבה של המדינה בטכנולוגיה זרה. גאו, שעבד במשך שנים במשרד התעשייה וטכנולוגיית המידע, הוביל לפני מעצרו את Sino IC Capital, שניהלה את נכסיה של הקרן הגדולה.
לקרן הגדולה, שהוקמה ב־2014, יש רשת סבוכה של אינטרסים. על בעלי המניות נמנים משרד האוצר, המלווה הממשלתית China Development Bank, המונופול החזק China Tobacco וענקית הטלקום China Mobile. עכשיו, לפי פקיד הממשל מג'יאנגסו, השקעות הקרן כמעט ופסקו כליל.
"סוכנויות המדינה באו לבצע ביקורת על המידע הפיננסי של האנשים והחברות המעורבים. הן יחילו דרישות נוקשות יותר על הארגון ועל השקעותיו העתידיות", אמר הפקיד. לפני נתונים מ־ITjuzi, סוכנות המספקת נתונים עסקיים, הקרן הוציאה רק כ־880 מיליון יואן ב־2022, זאת בהשוואה ל־13.8 מיליארד בשנה שעברה.
The Global Times, הצהובון הלאומני של סין, התייחס לחקירת השחיתות והתעקש ש"כמה פקידים מושחתים" ו"גורמים שפלים" אינם מעידים על תרבות נרחבת של שחיתות במגזר. אבל אחרים מזהירים כי אולי המבצע של המועצה עוד לא הסתיים
ארגונים ומנהלי השקעות רבים המתמקדים בתחום המוליכים למחצה הלכו בכיוון שהתוותה הקרן הגדולה, וכעת הם מוצאים את עצמם במגזר שנפגע מהקמפיין נגד השחיתות הזה. מנהל מקרן השקעות סינית המתמקדת בטכנולוגיה, התנסח בבוטות לגבי מצב העניינים הקיים: "אין פרויקטים טובים להשקיע בהם", אמר.
המשמעות של כל זה היא אווירה של אי ודאות, שכן בייג'ינג לא הסבירה מה היקף הקמפיין נגד השחיתות, ונתנה פרטים מעטים בלבד על אופי החשדות שבמרכז החקירות – עמימות אופיינית למועצה המרכזית לבחינת המשמעת. The Global Times, הצהובון הלאומני של סין, התייחס לחקירת השחיתות והתעקש ש"כמה פקידים מושחתים" ו"גורמים שפלים" אינם מעידים על תרבות נרחבת של שחיתות במגזר. אבל אחרים מזהירים כי אולי המבצע של המועצה עוד לא הסתיים.
בחודשים האחרונים נחקרו גם מנהלים הקשורים לחברת ההשקעות Tsinguha Unigroup, הממומנת על ידי המדינה. "כמה רחוק הם רוצים ללכת? הקרן הגדולה השקיעה בעשרות רבות של חברות", אמר יועץ טכנולוגיה מבייג'ינג. ביניהן היו יצרניות השבבים הגדולות בסין, כמו Semiconductor Manufacturing International Corp ו־Hua Hong Semiconductor. הקרן השקיעה גם בקרנות קטנות יותר המופעלות על ידי עיריות, כולל אלה של בייג'ינג ושנחאי. היועץ, שביקש להישאר בעילום שם, אמר שיש פוטנציאל רב לניגודי אינטרסים במגזר בגלל "תעבורה נרחבת בין משרדי ממשלה והמגזר הפרטי, או המגזר הקוואזי־פרטי".
יוּאֶן אַנג, מחברת הספר China’s Gilded Age ("תור הזהב של סין"), חושבת ש"שורש" השחיתות הוא השפעתה הרבה של המדינה על הכלכלה. יש בסין מעל ל־1,800 קרנות הנחיה ממשלתיות, המתנהלות באותו אופן כמו הקרן הגדולה, ואלה, אמרה אנג, מועדות במיוחד לשחיתות. השילוב של "עסקאות ענק, מכשירים פיננסיים מורכבים והיעדר שקיפות ואחריותיות עלול להיות קרקע פורייה [לשחיתות]", אמרה אנג.
נדרש שינוי כיוון
הקמפיין נגד השחיתות מתרחש ברגע מכריע מבחינת נשיא סין שִי ושאיפותיו לייצר היעדר תלות בגורמים זרים.הציווי להיעדר תלות מעולם לא היה בהול יותר, עכשיו שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן מגייס את שותפיה של וושינגטון בסיאול, טוקיו וטאיפיי לסכל את התקדמותה של בייג'ינג על ידי הוספת עוד ועוד מגבלות על ייצוא ומכירה של טכנולוגיות בעלות חשיבות יסודית.
לסין לא נשארו הרבה ברירות פרט להרחבת ההשקעה בשבבים כדי לנטרל את המהלך הזה, שהיא רואה כ"הסגר" על המגזר הטכנולוגי שלה. אבל רבים בתעשייה חושבים שממילא יש צורך בשינוי גורף בגישתה של בייג'ינג. כשהקרן הגדולה הוקמה, אדריכליו של שי הגדירו כי היא תתמקד בייצור שבבים, ולא בטכנולוגיות התשתיתיות הנדרשות כדי לבנות תעשייה בלתי תלויה אמיתית.
הדגש של בייג'ינג על ייצור הוא שהוביל את התעשייה להתמקד בהקמת מפעלים המייצרים בהיקף גדול שבבים באיכות נמוכה. יצרניות שבבים סיניות צמחו במהירות. אבל סין ממשיכה להיות תלויה מאוד בחברות זרות בנוגע לתכנון השבבים ולרכישת הציוד הנדרש לייצורם
הפקיד מדרום סין אמר שההחלטה הזאת התקבלה אף שמומחים שונים טענו כי סין הייתה צריכה לנקוט גישה ארוכת טווח. גישה כזאת הייתה עשויה לשלב התמקדות גדולה יותר במחקר ופיתוח ובהכשרת עובדים, כדי להניח את היסודות לעתיד." אפשר לומר שרבים בתחום, ואפילו גורמים מובילים בתעשייה, לא הפנימו את הפרספקטיבה הזאת... הכוונה של בייג'ינג להפחית את ההסתמכות על טכנולוגיות זרות ברורה כשמש. אנחנו חייבים ליישר קו וליישם אותה", אמר.
הדגש של בייג'ינג על ייצור הוא שהוביל את התעשייה להתמקד בהקמת מפעלים המייצרים בהיקף גדול שבבים באיכות נמוכה. הקרן הגדולה הזרימה חלק גדול מהמימון שלה לחברות הצפויות להיות רווחיות תוך זמן קצר, והשאירה פחות הון להשקעה במיזמי פיתוח ארוכי טווח. יצרניות שבבים סיניות כמו SMIC, Hua Hong ו־YMTC צמחו במהירות. אבל סין ממשיכה להיות תלויה מאוד בחברות זרות בנוגע לתכנון השבבים ולרכישת הציוד הנדרש לייצורם.
בכל הקשור למוליכים למחצה מתקדמים, הנדרשים לטווח רחב של מוצרים - מהסמארטפונים החדשים ביותר ומכוניות חשמליות ועד בינה מלאכותית ומרכזי מחשוב ענן - החברות הסיניות עדיין תלויות בתאגידים זרים.
בתגובה לכשלים של המגזר וללחצים שמפעילה ארה"ב, ייתכן שבייג'ינג תגיב בשינוי כיוון ותתחיל להפנות כספים לחלופות מו"פ ל"טכנולוגיה של ארה"ב ובעלות הברית", אמר דאגלס פוּלֶר, מומחה לתעשיית המוליכים למחצה של סין ומרצה בבית הספר למנהל עסקים של קופנהגן. "אבל החלפת הטכנולוגיות האלה תהיה קשה מאוד-מאוד בטווח הזמן הקצר עד בינוני", הוסיף.
צֶהוֹ אנג, מנהל ההשקעות בבנק China Renaissance, חושב שהאקוסיסטם של ההשקעות הולכת ומבשילה. בהמשך, אמר, הכסף יוסט מהייצור אל תחומי מחקר שיאפשרו השגת קניין רוחני על כלי תוכנה המשמשים לתכנון שבבים. "ייתכן שחלק מההשקעות לא יצליחו כל כך. אבל היום הם יודעים שהם צריכים להשקיע במחקר ובפיתוח תשתיתי כדי להשיג את מטרתם", אמר אנג, והוסיף שנציגי הממשל הבינו סוף סוף ש"יידרש זמן רב מהצפוי" להדביק את המערב.
תרגום: תומר בן אהרון
© The Financial Times Limited 2022. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in anyway. tech12 is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation