מחירי הדיור בערים החרדיות מזנקים, אבל הביקושים לא עוצרים: מצוקת הדיור בציבור החרדי גדולה מאי פעם. בשעה שבכלל הארץ עלו מחירי הדירות בכ-13 אחוז בשנה החולפת, זינוק משמעותי מורגש בחודשים האחרונים בערים החרדיות. דירה בבני ברק נמכרה בממוצע בכ-1.65 מיליון שקל ב-2021 על פי נתוני הלמ״ס ואילו ברבעון הראשון של 2022 נמכרות בעיר דירות במחיר ממוצע של 1.84 מיליון. בבית שמש המחיר טיפס עוד יותר מ-1.57 מיליון ל-1.84 מיליון.
על פי ההערכות עד 2035 יהיה צורך בבנייה של עוד כ-200 אלף יחידות דיור עבור המגזר החרדי. פרויקט דירה בהנחה סחף אחריו זוגות צעירים חרדים שנרשמו באלפים להגרלות. בחודש מרץ השנה אף התפרסמה הודעה משותפת של עסקני דיור המעודדים את הצעירים החרדים לרכוש דירות בשכונות בערים חילוניות שניתן להקים בהם קהילה חרדית, ביניהן למשל עכו, דימונה, לוד וטבריה.
קהילות שלמות מחו״ל עוברות ביחד לערים החרדיות
״אלעד היא אחד המוקדים הכי מבוקשים בציבור החרדי״, טוענת חני הורוביץ, מנכ"ל ובעלים קבוצת הורוביץ ומי שמגיעה מהציבור החרדי בעצמה. ״אני כיזמית מקבלת בתקופה האחרונה כל יום טלפונים מקבוצות יהודים מהעולם שמבקשים לרכוש חמישים דירות או מאה דירות - רוצים להעביר דירה את כל הקהילה. זה יתרון כלכלי עצום בבנייה לציבור החרדי".
קבוצת הורוביץ הודיעה השבוע שתבנה לראשונה עבור הציבור החרדי פרויקט עירוב שימושים בעיר אלעד, הכולל 460 יחידות דיור, אשר כ-50 אחוז ימכרו במסגרת הגרלות דירה בהנחה. זה קרה לאחר שהקבוצה יחד עם חברת אשל הירדן בבעלות היזמים גלעד קוגלמן ואלכס הופמן וחברת ת"א – מקסיקו, זכו במכרז של רמ"י עבורו ישלמו כ-600 מיליון שקלים כולל עלויות פיתוח. השכונה כוללת 10 בנייני מגורים בגובה 6 קומות, 13,000 מ"ר של שטחי מסחר ו-27,000 מ"ר משרדים. האכלוס צפוי בתוך 4-5 שנים.
יש זוגות חרדים היום שמעדיפים 2 חדרים - אבל בבניין חדש ומעוצב
אם עד היום בנו בערים החרדיות פרויקטים חדשים עם דירות של 3 ו-4 חדרים, בשנים האחרונות ועל רק המחיר הגבוה צמח ביקוש גם לדירות של שני חדרים. "קיבלנו המון טלפונים עם בקשות שנבנה דירות של שני חדרים", סיפרה הורוביץ שנמצאת עוד בעיצומם של תהליכי התכנון והרכבת תמהיל הדירות.
בקבוצת הורוביץ הבינו כי היום צריך להשקיע בערים החרדיות גם אדריכלות ייחודית. "חשבו שהשתגעתי והציעו לי לשכור אדריכל בשליש מחיר", סיפרה הורוביץ על השיחות עם העוסקים בדיוק במגזר החרדי, "אבל לי חשוב, לדעתי לראשונה במגזר החרדי, שתהיה תחרות של משרדי אדריכלים גדולים על עיצוב הפרויקט - גם אם בטווח הקצר זה נראה פחות טוב בשורת הרווח".
הפרויקטים מגיעים לערים - נשים חרדיות יוצאות לעבודה
שיקול מעניין נעשה בסוגיית המעקות, אמנם לא הייתה חובה להתקין מעקות במרפסת כל דירה, אבל המתכננים של הפרויקט הבינו שאם לא יעשו את זה ביום שאחרי השקת הפרויקט כל משפחה תתקין מעקה אחר והעיצוב האדריכלי ייפגע. "אנחנו משקיעים היום בפרויקט הזה בציבור החרדי המון כדי שתהיה לו חותמת ייחודית", מסבירה הורוביץ, "חשוב לנו גם שזו תהיה שכונה לא צפופה עם הרבה שטחים ירוקים וציבוריים".
פרויקטים נוספים צצים בכל רחבי הערים החרדיות. ב-2020 לבדה היו בבנייה כ-100 פרויקטים חדשים בהיקפים שונים בעיר בני ברק. חייבים להזכיר גם את תוכנית הממשלה להקים עיר חרדית בשם כסיף בנגב, שתהווה בית ליותר מ-20 אלף משפחות חרדיות. העיר הסמוכה לגבול מצרים צפויה לכלול גם מרכז הייטק.
הפרויקטים החדשים משנים לא רק את תמונת מצב הנדל״ן אלא גם את חייהן של המשפחות החרדיות. נשים חרדיות רבות יוצאות כיום לעבוד, חלקן בחברות הייטק. אולם המרחק מהילדים והנסיעה הארוכה מרתיעים אותן. רבים בציבור החרדי מקווים שתנועת הפרויקטים החדשים והמשרדים אל תוך הערים החרדיות, תלווה גם בתנועה גדולה של נשים חרדיות החוצה אל משרות נחשקות בשוק העבודה.