מחירי הדירות עלו בחדות בחודשים האחרונים, אך עדיין ענף הבנייה נחשב לאחד מהענפים המסוכנים ביותר במשק. הביקושים לדירות גבוהים וההיצע לא מצליח להדביק אותם. 

אוכלוסיית ישראל צומחת בשנים האחרונות ב-1.5-2 אחוז מדי שנה בממוצע, כלומר בכל שנה מתווספים 150-180 אלף נפש לאוכלוסיית ישראל, לעומת זאת נרשמות התחלת בנייה של כ-55 אלף יחידות דיור מדי שנה בלבד בממוצע. למצב הזה, גם התווסף משבר חומרי הגלם שנוצר בעקבות המשבר בשרשראות האספקה בעולם והמלחמה באוקראינה. בכירי ענף הבנייה והרגולטורים התייחסו לסוגייה ב'עיר הנדל״ן', הוועידה הבינלאומית של מרכז הבניה הישראלי באילת.  

"אנחנו עדים כרגע לבעיה בעיקר בתחום הביצוע והתשתית ששם עליית מחירי חומרי הגלם בעקבות משבר אוקראינה הוביל לעליית מחירי הדירה, כמעט עד לעצירה מוחלטת של שרשראות האספקה, בטח לאור עליית הריבית במשק", אמר ראול סרוגו, נשיא התאחדות בוני הארץ והתייחס לרמת הסיכון של חברות הבנייה בישראל. "אני לא רואה קריסה של חברות, אלא קשיים מכיוון שלרוב הפרויקטים מלווים בליווי בנקאי, ככה שאין סכנה ממשית". 

בנימין נתניהו בבית הנשיא (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90)
"מאוכזב מנתניהו, אמר שיטפל במשבר הדיור" |צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

סרוגו ביקר את העלאות הריבית של בנק ישראל. "עלית הריבית המואצת היא סימן רע ואני חושב שבנק ישראל יכול היה להסתפק בעלויות יותר מתונות. צריך להמציא את תורת הכלכלה מחדש כאשר בעיני הפתרון הוא פיסקלי. צריך לייצר מקורות חדשים של יצירת אנרגיה ומפעלים חדשים מכיוון שעליית הריבית לא משפיעה, חוץ מלייצר מיתון ופיטורי עובדים. הנגיד אומר שהוא לא רוצה לפגוע בחלשים, אבל הוא פוגע בהם. המטרה שלו היא לייקר את המשכנתאות לאלו שכבר קנו והוא רוצה שיהיה להם פחות כסף פנוי. אנשים לא יתחייבו למשכנתאות ובעצם יעלו על הגדר וזה לא פותר את בעיית הדיור, אלא מוביל לעליית מחירי השכירות ומשפיע על האינפלציה. קצב עליית המחירים יתחיל להתאזן וירד בסדר גודל של מספר חד ספרתי (בקירוב ל-10 אחוז) בחודשים הקרובים. אם הממשלה לא תגיב כאן ועכשיו, ברגע שהנגיד יוריד את הריבית, אנחנו נראה חזרה את הביקוש וקפיצה במחירי הדירות. אני מאוד מאוכזב מראש הממשלה המיועד, בינימין נתניהו, שהצהיר מעל כל במה אפשרית שהוא יטפל במשבר הדיור, ותראו מה קורה כרגע-  שוק הדיור לא נמצא באף הסכם קואליציוני. מה שנראה כרגע, הוא שכל אחד מושך לכיוון אחר ואיפה האנשים שנלחמו עבורם? שכחו אותם". 

שי אבוחצירא, מנכ"ל סלע בינוי ציין כי "אי ודאות היא לא טובה לאף אחד מהצדדים ולא משרתת שום מטרה ואני חושב שהנושא הזה היה יכול להימנע אם הייתה יותר ודאות מהממשלה והמדינה. אם לא נותנים ליזם לשווק את הדירות, זה מגביר את המחסור וההיצע קטן. שאני קונה מכרז מהמדינה במסגרת מחיר מטרה, אני שנתיים לא יכול לעשות כלום והכול נמצא בחוסר ודאות. צריך לשחרר את כל הדירות שהוציאו ב-3 השנים האחרונות ולא צריך לחכות להחלטת ועדה. אני חוזר על הדברים מתוך אמונה ששומעים אותנו ואנשים שם באמת רוצים לפתור את הדברים. אנחנו רואים את הרצון והיכולת ואני לא מצפה שישר יעשו, אבל אנחנו מקפידים לחזור על הדברים כדי שבסופו של דבר הרצונות של כולם יפגשו".  

פאנל הנהגת תחום המגורים בעיר הנדל
פאנל הנהגת תחום המגורים בעיר הנדל"ן|צילום: רועי טפר

"אני מניח שדברים ישתנו ובעיני האירוע שאנו חווים עכשיו הוא לא דרמטי", אמר דן פרנס- מנכ"ל קרסו נדל"ן. "ככה שהריבית עכשיו היא לא הרבה יותר גבוהה ממה שהיה בשנים האחרונות. השינוי הוא באמת מואץ, אבל הרמה האבסולוטית של הריבית היא לא מאוד גבוהה וגם התחזית של בנק ישראל היא שהיא תיעצר בקרוב. אנחנו מתייחסים לביקושים ברמה דיכוטומית של אפס או אחד. יש רוכשים שרוצים לקנות דירה בכמה מיליוני שקלים ובסופו של דבר הביקושים הם אמיתיים ורוכשי הדירות יצטרכו לעשות את ההתאמות שלהם וסביר להניח שיקנו פחות, אבל ביקוש תמיד יהיה. אני לא מסכים עם שיטת ההגרלות ואני חושב שמדינת ישראל צריכה תוכנית של 70 שנה קדימה ומשם להתחיל לגזור לאחור את התוכניות הקצרות יותר כי נדל"ן זה עסק ארוך. 10 שנים זאת לא אסטרטגיה, צריך לחשוב רחוק. האם צריך ערים נפרדות לציבור החרדי? האם צריך לשלב אותן בצורה טובה יותר? לא נעשו דיונים כאלו. הועדה הזו לא רואה בראייה רחבה את המטרות שלה ולכן כל מה שנעשה זה דברים טקטיים שמסתכלים לקדנציה הנוכחית ולא מעבר".  

עו"ד רונית שבירו- בעלים אגד החברות שבירו. "לפני 5-6 שנים עם מהפך כחלון ודיור למשתכן, אז באמת ראינו שהייתה עצירה בעליית מחירי הדיור ואנשים ישבו על הגדר הרבה זמן. כיום הביקושים ירדו ובטווח הארוך יהיו פחות התחלות בנייה מה שיוביל לכך שבסוף המחירים יעלו. בזמן הקצר עליית המחירים תתמתן, אבל לטווח הארוך הם יעלו בחזרה. אנחנו יושבים פה כבר כמה שנים ומדברים בינינו לבין עצמנו והשיח היחיד שלנו הוא הזעקה שלנו שאף אחד לא שומע. אולי הממשלה החדשה שאמרה ימין על מלא, תעשה פניה ימינה ותסתכל גם עלינו ונשב ביחד ותקשיבו לנו. אתם לא חייבים לקבל את כל העצות, אבל תפסיקו לראות בנו כגורם מנגד. כל אדם שהפרוטה מעט מצויה בכיסו, קרא לעצמו יזם ותדלק את המחירים ללא מחשבה והיום אנחנו נמצאים במצב שאנחנו מבקשים מהם לקנות מאיתנו. בואו תנצלו אותנו ואת הניסיון שלנו. הלוואי ותקשיבו." 

מיכה קליין, מנכ"ל אפריקה ישראל: "חודש נובמבר היה חודש שיא במכירות באפריקה ישראל, אבל מדובר בנתון אמפירי ובסופו של דבר יהיה לאנשים קשה לרכוש דירות. רוב הקרקעות באזור המרכז הם לא של רמ"י, אלא פרטיות ואין להם שום תמריץ להיפרד מהם. הממשלה היוצאת עשתה הרבה אבל לא סיימה את העבודה שלה. אני חושב שהטרגוט הזה של ראשי רשויות כבעיה הוא שגוי והבעיה היא הממשלה. צריך ממשלה ואני מקווה שהממשלה הקרובה תפתור את הבעיה הזאת, אבל אני לא אופטימי.  הממשלה היוצאת בעיני הקשיבה ולא באה נגד. אני ראיתי הרבה פעולות שנעשו, התחלות שנעשו, יוזמות. צר לי שהממשלה הזאת לא השלימה את ימיה. אני חושב שדווקא הפעילות הציבורית הזאת היא התקווה של כולנו כי ממשלות באות והולכות".

ערן רולס, יו״ר מרכז הבנייה הישראלי: "מרכז הבנייה הישראלי פועל מתוך תפיסת ייעוד של למה אני עושה כל בוקר שוב ושוב את מה שאני עושה. בחרנו את עולם הנדל"ן כדי להפוך את ישראל למקום שיותר טוב לחיות בו ומחיבור של אנשים טובים יוצאים דברים טובים. בעיני, כל טיפה שאחד עושה במחוזותיו מקדם אותנו ובן אדם שיותר מחובר למדינה ולסביבה שלו, מייצר עוד טיפה ועוד טיפה ובסוף נייצר את האגם הגדול הזה שנקרא מדינת ישראל. אני לא חושב שפוליטיקאים מייצרים מדינה, אלא האנשים שמייצרים ביחד מרקם חיים אנושי. המטרה שלנו ברורה- להמשיך ולעשות את החיבור הזה לאורך כל השנה. אנחנו מחסלים פה את מעמד הביניים בישראל ועוד מעט לא יהיה מי שיקנה פה דירות. מדינת ישראל לוקחת 65 אחוז מס על דירה בצורה ערמומית בעיני ויש פה דור שלם שאין לו שום סיכוי לקנות דירה. החלום רק הולך ומתרחק".