כבר שנים שתל אביב היא עיר של מגדלים. בכל פינה מתרוממות עשרות קומות של מגדלי יוקרה המחדדים כלפי מעלה את קו הרקיע המעודכן של העיר העברית הראשונה. לא רבים יודעים, אך הכל התחיל מבניין היסטורי בן שמונה קומות ברחוב בן יהודה, שנבנה מעל חידוש מהפכני נוסף - הסופרמרקט הראשון במדינה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"האזור הזה היה כולו חולות בשנות ה-30", מסביר אילן שחורי, חוקר תולדות תל אביב. "אדם בשם יעקב גזונטהייט, מעשירי תל אביב בימים ההם, בנה במגרש הזה וילה חלומית הוא השקיע בה הון תועפות ובנה בה מקווה, בית כנסת, חדרון מיוחד למכונית מפוארת ועוד חדרון לנהג".
אחרי שגזונטהייט הלך לעולמו במהלך שנות ה-50, חברת "רסקו" קנתה את המגרש והחליטה להרוס את הבית המפואר כדי להקים עליו מיזם היסטורי - הסופרמרקט הראשון בישראל. מעליו תוכננו ארבע קומות מגורים - משום שזה מספר הקומות המקסימלי שהתירה העירייה לבנות באותם ימים. מתכנן הבניין, נחום זולוטוב, היה אז אדריכל צעיר בעל חזון. "כשאני התחלתי לתכנן חשבתי למה לתכנן שני בתים שמסתירים אחד את השני? על הגג של הסופרמרקט אני יכול לבנות שמונה קומות עם נוף לים ולרחוב".
כל המהנדסים של חברת "רסקו" התנגדו לבניין הזה. המנכ"ל, שבחן את המודל של הבניין, החליט לאשר את התכנית. "הוא אמר שאם אנחנו לא נהיה הראשונים שנבנה את זה אז מישהו אחר יהיה ראשון", סיפר זולוטוב.
בניין יוקרה עם 4 חדרי שינה
האדריכל הוותיק הסביר גם כיצד הצליח לכופף את החוקים הנוקשים של עיריית תל אביב, הנוגעים להגבלת הבנייה לגובה. "עשיתי להם תרגיל מתוחכם", ציין זולוטוב. "ניגשתי לעירייה ביום שישי לפני שסוגרים, והפקידה שהסתכלה על הסקיצה אמרה לי שהיא מאשרת אותה".
בניית המגדל הסתיימה בשנת 1958. באותם הימים הוא נחשב לבניין יוקרה, עם דירות לוקסוס של ארבעה חדרים ולא פחות משישה מקומות חנייה - למרות שבאותה תקופה לתושבים בקושי היו מכוניות. גם פתיחתו של הסופרמקרט הראשון בקומת הקרקע לא עברה בשקט. בעלי המכולות הקטנות יצאו להפגין נגד השופרסל החדש, כי הבינו שכעת העסק שלהם נמצא בסכנה.
"בעלי המכולות והעסקים הקטנים הקימו מהומה ענקית. הדבר הזה גרם לחנוונים הקטנים לחשוש מפשיטת רגל והם יצאו להפגין מול הבניין החדש", אמר אילן שחורי.
עודד קריב גר בבניין מיום הקמתו. הוא היה בכיתה ט' כשהוריו קנו דירה בקומה הראשונה. מתברר כי זה לא היה רק בניין המגורים הראשון, אלא גם בניין הידוענים הראשון בארץ. "אחרינו נכנס הסופר אורי אבנרי לבניין", אמר קריב. "אחר כך התגוררו בקומה העליונה השחקנים ליאורה רבלין ועודד קוטלר. מתחתיהם גרה המשוררת תרצה אתר, שלאחר מכן גם הביאה את הוריה, המשורר נתן אלתרמן ורחל מרקוס. מבחינתי הם היו שכנים ולא סלבס".
לא רק שמות גדולים ידע המגדל ברחוב בן יהודה, אלא גם דרמות גדולות. בשנת1975 ניסה אדם חמוש בסכין בשם אליהו גלילי להתנקש בחייו של הסופר אורי אבנרי בשעה ששהה בדירתו. האדריכל, נחום זולוטוב, ששמע את הצעקות במשרדו שבבניין היה האדם שתפס את גלילי. "אמרו לי שמישהו התנקש בחייו של אורי אבנרי", סיפר האדריכל. "למטה ברחוב ראיתי את המתנקש בתוך מונית. עצרתי את הנהג ואמרתי לו שבתוך מכוניתו יש אדם שהתנקש בחייו של אורי אבנרי".
מאז אורי אבנרי שרד את ניסיון ההתנקשות וגם מגדל השופרסל של בן יהודה יציב וקיים. היום כבר אף אחד לא מתרשם מגובהו והמודל של מגדל מגורים יוקרתי מעל מרכז קניות, שוכפל והועתק מאז אינספור פעמים. אבל היות שבחיים אין הזדמנות שנייה לעשות רושם ראשוני - אף אחד לא ייקח ממנו את התואר.