רגע אחרי הבחירות, ולפני ההכרעה לגבי אלו מפלגות ירכיבו את הקואליציה, כבר אפשר לשרטט את שלושת האתגרים המרכזיים
שעמם תיאלץ להתמודד הממשלה הבאה: הבעיה הכלכלית, הבעיה החברתית והבעיה המדינית. ביום שלישי, יום הבחירות, נשלחו כתבי "אולפן שישי" לבלות יום אחד, ליד קלפי אחת - שמייצגת את אחת משלוש הדילמות שעמן תתמודד הממשלה הבאה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשנים האחרונות ולמרבה ההפתעה, כשרובנו היינו מוטרדים ממחירי הדירות, מהטילים מעזה ומהאיום האירני, נדדה ירוחם, העיירה הנידחת שבקצה התודעה - למקום אחר. בעת שרוב הילדים בארץ בילו את יום הבחירות בדרך לחרמון או לקניון. בירוחם, הילדים שיפרו תוכנות והטעינו חיישנים. "ירוחם היא מעצמת רובוטיקה", סיפרה הילדה. "כרגע, ישנן בערך 27 קבוצות רובוטיקה שונות מכיתות י"א עד י"ב. שנה שעברה הגענו למקום השני בארץ.
"ירוחם תמיד מצטיירת כמקום מסכן, אבל כשבאים ונכנסים פנימה - רואים את השפע שיש למקום להציע", אמרה מישהי. "אני חושבת שזה המקום הטוב ביותר לגדל בו ילדים", הוסיפה. משהו מאוד טוב קורה בירוחם. החינוך פורח והצעירים פטריוטים מקומיים. שבתון הבחירות לא עוצר את הפועלים בדואים שבונים את הקוטג'ים בשכונה החדשה. "אנחנו בוחרים רק בש"ס", ציין אחד מהם. "אף אחד לא עוזר לנו חוץ מהם", הוסיף.
למהפך שעובר על ירוחם יש שתי סיבות עיקריות. הראשונה היא מתנחלים מהציונות הדתית שהגיעו לעיירה. זה התחיל לפני 25 שנים, בצורת גרעיני נח"ל של בני עקיבא. היום, מתגוררות כאן כבר 150 משפחות של הציונות הדתית, שמעורבות בקהילה בעיקר דרך החינוך. משפחת אברהמי הגיעה לפני כשנה וחצי מהמאחז הלא-חוקי מיגרון. "עמדנו במקום והרגשנו שאנחנו לא מצליחים לצאת עם האמונה שלנו החוצה", אמרה מישהי אברהמי.
הסיבה השנייה היא עמרם מצנע, שנתן חמש שנים של ניהול חכם וגיוס כספים, והוא עדיין מגיע כל שבוע כדי להשגיח מקרוב על התקדמות הפרויקט. "הוא העמיד דברים על הרגליים, וישנם דברים שעוד מעט יקרמו עור וגידים כמו בית מלון", אמר מישהו. כמו שניתן לראות, המצביעים בירוחים גמלו למצנע בחמישה מנדטים - יותר ממה שקיבלה התנועה בשאר הארץ.
תוצאות האמת בקלפי בירוחם: הליכוד-ביתנו - 33; הבית היהודי - 27; ש"ס - 21; התנועה - 11; יש עתיד - 7; העבודה - 6; עם שלם - 5.
נוקדים
כחמש דקות נסיעה מירושלים, נמצאת קלפי מספר 3726-001. היא מוקמה במרכז החוגים של ההתנחלות נוקדים. נוקדים, במקרא, הם רועי צאן. במקרה הזה - רועים מהכפרים הפלסטינים שחיים כאן - בשטח C. אל המקום המבודד הזה, חודר בבוקר הבחירות "אקשן-לייט" בדמותו של שר החוץ לשעבר, אביגדור ליברמן, המתגורר במקום.
במגרש הביתי של ליברמן, מאמינים כי ישמור על היישוב, או לפחות רוצים להאמין. "נהיה מוכנים לשלם את המחיר - בהנחה שיהיה הסדר. בינתיים אנחנו שמחים שעד היום שום ראש ממשלה לא מצא פרטנר", אמר מישהו. בעוד שבעלה מצביע, שומרת אלה ליברמן, רעייתו, על הדוכן, כשממול מאיימים אנשי בנט לכרסם בצפוי מראש.
"קשה לי להצביע לאנשים שצריכים להשיב לבית המשפט", אמר אחד ממצביעיו של נפתלי בנט. בצהריים, מפציע עוד נציג של הטנגו הפוליטי, יושב-ראש הקואליציה, זאב אלקין. בשלב הזה, המצביעים אינם מצליחים לכבוש את ההתלהבות. בשעה 13:00, מששכך זרם המצביעים לקלפי, פגשנו את סמי מהכפר השכן, שאם רק יכול היה - היה מצביע ל"עוצמה לישראל".
להשלים תרגום שלו
תוצאות האמת בקלפי בנוקדים: הליכוד-ביתנו - 52 מנדטים; הבית היהודי - 44; עוצמה לישראל - 13; עם שלם - 4; העבודה - 2; ש"ס - 2.