ספי ריבלין לא היה רק בדרן, שחקן וקומיקאי מוצלח ומוערך. הוא היה גם מעורב מאוד בנעשה בפוליטיקה והיה מזוהה במשך כל חייו עם הצד הימני של המפה ועם מפלגת הליכוד. בשנים האחרונות, שבהן נאסר עליו לחזור לבמה עקב הטיפולים בסרטן הגרון שעבר, ריבלין חיפש לעצמו במה אחרת להשפיע דרכה - הבמה הפוליטית. עוד לפני כן, לריבלין ז"ל הייתה השפעה רבה על הנעשה במערכות הבחירות השונות, בהן ניטש קרב קבוע בין המערך לליכוד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"זה לא קוריוז שאני רץ בפריימריז של הליכוד. עשרות שנים חיזרו אחריי לעשות דברים לליכוד ואני אמרתי שאני לא עושה, ושהבמה זה הבית שלי", הודה ריבלין ז"ל במהלך הפריימריז לליכוד שבהם התמודד בדצמבר 2008.
"במשך הזמן, הרופאים הבהירו לי שלא אוכל להיות על הבמה כמו שהייתי עד היום חמש פעמים בשבוע ולהופיע בפסטיגלים ובהצגות ילדים. הדבר הזה נגמר. חשבתי איך אני יכול להועיל ואיפה אני יכול לעזור. חיפשתי במה חדשה - במה להשפעה, ומצאתי את הזירה הפוליטית", העיד בזמנו.
כשברקע נשמעו קריאות של פעילי הליכוד כמו: "הו הא, מי זה בא? שר התרבות הבא" או "ספי, שר החינוך והתרבות הבא", הסיטואציה הזו לא נשמעה לריבלין כל כך דמיונית. "נשמע לי הגיוני שהיה כאן ז'בוטיסקי, בגין, ואז יהיה ריבלין. בבחירות 1981 היו אומרים בגין וגם ריבלין", התבדח.
כוכב תשדירי הבחירות: "ספי שילם מחיר, והיה מוכן לזה"
ב-1981 ספי ריבלין היה בשיא תהילתו. אחרי "ניקוי ראש" ו"הבית של פיסטוק". הימים היו ימי מנחם בגין מול שמעון פרס - וריבלין החליט לעשות צעד נדיר ואמיץ מאוד, פנה לאנשי הליכוד וביקש להשתתף בתשדירי התעמולה. זאת למרות שידע שהזדהות פוליטית, ודאי עם הימין, עלולה הייתה לגרום נזק גדול לקריירה שלו.
"לא היה לזה תקדים, אבל היה לזה אחר כך הרבה מאוד המשך. צריך היה לא מעט אומץ, אמנים בדרך כלל נזהרו ועדיין נזהרים מלהזדהות עם מפלגה. אני יודע שהוא שילם מחיר, הוא היה מוכן לזה והוא ידע שזה יקרה", אמר _______. "הוא באמת בא מתוך כוונה אידיאולוגית אמיתית לעזור לליכוד בבחירות - והוא עזר", אמר השר לשעבר מטעם הליכוד, רוני מילוא.
ההצלחה של ריבלין בתשדירי הליכוד ב-1981, שינתה לחלוטין את כללי המשחק. ב-1984, ראשי המערך הבינו שעליהם לשלוף את התותחים הכי כבדים שלהם כנגד התשדירים בהם כיכב ריבלין, וגייסו לשידורי התעמולה את שלישיית הגשש החיוור.
"ראיתי אתמול שתי שלישיות - אחת גשש, והשנייה חיוורת", הקניט ריבלין את שלישיית הגשש שכיכבה בתשדירי המערך. "הייתי ליכוד, אבל מה - טעה, טועים, טעיתי", השיבו לו שייקה לוי, גברי בנאי וישראל (פולי) פוליאקוב מעל מסכי הטלוויזיה.
שתי מילים שלא מניחות לפרס
"הוא ניהל קמפיין של עצמו, אף אחד לא אמר לו מה להגיד. אף אחד לא הכתיב לו את התוכן. אף אחד לא ביים אותו", שחזר מילוא. "ספי עשה ואמר מה שהאמין בו. לעומת זאת, לחברי הגשש היו הרבה מאוד הסתייגויות והרבה מאוד קווים של מותר ואסור. הם היו הרבה יותר מודעים למידת הנזק שעלול היה להיגרם כתוצאה מהשתתפות בתשדירים האלה - והם נהגו בהתאם", הוסיף _______.
הליכוד הגיע לבחירות 1984 במצב קשה מאוד: ראש הממשלה בגין התפטר, צה"ל היה שקוע עמוק בבוץ הלבנוני, האינפלציה השתוללה - ויצחק שמיר שירש אותו, היה מועמד אפור. פרס היה אמור לקחת את הבחירות בהליכה. עד שספי חולל את המפנה עם שתי מילים שלא מניחות לפרס עד היום: 'כן - ולא'.
"בעצם, אפשר לומר שספי 'הרג' את פרס עם המילים הללו", אמר מילוא. "שתי המילים הללו היו אפקטיביים להחריד מבחינתו של פרס, זה ליווה אותו הרבה שנים וגרם לו נזק תדמיתי", חידד ________. הרבה בזכות ספי, הבחירות הסתיימו בשוויון בין הגושים - ופרס נאלץ להקים יחד עם שמיר ממשל אחדות לאומית.
"פוליטיקה? יש לי עוד נושאים לחלום עליהם"
בדצמבר 2008, החליט ספי ,כאמור, לכבוש במה אחרת - של הפריימריז בליכוד. זאת לאחר שהרופאים אסרו עליו לחזור לבמות הבידור. הוא התמודד בבחירות המקדימות בפעם הראשונה, 10 ימים אחרי שעבר עוד ניתוח גרון בבוסטון. הוא היה חייב לאמץ את הקול כדי לגייס כל קול - ולהיבחר למקום ריאלי ברשימה.
"הרופא שלי הרגיע אותי, כי הייתי במתח גדול מאוד. לך תדע אם דברים לא סימפטיים חוזרים, שלא הייתי רוצה שיחזרו. רינה אשתי אמרה שזה חסר אחריות, אבל התנחמה בזה שיום אחרי הפריימריז אני אשתוק. אחרי יומיים - השתיקה עדיין משגעת אותך, ואחרי שבוע - זה תענוג בלתי רגיל", אמר אז ריבלין.
בחצות ספי כבר מותש ופורש לביתו. בבוקר הוא גילה שלא יהיה חבר כנסת מטעם הליכוד. למרות זאת, אין ספק שהוא הותיר חותם עז לא רק על עולם הבידור, אלא גם על המפה הפוליטית בישראל. "לא בטוח שאחלום על הפוליטיקה, יש לי עוד נושאים לא רעים לחלום עליהם - למשל על איזה אי קטן בקריביים. אני יכול להבין מה אתה רוצה ממני עכשיו?", התבדח ריבלין, והחל בנסיעה לביתו.