זה קרה כמה שבועות מאוחר מדי, אבל השבוע סוף-סוף הורגש השינוי בכל הנוגע למאמצי הממשלה במאבק בנגיף הקורונה בחברה הערבית. משרד הבריאות העלה הילוך בהסברה, פיקוד העורף נכנס לתמונה, המפלגות הערביות יצאו בקמפיינים וסוף-סוף, ראש הממשלה נפתלי בנט הגיע לעיר טייבה, לביקור הראשון בחברה הערבית מאז הקמת הממשלה.
הקורונה בחברה הערבית - סיקור N12:
- הנתונים שמראים: מבצע החיסונים בחברה הערבית נכשל
- יישובים ערביים בצפון וערים חרדיות: איפה מתגוררים הלא-מחוסנים?
- משרד הבריאות: בחברה הערבית נותרו 547 אלף לא-מחוסנים
- קרוב למחצית מהנדבקים בימים שבתחילת אוגוסט - מהחברה הערבית
- התחלואה בחברה הערבית עולה – אך מספר המתחסנים עדיין נמוך במיוחד
"באתי לטייבה הבוקר כי אכפת לי מהבריאות שלכם", כך פתח בנט את נאומו וסגר אותו במשפט בערבית "רוּחוּ תִּטָּעֲמוּ" (روحوا تطعموا) - לכו להתחסן. ביקורו של בנט בעיר טייבה פתח את כל מהדורות החדשות בתקשורת הערבית המקומית. ראש העירייה, שועאע מנסור, לא החמיץ שום הזדמנות לפרגן לבנט על בחירתו לבקר דווקא בטייבה. על הדרך מצא את ההזדמנות למתוח ביקורת על ביקורי קודמו, בנימין נתניהו. בריאיון לרדיו נאס, אמר מנסור: "סירבנו בעבר לביקורי 'החיסונים' של נתניהו; אלו היו כסות לקמפיין בחירות".
לכו להתחסן - רוּחוּ תִּטָּאעֲמוּ!
— Naftali Bennett בנט (@naftalibennett) August 19, 2021
***
הגעתי הבוקר לביקור בעיר טייבה כדי לומר למגזר הערבי: לכו להתחסן!
נכון להיום המגזר הערבי הוא המגזר הכי פחות מחוסן בישראל.
לצערי יש היום הרבה "פייק ניוז" בכל הקשור לחיסונים שמגיע גם למגזר, אבל האמת היא שאנשים מתים מהקורונה
>> pic.twitter.com/N3poxaBzoP
יום לפני הגעתו של בנט לטייבה, גם השרה לשווין חברתי, מירב כהן, ביקרה בסח'נין והשיקה קמפיין עידוד התחסנות בשיתוף פעולה עם שחקני קבוצת הכדורגל איחוד בני סח'נין, הקבוצה הפופולרית ביותר בחברה הערבית. כהן, שפעלה יותר מכל חברי הכנסת הערבים גם יחד לעודד התחסנות, התקבלה בברכה בעיר, כשברקע מתגבשת לה תוכנית החומש הכלכלית שמשרדה אמון עליה.
הנוער בחברה הערבית לא נמצא באולפנים, והם לא רואים חדשות בטלויזיה. אם נגיע אליהם, הם יתחסנו בלי בעיה. אם צריך להגיע אליהם דרך כוכבי רשת ומובילי דעת קהל, נעשה זאת.
— מירב כהן (@cohen_meirav) August 18, 2021
תודה לעיריית סחנין ולמועדון הכדורגל בני סחנין על ההירתמות למאמץ. pic.twitter.com/nSuz0p7hs6
אולי זה יכול להסביר את השמחה וההתלהבות שבה קיבלו ראש העירייה וחבריה את השרה ויו"ר הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, חסאן טוואפרה - שניצלו את ההזדמנות לפרוס בפניהם את צרכיה ודרישותיה של החברה הערבית בכלל ושל סח'נין, אחת הערים המרכזיות, בפרט.
רבים שואלים מדוע מדובר באירוע חריג בכלל, ששר או ראש הממשלה מבקר בחברה הערבית. האמת היא שזה מסמל בעיקר תעודת עניות לממשלות ישראל לדורותיהן, ומעיד על הצורך של החברה הערבית לקבל תשומת לב מהמדינה וקברניטיה לא רק בסיסמאות, אלא גם בשטח. זאת הייתה הסיבה שקמפיין "אבו יאיר טוב לערבים" ומספר ביקורי בזק מתוקשרים של נתניהו הצליחו לצבור תאוצה בקרב המצביעים הערבים עד כדי כך שהסקרים נתנו לליכוד פוטנציאל של יותר מ-30% מהמצביעים בחברה הערבית. המספרים בקלפי לא היו רחוקים מאוד מההשערות.
זה לא בגלל שמדובר בחברה "נאיבית" או בציבור ש"קונה את כל מה שמוכרים לו", כמו שנוהגים לחשוב. מדובר בחברה שצמאה לשינוי אמיתי ביחס המדינה כלפיה, שניסתה כמעט הכול כדי לחולל את השינוי שלא הגיע מעולם, לפחות עד עכשיו - החל מהצבעה באחוזים גבוהים למפלגות השלטון הציוניות וכלה בהצבעה למפלגה ערבית שלראשונה נכנסת לממשלה.
החברה הערבית היא לא אותה חברה של פעם, שמכובדי הכפר עמדו בשורה בליווי ילדים שהחזיקו דגלוני ישראל כדי לקבל בשמחה מזויפת את שרי הממשלה או העומד בראשה. החברה הערבית ב-2021 רואה בביקור ראש הממשלה כביקור הכרחי של ראש הרשות המבצעת שאחראית לבריאות, לכלכלה ולביטחון של החברה הערבית בדיוק כמו כל שאר האזרחים במדינה. כך, בכל אופן, הסביר בנט בביקורו בטייבה, וכך הציבור הערבי רוצה להאמין.