הסיכויים לפריצת דרך דרמטית שתוביל לנורמליזציה בין סעודיה לישראל, בחסות ארצות הברית, קלושים מכפי שניתן להתרשם ממעקב אחר התקשורת הבין-לאומית. אחרי שורה של שיחות עם מומחים סעודים בעלי מוניטין באחת מבירות אירופה ובבירת ארצות הברית, המסקנה החד-משמעית היא שיורש העצר מוחמד בן סלמאן מעוניין אומנם להתקדם בכיוון זה, אבל אין הוא חש שום בהילות ולפי תפיסתו מוטב לסעודיה להתקדם לאט ובזהירות.
נזכיר ש-MbS, יורש העצר מוחמד בן סלמאן, נוטה להיסמך על סקרים של דעת הקהל הסעודית שמבוצעים עבורו בתכיפות ואינם זוכים לפרסום. נראה שהוא מבין שכל עוד הלחימה נמשכת, חלקים גדולים מאוד בציבור הסעודי אינם רואים בעין יפה פיוס עם ישראל. בן סלמאן גם אינו משוכנע שאת הדרישות שלו מארצות הברית הוא יוכל לממש אך ורק תחת הממשל הדמוקרטי של ג'ו ביידן. יועציו נוטים לחשוב שעסקה גדולה לא תרד מן הפרק גם אם דונלד טראמפ ייבחר לנשיא. ישנה היכרות וקשר טוב בין דונלד טראמפ לבין הסעודים מאז רקד עם בני משפחת המלוכה את ריקוד החרבות הידוע בביקורו בריאד.
למדתי מבני שיחי - שאת שמותיהם כמובן לא אוכל להזכיר - שניתן למצות את גישתו של MbS בשלב זה בנקודות הבאות:
- הוא מאוד היה רוצה שצה"ל ישלים את המלאכה להריסת חמאס מהר ככל האפשר והוא מאוכזב קמעא מקצב המהלך הצבאי, אבל אין הוא להוט להתחייב מעכשיו להעביר סכומי עתק למימון בנייתה מחדש של עזה אחרת. יש לו עניין כלשהו בהקמת נמל בעזה, שישרת את הפרוזדור היבשתי מן המפרץ הפרסי לים התיכון, אבל הוא מכיר שמדובר בנושא רגיש ומורכב שבסופו של דבר תלוי בהנחת מסילת ברזל לאורך מרחב מדברי עצום ממדים. גם כיום, אחרי השינויים הקוסמטיים שמבצע לכאורה אבו מאזן ברשות הפלסטינית, אין בן סלמאן רוצה לעבוד מולו ובקושי הוא מוכן לתקשר לפעמים עם אנשיו. הצמרת הסעודית חשה תיעוב מוחלט כלפי הרשות הפלסטינית ובעליל כלפי חמאס.
- MbS מבין שיש מכשולים רציניים בדרך להשיג רוב של שני שלישים בסנאט האמריקני לחוזה הגנה כזה או אחר עם סעודיה, ולהחלטה לספק לה ציוד צבאי מתקדם שעד כה סרבו הממשלים האמריקניים להעמיד לרשותה. גם לגבי תביעתו לסיוע אמריקני בהעשרה גרעינית, מבין בן סלמאן שמדובר בסוגיה קשה לפתרון. הסעודים כבר נעזרים בסינים בייצור "עוגות צהובות" של אורניום, וכדאי מאוד לא לשכוח שבחשאיות גמורה הם קיבלו כנראה עוד לפני שנים מערכת צנטריפוגות מפקיסטן באמצעות עבד אל קאדר חאן, אבי הפצצה המוסלמית, שהפך לסוחר שהזין את תוכניות הגרעין של איראן, צפון קוריאה ולוב. יש אין-ספור הצהרות סעודיות בשנים האחרונות כי אם איראן תארוז פצצה גרעינית, הם לא יאחרו להדביק אותה. גם הפעם, הכתובת שלהם תהיה קודם כל פקיסטן, וזאת על אף המפלה המבישה שנחלו הגנרלים שם בבחירות הכלליות האחרונות כאשר המועמדים התומכים בראש הממשלה הקודם אימראן חאן, שהושלך לכלא, זכו בניצחון.
- ההשקעות האדירות של מוחמד בן סלמאן בביצוע "חזון 2030", שתכליתו להכין את הממלכה לימים שאחרי הנפט, הביאו לכך שיש התכווצות משמעותית של עתודות המטבע בקרנות ההשקעה של הממלכה. סעודיה הופכת זהירה ואפילו קפוצת יד כשמדובר בהושטת עזרה כספית נדיבה לאחרים, כולל מצרים שמבחינת הסעודים עודנה אבן הפינה של המערכת נגד איראן וגרורותיה. מכאן, שהיקף התרומה שלהם לשדרוג הרשות הפלסטינית ולעזה עשוי להיות נמוך בהשוואה למה שיתנו קטאר ואיחוד האמירויות, שם מוחמד דחלאן דוחף בכל המרץ להשגת דריסת רגל של ממש גם ברצועה וגם בגדה המערבית.
התוצאה המצטברת היא ששר החוץ הסעודי פייסל אל פרחאן, שדורש במפגיע כינון מדינה פלסטינית בד בבד עם נורמליזציה, הופך עכשיו לדובר העיקרי של הקו שבוחר MbS. זאת בעוד אישים סעודים אחרים וכותבי מאמרי דעה בזכות התקרבות מהירה לישראל נדחקים מעט הצידה.
לוח הזמנים מדבר על כך שלכל המאוחר, עד תחילת חודש יוני, צריך לתפור את החבילה כולה - גם מול הממשל, וגם בין סעודיה לישראל. עם כל יום שעובר - ואפילו אם תהיה עסקת חטופים חלקית עם הפוגה - ההסתברות שהניסיון השאפתני הזה יעלה יפה הולכת ופוחתת.