השבוע נרשמה הסכמה חריגה בין שר הביטחון יואב גלנט לראש הממשלה בנימין נתניהו, אם כי באיחור של כמה שנים. גלנט הכריז שהשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הוא "פירומן שמנסה להצית את המזרח התיכון", בעקבות הצהרתו של בן גביר על שינוי הסטטוס קוו בירושלים. "אני זה הדרג המדיני, והדרג המדיני מתיר תפילת יהודים בהר הבית" – כך אמר השר לביטחון לאומי בכנס שנערך בכנסת תחת הכותרת "שיבת ישראל להר הבית" בזמן שראש הממשלה בנימין נתניהו בחו"ל.
כבר לפני ארבע שנים, במהלך כינוס ראשי מפלגות הימין במרץ 2020, ימים ספורים אחרי הבחירות לכנסת, חשף נתניהו שקיבל הצעה מבן גביר, ולו היה נענה לה, היא "הייתה יכולה להבעיר את המזרח התיכון". בן גביר, שבאותה תקופה התמודד עצמאית לכנסת, ללא סיכויים גדולים לעבור את אחוז החסימה, דרש מנתניהו שיכריז על שינוי הסטטוס קוו בתמורה לפרישתו מהמרוץ, אך האחרון לא הסכים – ובעקבות זאת עשרות אלפי קולות של הימין נשרפו באותה מערכת בחירות. ולמרות המחיר האלקטורלי, ראש הממשלה ידע אז את מה ששר הביטחון שלו הכריז עכשיו לעיני העולם כולו.
Itamar Ben-Gvir is constantly trying to blow up the Middle East.
— יואב גלנט – Yoav Gallant (@yoavgallant) July 24, 2024
I categorically reject any ideas of hurting the Status Quo in the holy city of Jerusalem.
הצהרותיו של בן גביר הכו גלים בעולם הערבי והמוסלמי: לא בכל יום שר בכיר בממשלת ישראל מכריז באמצע מלחמה על שינוי המצב הקיים באחד המקומות הקדושים ביותר. גם בתוך ישראל התגובות לא איחרו להגיע. ראשי המפלגות החרדיות דחו על הסף את הצהרותיו של בן גביר, והרב יצחק יוסף אף הביע תמיכה בשר הפנים משה ארבל מש"ס, שהתנגד נחרצות לבן גביר: "הינני לחזק את ידך באמירתך הציבורית הברורה בדבר חומר איסור העלייה להר הבית ויש בזה גם משום אמירה כלפי אומות העולם", כתב הרב יוסף במכתב ששלח לשר ארבל.
ובזמן שראש הממשלה מתכונן לנאומו בקונגרס מיהרה לשכתו להודיע ש"המדיניות של ישראל לשמור על הסטטוס קוו בהר הבית לא השתנתה ולא תשתנה". את המסר הזה דאגו גורמים ישראליים להעביר למספר ממשלות ערביות כדי למנוע אסקלציה לאירוע שבן גביר יצר, וברגע אחד היה עלול להצית את המזרח התיכון.
נאום שינוי הסטטוס קוו של בן גביר, לא היה האירוע החריג היחיד שלו השבוע. בזמן שישראל מנהלת מלחמה רב-זירתית, בן גביר מנהל מלחמה רב-זירתית משלו. בריאיון שנתן לאתר החדשות האמריקני בלומברג הביע השר תמיכה בדונלד טראמפ כמועמד לנשיאות ארה"ב. "אני מאמין שעם טראמפ ישראל תקבל את הגיבוי לפעול נגד איראן", אמר. הוא לא הסתפק רק בתמיכה, אלא גם מתח ביקורת לא דיפלומטית במיוחד על הנשיא המכהן ג'ו ביידן והסביר שהחלטתו שלא להתמודד שוב היא לא אבדה גדולה לישראל, והוסיף: "הממשל של ביידן לא תמך בישראל באופן מלא במאבקה נגד חמאס".
קשה להתעלם מההשלכות של אמירות מן הסוג הזה על היחסים של ישראל עם ארה"ב, ועוד שבועיים אחרי שנשיא צרפת עמנואל מקרון התלונן בשיחה עם ראש הממשלה על התערבותו של שר אחר בממשלת ישראל, עמיחי שיקלי, בבחירות בצרפת. מקרון הזהיר את נתניהו כי התנהלותו של שיקלי, שפעל באופן גלוי ובוטה לסייע למפלגת "האיחוד הלאומי" של מרין לה פן, היא בגדר התערבות "בלתי מקובלת" בעניינים הפנימיים של מדינתו.
הייתה לי הזכות לפגוש בשבוע שעבר את מרין לה פן @MLP_officiel בכנס מפלגת ווקס @vox_es במדריד. שוחחנו על מצב האנטישמיות והאיסלאם הקיצוני בצרפת ומלחמתנו בטרור.
— עמיחי שיקלי – Amichai Chikli (@AmichaiChikli) May 30, 2024
לה פן הייתה הפוליטיקאית הבכירה ביותר שהגיעה לעצרת הזדהות עם הקהילה היהודית בעקבות אירועי השבעה באוקטובר, עצרת שהנשיא… https://t.co/cpvyU0SFfk pic.twitter.com/JlWryb1V6U
ועוד בחזית אחרת: בן גביר הצליח גם השבוע לתקוע חלק מחוקי הקואליציה במטרה לסחוט את כניסתו לפורום המצומצם לניהול המלחמה. חוק הרבנים המרוכך של ש"ס לא עלה להצבעה לאחר שעוצמה יהודית הכריזה שתפיל את החוק כל עוד נתניהו לא הסמיך את בן גביר להיות חבר בפורום. "שיטת הסחטנות הפוליטית לא מתאימה כלל ועיקר לתקופת מלחמה", התרעם השר יואב קיש מהליכוד על התנהלותו של בן גביר.
שיטת הסחטנות הפוליטית לא מתאימה כלל ועיקר לתקופת מלחמה.
— יואב קיש Yoav Kisch (@YoavKisch) July 24, 2024
מי שפועל כך לא מבין את גודל השעה, את החשיבות באחדות ברגעים אלה ומנותק מהאתגרים שעומדים בפני ישראל.
איתמר, תתעשת. pic.twitter.com/lpclMAgPxd
מה שהפתיע רבים בהודעתה של עוצמה יהודית איננו התנהלותה של סיעתו של בן גביר, אלא החשיפה של המגעים הסודיים בינו ובין נתניהו. "ישנה התקדמות חיובית במגעים בינינו ובין הליכוד לטובת הכנסת השר בן גביר לפורום המצומצם, ומסתמנת היענות לדרישתו לכך שהפורום יהיה שותף בהתוויית מדיניות וקביעת עקרונות אסטרטגיים בנוגע למלחמה", נטען בהודעה של עוצמה יהודית לתקשורת. למעשה, בן גביר חשף שנתניהו הסכים עקרונית להקים פורום ביטחוני חדש שהוא יהיה חלק ממנו. הסחטנות, שבליכוד מגנים אותה, דווקא עוזרת היטב לבן גביר להשיג את מבוקשו. לאחר הודעתה של עוצמה יהודית הבהירו גורמים בקואליציה למקורבי ראש הממשלה, ששהה בכלל בחו"ל, שידרשו גם הם חברות בפורום הזה, ובכך למעשה סיכלו את הסיכויים להקמתו. זאת נוסף על הווטו שהטילו אריה דרעי וגלנט על צירוף בן גביר, שהעמיק את הקרע בקואליציה עוד יותר.
מסתמן שהתלכדות הזירות שבן גביר מזהיר מפניה מאז תחילת המלחמה מיושמת דווקא באופן מדויק אצלו. במזרח התיכון, הפרובוקציות השבועיות שלו מול הערבים והמוסלמים לא פוסקות. בזירה הבין-לאומית הפכו אמירותיו נגד מנהיגי בעלות הברית של ישראל לשגרה. ובזירה הפנימית המכשול הגדול ביותר לתפקודה של ממשלת הימין על מלא הוא לא אחר מבן גביר.
המצב הזה, שבו בן גביר משלב בין השתלטות על סדר היום התקשורתי דרך יצירת משברים, ובין סחטנות פוליטית שדרכה הוא משיג הישגים טקטיים עבור הבייס הפוליטי שלו, לא בהכרח יביא לפירוק ממשלת נתניהו. בטח ובטח אם זה תלוי בו. היכולת שלו לפעול כאופוזיציה בתוך הקואליציה ולהיות הדרג המדיני כשצריך להכריז על שינוי הסטטוס קוו, ורגע אחר כך להפוך לדרג האופוזיציוני כדי למתוח ביקורת על ניהול המלחמה נגד חמאס, משרתת את בן גביר כך שהוא נהנה מהסמכות אך לא משלם מחיר על האחריות.
נתניהו יחזור לארץ בתחילת השבוע הבא מארה"ב, וייאלץ להתמודד שוב עם קואליציה מקרטעת. ראש הממשלה שזכה למחיאות כפיים במשך דקות ארוכות ולקשב רב בבית הנבחרים של הדמוקרטיה החשובה בעולם יצטרך לעשות הופעה גדולה לא פחות כדי לפייס את השר הסורר שלו בפגישתם הבאה.