חיסולו של יחיא סינוואר יוצר אפשרויות חדשות לטיפול בשחרור החטופים, מפני שבפעם הראשונה נוצר סיכוי לייצר עסקאות נפרדות עם חבורות שונות של אנשי חמאס חמושים המחזיקים בחטופים ומחפשים עכשיו דרך לעזוב.
ההצעה הישראלית - מעבר בטוח אל מחוץ לרצועת עזה כנגד שחרור חטופים - עשויה לדרבן חבורות שונות בתוך חמאס לפעול כראות עיניהם באופן עצמאי, ולא להמתין להסכם כולל על שחרור החטופים תמורת הפסקת אש.
צריך להבין שהמצב הצבאי של חמאס השתנה עכשיו בהיעדרו של סינוואר באופן דרמטי. אין עוד פיקוד מרכזי לאנשי חמאס שעודם פעילים ויש עדויות טובות שהארגון מפוצל כעת במהלכיו בין ארבעה גורמים. בעיר עזה ובמרחב צפון הרצועה, אוחדו שרידי שתי החטיבות של חמאס תחת פיקודו של עז-א-דין חדאד (אבו סוהייב).
יש למעשה נתק בין החוליות האלה של חמאס לבין אלה שנמצאות מדרום לפרוזדור נצרים, שם פועלות כרגע שלוש מפקדות מאולתרות – במחנות המרכז, בח'אן יונס וברפיח - שכשהאיש הדומיננטי הוא אחיו של סינוואר, מוחמד, איש מאוד בלתי-פופולרי גם בשורות חמאס ובעל מוניטין של עבריינות מין ושחיתות.
ישראל צריכה להבהיר בקול רם שהיא מוכנה לעסקה עם כל אחד מהשברים האלה של חמאס תמורת ערובה לחייהם ויציאתם מהאזור. ישנן אפשרויות ליצור קשר עמם גם באמצעות גורמים מקומיים מתוך האוכלוסייה וגם בעזרת אנשיו של מוחמד דחלאן שנמצאים בדרום הרצועה ומקיימים קשר רציף זה חודשים רבים עם המפקדים המקומיים של חמאס.
בגיבוי מצרי, ובעזרת פטרוניו מאיחוד האמירויות, יכול אולי דחלאן להופיע עכשיו כמי שמביא לפלסטינים בעזה את הפסקת המלחמה והדבר יפתח בפניו את השער לשחק בהמשך – ולו גם ממרחקים – תפקיד מרכזי בממשל העתידי ברצועה.
טעות תהיה לתלות תקוות מופרזות בהנהגת החוץ של חמאס שרובה יושבת בקטר וחלקם כבר מתנהגים כמבוקשים לכל דבר. אין לאדונים האלה זיקה אמיתית לשרידי המפקדים של חמאס ברצועה מפני שאינם מסוגלים עוד להעביר להם כספים ואפילו לתקשר עמם.
כמובן שיש גם חששות שאי אפשר לפסול שמא החבורות המפוזרות של אנשי חמאס יפעלו מתוך חרדה ויפגעו לרעה חלילה בחטופים. על כן, החובה העליונה היא לפעול במהירות מרבית בכל הדרכים כדי לנצל את החלל שנוצר עם חיסולו של סינוואר. יש לפעול בשורה של ערוצים, בעת ובעונה אחת – וקודם כל ביוזמות ישראליות מול חמושי חמאס ולא לסמוך אך ורק על מי שהיה עד לפני יומיים ראש המודיעין הכללי המצרי, הגנרל עבאס כאמל.
כאמל הועלה עכשיו לתפקיד המתאם העליון של כל שירותי המודיעין המצריים וישמש שליח אישי של הנשיא א-סיסי למשימות מיוחדות. מחליפו של כאמל וראש המודיעין הכללי, הגנרל חסן רשאד, בקיא במגעים בסוגיית החטופים - אך לא הייתה לו תרומה מיוחדת.