כחצי שנה חלפה מאז ששופטי בג"ץ החליטו לעצור את תקציב הישיבות והכוללים (לתלמידים ואברכים בגיל הגיוס) בשל העובדה שאין חוק המסדיר את מעמד תלמידי הישיבות. בחודש הבא, גם עצירת סבסוד מעונות לאברכים בגיל הגיוס תיכנס לתוקף. החלטות דרמטיות וכואבות לכיס האברך החרדי וראשי הישיבות והכוללים.
האם מאז ראינו גיוס דרמטי של חרדים? התשובה היא לא. להפך. שוב הוכח שלא ניתן לגייס חרדים בכוח. גם אם כל הטענות נגד החברה החרדית צודקות ונכונות, במבחן התוצאה גזרות כלכליות וסנקציות פליליות לא יובילו חרדים לבקו"ם, את זה גם יאיר לפיד הבין בשנת 2013.
לכן צריך להיכנס לסוגיית גיוס חרדים מתוך הבנה שמי שרוצה חרדים בשירות צבאי, לאומי או אזרחי יצטרך ללכת למהלך מוסכם בהידברות עם ההנהגה החרדית. כדאי להבין שמי שלומד תורה, לא יעזוב את ספסל הלימודים גם במחיר של עוני ועצירת כל ברז התקציבים מהמדינה. אלו שלומדים באמת, לא לומדים בשביל כמה מאות שקלים שהמדינה מעבירה להם.
גולדקנופף הסתער לבדו
הכנסת פתחה אתמול (שני) את כנס החורף והקואליציה מגיעה אליו, לכאורה, מחוזקת יותר בזמן שבאופוזיציה לא מצליחים להתלכד ולהציג חזית אחידה. אף פרשן לא העריך שממשלת נתניהו השישית תשרוד שנה אחרי מתקפת הפתע של חמאס, אבל הנה - הממשלה פותחת את כנס החורף ויש מי שמדבר על קואליציה שתחזיק מעמד עד שנת 2026.
ועדיין, יש נושא אחד שמאיים על שלמות הקואליציה והוא הסדרת מעמדם של תלמידי הישיבות, מה שמכונה "חוק הגיוס" או אי הגיוס. בסיעות החרדיות הציגו לראש הממשלה בנימין נתניהו אולטימטום: חוק גיוס כאן ועכשיו או שאין תקציב מדינה. מאחורי הקלעים נתניהו שמע את האולטימטום מכל ראשי הסיעות החרדיות, אך מי שחשף זאת ברבים היה יו"ר יהדות התורה השר יצחק גולדקנופף.
ברגע האחרון, למרות האולטימטום החרדי הפומבי, בהנהגה הרוחנית של דגל התורה הבינו את הזעם הציבורי שיוצת במצב שבו יעבירו את החוק, בטח בעת מלחמה כשמידי יום לצערנו מתבשרים על עוד "הותר לפרסום". הם החליטו להסיר את האולטימטום, ובמילים אחרות לסיים את המשבר הנוכחי ולאפשר לתקציב המדינה לעבור גם ללא חוק גיוס.
במקביל, גם חברים במועצת גדולי התורה של אגודת ישראל הבינו שכל חוק שיעבור בעת מלחמה יכלול יעדי גיוס גבוהים, לכן החליטו להמשיך עם המצב הקיים ללא חקיקה. בש"ס בכלל לא התייחסו פומבית לסוגיה וכך גולדקנופף נותר לבדו עם האולטימטום שהציב לקואליציה. השר מאיר פרוש כבר הצהיר זאת ברבים וקרא לאשר את תקציב המדינה ולעסוק בסוגיית הגיוס רק לאחר המלחמה.
כעת, יעסקו בסיעות החרדיות בעיקר בניסיון לעקוף את ההשפעות הכלכליות מהמצב שבו אין חוק המסדיר את מעמד מועמדי הגיוס החרדים. תחילה הם מבקשים להעביר חוק שיאפשר את המשך סבסוד המעונות לאברכים הצעירים. סביב החוק הזה יהיה קשה ליאיר לפיד לצאת למאבק פומבי גדול, כפי שהיה בחוק הגיוס. אם יצליחו, קואליציית נתניהו תשרוד עוד תקופה ארוכה מבלי איום אמיתי לפירוקה.
כן, יש שינוי אחרי 7 באוקטובר
לצד העיסוק הפוליטי, חייבים לדבר על המהות. כפי שפתחתי, לגייס חרדים בכוח - לא ילך. משטרה צבאית בפתח ישיבת פוניביז' בבני ברק לא תוביל לגיוס חרדים. להפך.
וכאן אני מגיע לנקודה העיקרית. על השולחן מונחת הצעת חוק שיכולה - לכאורה - להוביל לשינוי דרמטי בסוגיית גיוס החרדים. ההצעה מדברת על גיוס של 25% מהחרדים כבר בשנה הקרובה ובתוך חמש שנים המספרים יטפסו ל-50%. בנוסף, החוק צפוי לכלול סנקציות כלכליות, כולל פרטניות.
שר הביטחון יואב גלנט אישר שאלו המספרים שבכירי הסיעות החרדיות הסכימו להן. זו מהפכה של ממש, אם אכן החרדים ילכו עם החוק הזה באמת. אם החוק יעבור, בכדי לעמוד ביעדים הללו - ההנהגה הרוחנית והפוליטית תצטרך לעודד גיוס חרדים שלא לומדים, וכך נקבל אלפי צעירים חרדים בשירות צבאי (במקביל לעבודה הנעשית בצבא להתאים חטיבה למגזר החרדי).
זו התשובה גם לשאלה "האם החרדים לא השתנו מאז מתקפת הפתע ב-7 באוקטובר?". צריך לזכור שעם הקמת הממשלה, ראשי הסיעות החרדיות התראיינו אצל כותב השורות ב"כיכר השבת" והצהירו על העברת חוק גיוס ללא יעדים וללא סנקציות. לכאורה, היה להם רוב לחקיקה הזו בממשלת 64 ימין מלא-מלא, אך כעת הם מדברים על חוק אחר ושונה דרמטית. מדובר בגיוס של 50% מהצעירים החרדים בתוך חמש שנים בלבד, מספרים שמעולם לא הסכימו בסיעות החרדיות. כך שיש שינוי - והוא ניכר.
אפשר להעריך שאם היה מדובר בממשלת בנט-לפיד, הם היו מציגים את החוק המדובר כהישג חסר תקדים מול המגזר החרדי. מחצית מהמגזר יתגייסו. הוא היה מוצג כהישג בעיקר בשל העובדה שצה"ל אומר שאלו המספרים שצה"ל צריך ויכול לקלוט מהמגזר החרדי (כך נאמר על ידי נציגי הצבא בוועדת החוץ והביטחון), כך מי שצועק "גיוס לכולם", לא מחפש גיוס חרדים לצה"ל אלא עימות פוליטי (לגיטימי) מתוך תקווה שהוא גם יוביל להפלת הממשלה. מי שרוצה חרדים בצבא, מקשיב לצורכי הצבא ומנסה להוביל מהפכה שקטה בשיתוף פעולה עם ההנהגה החרדית.
>>> ישי כהן הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"