עסקה מקומית או שינוי המזרח התיכון: כניסתו לתפקיד של שליח ארצות הברית סטיב וויטקוף הביאה לשינוי ניכר בהתנהלות המשא ומתן מול המתווכות ומול ארגון הטרור חמאס. וויטקוף, שקיבל משימה מהנשיא טראמפ להביא הסדר אזורי ולסיים את המלחמה במזרח התיכון, הוא איש עסקים שרגיל לסגור עסקאות בעשרות מיליוני דולרים.

השליח המיוחד של טראמפ צפוי לעבוד בשיטת "דיפלומטיית דילוגים", בעיקר בין ישראל לקטאר. את עמדת ארגון הטרור חמאס וויטקוף יבין בפגישות בדוחה ואת עמדת ישראל בעיקר דרך השר רון דרמר, שמתואם בצורה כמעט מוחלטת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.

בארצות הברית מבינים שהשר דרמר הוא הכתובת בישראל, ושמילה שלו שוות ערך למילה של ראש הממשלה נתניהו. בממשל האמריקני התחדדה ההבנה שפריצת הדרך בשלב הראשון לעסקה הגיעה רק אחרי השיחה המתוחה עם נתניהו בשבת בבוקר. התנהלות הממשל האמריקני מתכתבת עם עמדתו של נתניהו, שמעדיף להימנע מסבבים ארוכים של דיונים בניהול דרגי המקצוע, שמחזיקים בעמדה שונה משלו. נתניהו מאמין שהזזת גורמי המקצוע מעמדת ההובלה תאפשר לו, דרך השר דרמר, תיאום מקסימלי.

רון דרמר ובנימין נתניהו (צילום: אבי אוחיון, לע
בארה"ב מבינים שדרמר הוא הכתובת - ומילתו שקולה למילתו של נתניהו (ארכיון)|צילום: אבי אוחיון, לע"מ

ראיה לשינוי באופי ניהול המשא ומתן נראה כבר אתמול (שבת) עם ההודעה על ביטול הישיבה שתוכננה לעסוק בשלב השני של העסקה מול חמאס. על פי הודעת לשכת ראש הממשלה, הדיונים יתחילו בפגישה של נתניהו עם וויטקוף בוושינגטון: "השניים סיכמו שהמשא ומתן על השלב השני בעסקת החטופים יחל בפגישתם בוושינגטון ביום שני הקרוב - היום ה-16 להסכם, שבמסגרתו ידונו בעמדות הישראליות. בהמשך השבוע ישוחח וויטקוף עם ראש ממשלת קטאר ועם נציגים בכירים של מצרים. לאחר מכן, ידון עם ראש הממשלה בצעדים לקידום המשא ומתן, לרבות מועדים ליציאת משלחות לשיחות".

משמעות השינוי בהובלת המו"מ

ישראל נמצאת בצומת שבו ראש הממשלה צריך לקבל את ההחלטה אם המשא ומתן יעסוק בנושאים מצומצמים יחסית, כשנסיגת ישראל מכל שטח הרצועה ושחרור מחבלים יהיו במוקד, זאת בתמורה לשחרור החטופים הישראלים משבי חמאס. לישראל יש אפשרות נוספת, כפי שראש הממשלה מתכנן, והיא שהמשא ומתן יעסוק בסוגיות מורכבות יותר של פירוז הרצועה והגליית אנשי חמאס, זאת כמובן בתמורה לכל החטופים. כאן מתעורר חשש שחמאס יתקשה לוותר על השרידות שלו, וזה עלול להביא לפיצוץ המגעים ואולי גם לחידוש המלחמה.

השליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון הגיע לביקור בישראל
מבחן ממשי ראשון לצוות של וויטקוף, ארכיון
_OBJ

ברגע שנתניהו הציב את השר רון דרמר בראש צוות המשא ומתן, ברור שהאינטרס העיקרי יהיה שחרור החטופים אבל גם, וככל הנראה לא פחות חשוב מזה, הסתלקותו של חמאס מעזה. ראש הממשלה מסביר כי המגעים הפכו לאירוע מדיני יותר מאשר ביטחוני, ולכן הוא צריך את השר דרמר, שאהוד על ממשל טראמפ ונמצא ביחסים טובים איתו. השאלה הגדולה היא אם וויטקוף יצליח לכפות על חמאס לקבל את התנאים הללו. ברור שעל פניו חמאס לא יהיה מוכן לוותר על שליטה ביטחונית ברצועה, וזה מציב מבחן ממשי בפני ממשל טראמפ.

גורם שמעורה בפרטים מסביר שישראל מוכנה, בשלב הזה, להמשיך את הפסקת האש ולשחרר מחבלים. עם זאת, בפגישה עם הנשיא טראמפ תוצג עמדה שונה שלפיה ישראל לא תהיה מוכנה לסיים את המלחמה מבלי להשיג את כל מטרותיה – גם לוודא שלא נשקף איום ביטחוני ליישובי הדרום וגם שחמאס לא יישאר גורם שלטוני ברצועה.