החות'ים החלו להסתמן כבעיה ביטחונית, גלובלית ואזורית, כבר שנים לפני 7 באוקטובר 2023. מלחמתם (בשליחות איראן) נגד הסעודים, ששיאה היה תקיפת מתקני הנפט ("אראמקו") בספטמבר 2019 באמצעות תקיפה משולבת מאיראן ותימן, איום על נתיבי השיט הבין-לאומיים והשבתת התעבורה הימית בתעלת סואץ.

החות'ים קשרו את גורלם עם הסוגיה הפלסטינית כבר בסוף אוקטובר 2023, ומאז הם התאימו את מהלכיהם לפי המערכה בעזה, כך בחודשיים האחרונים נצרו את האש. עם זאת, בשבועות האחרונים הם חזרו לאיים על ישראל ואף הציבו אולטימטום בעקבות עצירת הסיוע ההומניטרי לעזה.

צריך להודות על האמת: עד שהחות'ים לא הפכו לשחקן מרכזי במלחמה הרב-זירתית שאנחנו מנהלים כבר למעלה מ-17 חודשים, לא הייתה התארגנות בין-לאומית נרחבת כדי להתמודד באופן אפקטיבי מולם. הקואליציה הבין-לאומית, בראשות ארצות הברית, החלה במדיניות בעלת אופי הגנתי ושינתה מעט את מדיניותה בשנה האחרונה של ממשל ביידן.

הפעולה שהחלה אמש (שבת) בהובלת ארצות הברית היא שינוי מוצהר של המדיניות ובחירה באסטרטגיה התקפית בהרבה, רחבת היקף במטרותיה (צבאיות ושלטוניות, תשתיות ואישים), המשכית בזמן (כך מבטיח הנשיא טראמפ) וקטלנית בתוצאותיה, תוך שיתוף פעיל של מצרים וערב הסעודית. זהו מסר חשוב לאזור בכלל ולישראל בפרט.

הנשיא טראמפ במהלך התקיפה בתימן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

ככל שתתקדם ותעמיק הפעולה, ייתכן שנראה ניסיונות של החות'ים לשגר לעבר ישראל כלי טיס בלתי מאוישים או טילי קרקע-קרקע ארוכי טווח, איומים שכבר ראינו והתמודדנו מולם מאז תחילת המלחמה. הלילה (בין שבת לראשון) החות'ים כבר ירו טיל שכנראה נפל במצרים, וייתכן שבלילות הבאים ינסו שוב לשגר לישראל. מערכת הביטחון וחיל האוויר, בהתקפה ובהגנה, ערוכים ומוכנים להתמודד עם התקיפות של החות'ים. בו בזמן שבהגנת שמי ישראל עצמאות הפעולה של צה"ל היא ללא מגבלות, בפעילות ההתקפית נכון יהיה לתאם עם מדינות הקואליציה ולוודא שפעולות צה"ל לא ירתיעו את המדינות הללו מלפעול נגד החות'ים. היכולות והנגישות של כוחות ארצות הברית, מדינות הקואליציה ומדינות ערב הסמוכות (סעודיה ומצרים), הן בסדר גודל כזה שהן חשובות מכל תקיפה שתוציא ישראל.

לנוכחות בשטח אין תחליף: מאיסוף מודיעין תשתיתי ובזמן אמת, נגישות וזמינות של כוח אווירי תוקף ויכולת לבצע את הפעילות באופן רציף והמשכי על פני זמן – רק עקרונות אלו יכולים להבטיח הצלחה במערכה צבאית מתמשכת ואפקטיבית.

המסר בפעילות האמריקנית נגד החות'ים הוא גם מסר עקיף לאיראן, במקביל למשא ומתן שמנסה ארצות הברית להתחיל מולם. זהו מסר שמבהיר את המדיניות של טראמפ  - "שלום דרך עוצמה". המסר של טראמפ אמש קשר ישירות את החות'ים לאיראנים והזהיר אותם מפורשות.

התקיפה האמריקנית נגד החות'ים בתימן (צילום: רויטרס)
המשכיות התגובה תקבע את יעילותה, התקיפה האמריקנית בתימן|צילום: רויטרס

עם זאת, חשוב לזכור: החות'ים אינם שלוחה "קלאסית" של איראן (כמו חיזבאללה או חמאס) והם פיתחו לעצמם עצמאות שלא תמיד עולה בקנה אחד עם המדיניות האיראנית. הם תלויים במידה רבה בציוד ובסיוע של איראן, ומשרתים במידה רבה את הרעיון האזורי של ציר הרשע האיראני.

מבחן הצלחת הפעולה האמריקנית, שהחלה אתמול, יימדד לאורך זמן ואיננו "זבנג וגמרנו". דרכי התגובה שיבחרו החות'ים ופטרונם האיראני יקרינו על האזור כולו ויכולים להצית עימות רחב יותר. פעילותה של ארצות הברית, מוצלחת ככל שתהיה, איננה מייתרת את הצורך של ישראל וצה"ל לבנות יכולת צבאית, לפתח את זירת תימן כזירת פעולה ולהיערך לעתיד לבוא בהגנה ובהתקפה.

את הלקח של 7 באוקטובר, שבו נתנו לאיומים סמוכי-גבול ורחוקים להתקיים ולהתעצם, אסור שיחזור גם במקרה של החות'ים בתימן.

>>> תא"ל (במיל') צביקה חיימוביץ הוא מפקד ההגנה האווירית בצה"ל לשעבר, כיום יועץ בכיר ב-MIND Israel