אנו ממוקדים ובצדק במשימת החזרת החטופים. עם זאת, משימה זו, על אף היותה החשובה ביותר, אינה עומדת בפני עצמה. כדי לממשה, דרוש מהלך מורכב שבלית ברירה יידרש זמן להשלים אותו. בשיח הדיפלומטי והתקשורתי, השבת החטופים מוגדרת כ"שלב ב' בעסקה". עם זאת, מדובר במהלך מקיף ומסובך, שבו שותפים רבים. מהלך זה דורש זמן, מנהיגות, וניהול פרויקט בין-לאומי בהיקף רחב. תנאי הכרחי, כמו בכל עסקה, הוא ששני הצדדים אכן מעוניינים לממשה.
סיום המלחמה מחייב רשימה של שלבים, שעמידה בכולם היא תנאי לסיום המלחמה והשבת החטופים:
- שלב ראשון: הכנת רשימה המקובלת על כל הצדדים, שבה יפורט מי הם חברי הנהגת חמאס ברצועה, ומי מהם ייאלץ לעזוב. משך ביצוע: שבועיים.
- שלב שני: סיום המלחמה והחזרת החטופים. הנהגת חמאס עוזבת את עזה והופכת לחלק מ"הנהגת חוץ". עם יציאתו של אחרון חברי הנהגת חמאס, יוחזר לישראל גם החטוף האחרון. משך ביצוע: חודשיים.
- שלב שלישי: השטח מפורז מנשק, למעט נשק לשיטור. משך ביצוע: חודש.
- שלב רביעי: לרצועת עזה ממונה ועדה קרואה, שבימיה הראשונים מונהגת על ידי נציגות מצרית, ושותפים בה הסעודים, נציגי האמירויות, טכנוקרטים מהרשות הפלסטינית ונציג זוטר מטעם שאריות חמאס שנותרו ברצועה. משך ביצוע: שישה שבועות.
- שלב חמישי: ארגון צבא שיטור בפיקוד מצרי, ומנוהל על ידי הרשות הפלסטינית. משך ביצוע: שישה חודשים.
מרגע עזיבת חברי הנהגת חמאס שיוגלו מהרצועה, תחל זרימה של ציוד הומניטרי וציוד לינה ארעי, שיפוזר ברחבי הרצועה לפי תכנון שיקל על הליך השיקום. פיזור הציוד והחלוקה יהיו באחריות הוועדה הקרואה בעזרת כוח השיטור. ברגע שיהיה סידור לינה זמני מתאים, יחל פינוי הפסולת מרחבי הרצועה. במקביל, צוות אדריכלים ומהנדסים יתחילו בתכנון שיקום הרצועה. צוות בין-לאומי בהובלת ארצות הברית יארגן את מקורות המימון, כשחלקם, אך לא כולם, יגיעו מסעודיה, קטאר והאמירויות, בהשתתפות מדינות נוספות. במועד המתאים, יחלו עבודות השיקום בחלוקה לפי אזורים, ובשלב זה תוחלף הוועדה הקרואה ברשות מקומית קבועה. כל שלב יתחיל בנקודה המתאימה, לאחר ביצוע השלב הקודם.
כדי להשלים את מה שמכונה "שלב ב' של העסקה", יש להשלים את כל הפעולות הללו. מדובר בהליך שברירי, שבו שותפים רבים, לכל אחד אינטרסים משלו, ובמיוחד לחצים פוליטיים מבית. הדאגה לשלומם של החטופים תלווה אותנו כל יום, וניאלץ להישען על חשיבות החטופים הבריאים והשלמים בעיני חמאס כקלף יחיד, כל עוד המלחמה לא הסתיימה.

הניסיון מלמד כי בהסכמים שבהם שותפים גורמים רבים, ישנן מהמורות רבות שעלולות למוטט אותם. לכן, התנאי להתנעת התהליך הוא שכל אחד מהשחקנים יתכנס בתוך עצמו ויגיע להכרעה אם הוא מוכן לשתף פעולה ולחתור להגעה ליעד.
מבין השחקנים השותפים, ישראל וחמאס הם שחקני מפתח. על שני הצדדים יש להפעיל לחץ אמריקני. לשם כך, יש לשנות את הגדרת תפקידו של וויטקוף, מהממונה על החזרת החטופים לנציג ארצות הברית מול הוועדה הקרואה והצוות הבין-לאומי, האחראי לתכנון המקורות וניהול התקציב הדרוש. על ממשלת ישראל להחליט שהיא תומכת בהליך זה, שאם לא כן, עלול להישקל חידוש הלחימה, סכנה חמורה לחיי החטופים כשהיעד הוא לא אחר מאשר ממשל צבאי ישראלי ברצועה עד למועד לא ידוע.
>>> אלוף (במיל') איתן בן אליהו הוא מפקד חיל האוויר לשעבר