דנה ויס

אנחנו בתוך משא ומתן, והיה ברור לכל מי שעוסק בדבר שמול חמאס יהיו קשיים בביצוע ההסכם. ברקע, המשלחת למו"מ הייתה אמורה על פי ההסכמות להתחיל לדון בשלב ב' של העסקה כבר ביום שני, אבל רה"מ אישר לדון רק בפרטים טכניים. במקביל, נתניהו שקל להזיז את ראש המוסד וראש השב"כ מניהול המו"מ, כזכור.

צריך להבין שזוהי דאגה ממשית שהושמעה גם בשבוע שעבר. זה היה ברור, כי העסקה בנויה כך שככל שמתקדמים בזמן - ארגון הטרור לא יחשוב רק על הפעימה הזו אלא גם על הפעימה הבאה. לכן, היה חשש שלקראת השבוע הרביעי או החמישי חמאס יבין שישראל לא ממשיכה בעסקה ויחליט לעצור אותה בעצמו - מאחר ובסוף מה שיש לו ביד זה את הקלף של החטופים החיים.

אנחנו נמצאים בנקודה קריטית. היום יתקיים דיון אצל רה"מ ומחר בקבינט, שם ייקבע המנדט - מה ישראל רוצה לעשות עם השלב השני. צריך לשים לב ולראות לראות מה יוחלט - נדמה שאנחנו לקראת ימים מתוחים.

אוהד חמו

זו בהחלט הודעה שצריך להתייחס אליה ברצינות משום שהזרוע הצבאית של חמאס היא זו שמנהלת הכול ומחזיקה בחטופים. אולי אפילו צריך להתייחס אליה בדאגה, בין היתר משום שרואים את הסעיפים שמונה חמאס כסיבות לעיכוב ההסכם: מהקושי שישראל מערימה על חזרת העוקרים - ועד הסיפור של הסיוע ההומינטרי. ברור לכולם שאין באמת ממש בטענות האלה.

כשמנסים לקרוא את מה שקורה פה, ההבנה היא שמדובר במחאה חמאסית כפולה: ראשית, על התוכנית של טראמפ - בארגון הטרור דרוכים, למרות שבעולם הערבי לא בטוח משוכנעים שהתוכנית הזו בשלה; שנית, בחמאס חושבים שנתניהו לא רוצה ללכת לשלב הבא. ארגון הטרור לוקח את זה ברצינות ומבין שאם הוא הולך על השלב הזה עד הסוף - המשמעות היא שהוא מאבד חלק מהקלפים היחידים שיש לו, ואלה החטופים.

מה שאנחנו רואים פה זו טקטיקת משא ומתן, אבל אולי גם משהו מהותי יותר: ככל הנראה זהו חשש אמיתי בחמאס שממשלת ישראל לא רוצה או מתכוונת להמשיך במו"מ. זוהי ההפרה המהותית ביותר מבחינתו של ארגון הטרור מאחר ובסוף זה נורא פשוט - הוא רוצה הפסקת מלחמה ותו לא. חמאס נכנס לכל המהלך הזה כשהוא יודע ששלב א' מסתיים כששלב ב' הוא בהמשך ישיר אליו.

צריך להזכיר - כל הפיתויים בעצם נגמרו. כלומר, ישראל כל פעם נתנה דבר נוסף לחמאס כדי לשכנע אותו במו"מ - החלטה נבונה וחכמה מצדה. אך הדבר המהותי ביותר בעצם התקבל אתמול, כשצה"ל נסוג לחלוטין מציר נצרים - וביתורה של הרצועה נעלם. חמאס קיבל כבר לא מעט דברים, כולל אסירים כמובן - והדבר האחרון שעוד נותר לעזה לבקש או לחכות לו זה הנושא של פילדלפי, וזה רחוק.

בשורה התחתונה, הדבר הכי משמעותי ביותר מבחינת חמאס זה ההמשך הישיר לשלב השני של העסקה. הוא כאמור רואה שממשלת ישראל גוררת רגליים מבחינתו, לא מקדמת את זה - ולכן אנו שומעים את האיום הדרמטי של אבו-עוביידה הערב.

ירון אברהם

למרות הטענות של חמאס, ההפך הוא הנכון: בישראל מאשימים את ארגון הטרור בהפרות ההסכם. דברים ברוח זו הובעו גם ע"י משלחת המו"מ הישראלית ששבה לפנות בוקר מקטאר. חברי המשלחת הבהירו למתווכות כי התנהלות חמאס עלולה להביא להסלמה ומעמידה בסכנה את המשך העסקה. זאת, בעוד ישראל עמדה בכל תנאי ההסכם.

חמאס מציג את האיום רגע אחרי שהשיג הכול: נסיגה מציר נצרים וחזרת התושבים לצפון הרצועה, העברת מעבר רפיח לידיים פלסטיניות, כניסת סיוע הומניטרי בכמויות מפליגות - ושחרור מאות אסירים. האמת היא, כך צריך לומר, שאין מנופי לחץ אפקטיביים על ארגון הטרור.

כרגע יש בעיקר עבודה של המתווכות מאחורי הקלעים - בעיקר מול חמאס. ראינו את המתווכות פותרות מוקש אז במקרה של ארבל יהוד כשישראל אמרה שלא תפתח את ציר נצרים - והן הצליחו. כעת השאלה היא האם יצליחו מול חמאס גם במשבר הזה.

ירון שניידר

מהרגע שההסכם יצא לפועל ב-19 בינואר ועד לשעה זו, חמאס מנצל כל חלון של הזדמנויות כדי להפעיל על ישראל סחטנות ומנסה לפגע בכל ההבנות שהיו מלכתחילה - כולל הפרטים הקטנים ביותר שסוכמו כדי שלא יקרו דברים כאלה. זה נוגע גם לימים שלפני ביצוע הפעימה האחרונה בשבת, אז חמאס טען שישראל לא אפשרה כניסה של משאיות, כלים כבדים או קרוואנים לצפון הרצועה - ולפי הרשימות של המתווכות ישראל עמדה בכל מה שסוכם מראש.

את הדברים האלה ישראל צריכה להעביר עכשיו למתווכות כי בסופו של דבר הן צריכות לחייב את חמאס לעמוד בהסכם. זה פשוט, מדובר בניסיון של ארגון הטרור להפוך את השולחן.

בהודעה של דובר חמאס נאמר שמדובר בצבר של הפרות או אי-עמידה של ישראל בהתחייבויות - והם דורשים פיצוי. ברור שזה נשמע כמו פנייה למשא ומתן ולא כמו ניסיון לפוצץ הכול, אבל אין ספק שחמאס משתמש בהסכם כדי לאפשר לעצמו מקסימום שליטה מחדש: זה לא מפתיע שהצעד מרחיק הלכת הזה מתבצע אחרי שהוא יכול להיכנס לציר נצרים שפונה.

עם הפנים לבאות, סביר מאוד להניח שאם יהיו איתותים לכך שאין כוונה לגשת לשלב הנוסף - הוא ינצל את כל מה שיש בידיו כדי להפעיל לחץ על ישראל ולגרוף כל מה שאפשר מ-21 הימים שנשארו.

צריך גם לזכור מה עמד ברקע, מעבר לכך שחמאס מסתכל על ישראל ומחליט מיד מה הוא עושה. אחרי הפעימה האחרונה משלחת של חמאס בראשותו של חליל אל-חיה, האיש ששולט במו"מ, נפגש עם המנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי, שאמר לו: תמשיכו בכל מה שאתם עושים. במילים אחרות, איראן מגבה עכשיו את חמאס - כולל באירוע הזה.

יונה לייבזון

בארה"ב אומנם אין תגובה רשמית, אבל אנחנו מבינים מהגורמים האמריקנים שהם ידעו שיהיו לא מעט ניסיונות של חמאס להערים קשיים ולטעון שישראל הפרה את ההסכם. כרגע לאמריקנים יש אינטרס מאוד ברור להמשיך עם העסקה.

שמענו את הסיבות של חמאס לאיום, אבל צריך לומר שהדבר קורה כאשר טראמפ ממשיך להגביר את הטון והלחץ בכל הנוגע לתוכנית שלו לעתיד הרצועה. הלילה אמר בריאיון שהמחיר יהיה אפילו גבוה יותר: לא רק שהוא לא חוזר בו מהעברת הפלסטינים מעזה, הוא אף הבהיר שהם לא יוכלו לחזור לשם.

ניר דבורי

המתווכות מתערבות ומגעים מתנהלים עתה מאחורי הקלעים - אך זהו משבר של ממש. למרות זאת, חשוב להגיד - יש מספיק זמן עד יום שישי כדי לעשות את זה ולפתור את המשבר, עם כמה שברור עד כמה הוא אמיתי.