בתוך שבוע אחד בלבד גינתה הממלכה הערבית הסעודית את מדינת ישראל חמש פעמים לפחות ומתחה ביקורת קשה על מדיניות הממשלה – וכבר לא בלשון דיפלומטית עדינה, כפי שעשתה בעבר כדי לצאת ידי חובה. הגינוי האחרון היה בעקבות תקיפה ישראלית בעיר עזה. "הממלכה מגנה בתוקף את הפשע הנתעב שביצעו כוחות הכיבוש הישראליים בהפצצת בית החולים הבפטיסטי ברצועת עזה ומתנגדת בחריפות למתקפה, המהווה הפרה בוטה של כל דין בין-לאומי או מוסרי", מסר משרד החוץ הסעודי בהודעה לתקשורת.

בית החולים הבפטיסטי אל-אהלי בעזה אחרי הפצצת צה
סעודיה גינתה את התקיפה הישראלית. חורבות בית החולים אל-אהלי בעזה|צילום: Dawoud Abu Alkas, Reuters

קשה מאוד לתפוס את הפער בין הטון החריף שנוקטת סעודיה, בראשות יורש העצר מוחמד בן סלמאן (MBS), כלפי ישראל – ובין אותו בן סלמאן שדיבר רק לפני פחות משנתיים על "ההסכם ההיסטורי הגדול ביותר מאז סיום המלחמה הקרה", בנוגע לנרמול היחסים עם ישראל. בן סלמאן הכריז אז בריאיון לרשת פוקס ניוז האמריקנית: "בכל יום אנחנו מתקרבים יותר להסכם עם ישראל, מתנהל משא ומתן טוב, שנמשך". הוא הדגיש: "אנחנו מקווים שההסכם יביא להקלה בחיי הפלסטינים ויבליט את מעמדה של ישראל כשחקנית במזרח התיכון".

 

אותו ריאיון נתפס אז כריאיון היסטורי שפורץ את הדרך לשלום הגדול ביותר של ישראל עם מנהיגת העולם הערבי והאיסלאמי, ויש מי שרואה בו אחד הגורמים שהאיצו את מתקפת 7 באוקטובר. רבים ממנהיגי חמאס שחוסלו או עודם חיים התגאו בכך שהצליחו למנוע את הנורמליזציה עם סעודיה, דבר שהיה מביא לחיסול הסוגיה הפלסטינית, לטענתם.

מה שהיה בגדר תקווה "להקל את חיי הפלסטינים" הפך לאחרונה, בהצהרה רשמית של בן סלמאן, לדרישה שאינה משתמעת לשתי פנים. "הממלכה לא תפסיק לפעול למען הקמת מדינה פלסטינית, ולא תקיים יחסים עם ישראל ללא הקמת מדינה פלסטינית", אמר בן סלמאן בנאום לפני "מועצת השורא" הסעודית. אין מדובר באמירה חד-פעמית. אותו מסר נשמע לאחרונה שוב מריאד, בתגובה על הבדיחה הלא מוצלחת של ראש הממשלה בנימין נתניהו בריאיון לערוץ 14, שרמז שאפשר להקים מדינה פלסטינית על אדמת הממלכה. "יש להם הרבה שטח, הרבה מאוד שטח", אמר נתניהו.

לאחר שמספר רב של מדינות ערביות ומוסלמיות גינו את אמירתו של נתניהו, הגיעה התגובה הסעודית: "אנחנו מגנים את ההצהרות, שמטרתן להסיט את תשומת הלב מהפשעים בעזה. שלום לא יושג אלא באמצעות פתרון שתי המדינות".

קידום ברשת פוקס ניוז לראיון עם מוחמד בן סלמאן
נתפס אז כריאיון היסטורי. בן סלמאן בפוקס ניוז ב-2023
ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו (צילום: reuters)
צחק שאפשר להקים מדינה פלסטינית בסעודיה. רה"מ בנימין נתניהו|צילום: reuters

הדרך לעסקה סעודית-אמריקנית – ללא ישראל

בישראל הרשמית מנסים פעם אחר פעם להמעיט בשינוי הניכר בהצהרות וגם במדיניות של סעודיה כלפיהם, ולהסביר שמדובר בעמדות שמשתלבות בדעת הקהל הערבית בצל המלחמה בעזה. עם זה, מאז כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן, מסבירים בממלכה, ולא רק בחדרים הסגורים, שהדרישה להקים מדינה פלסטינית או "נתיב ברור להקמתה" לכל הפחות היא דרישת ליבה ושהמלך האב סלמאן ויורש העצר הבן מוחמד לא יוותרו עליה.

העניין הוא שכל מי שעוקב אחרי מוחמד בן סלמאן והצהרותיו לפני העלייה לשלטון וגם אחריה מבין היטב שהסוגיה הפלסטינית אינה בראש סדר העדיפויות שלו. ולכן הצהרותיו מעוררות שאלות. הצהרה אחת השבוע מצליחה לשפוך אור על המשא ומתן שמקיימת סעודיה מול ארצות הברית, בנתיב נפרד מישראל, והיא גם מספקת תשובות לשינוי ביחסה לירושלים.

השבוע הצהיר שר האנרגיה האמריקני כריס רייט כי ממשל טראמפ מקיים שיחות עם הסעודים כדי לקדם הסכם שיאפשר לממלכה גישה לטכנולוגיית גרעין אמריקנית, ואף עשוי לאפשר לה להעשיר אורניום בעצמה ועל אדמתה: "עדיין לא הגענו לפרטים של הסכם, אבל בהחלט נראה שיש דרך להשיגו. האם יש פתרונות שכוללים העשרה כאן, בסעודיה? כן".

שר האנרגיה של ארה
הצהיר על מגעים עם סעודיה בנושא הגרעין. שר האנרגיה האמריקני, כריס רייט|צילום: רויטרס

ההצהרה האמריקנית, שלא זכתה להד גדול בישראל, הרעידה את מדינות המפרץ הערבי, שחוששות שאיראן כבר לא תהיה המדינה הסף-גרעינית היחידה באזור. בעבר כרך ממשל ביידן כל עסקה עם סעודיה – בין שמדובר בתוכנית גרעין לצורכי אנרגיה ובין שמדובר בברית הגנה עם ארה"ב – בהסכם נורמליזציה עם ישראל.

(ארכיון) (צילום: רויטרס)
חשש שישראל תאבד את הטיעון שלה מול איראן. הכור הגרעיני בבושהר (ארכיון)|צילום: רויטרס

ממשל ביידן אף הבהיר לממלכה שלא יאפשר העשרה בשטחה או במזרח התיכון בכלל, כדי שלא לפגוע באינטרסים הביטחוניים של ישראל. התנאי הזה הובהר לסעודים לאחר מאמץ דיפלומטי אדיר שהובילה הממשלה הקודמת, בראשות בנט ולפיד, מול הממשל האמריקני הקודם. לא סתם ראש האופוזיציה יאיר לפיד מיהר לצייץ בעקבות הצהרת שר האנרגיה האמריקני ולהפציר בנתניהו שממשלתו צריכה לדרוש מארצות הברית שלא תאפשר לסעודים להעשיר אורניום.

הנורמליזציה עלולה לאבד רלוונטיות

החשש במערכת הביטחון הישראלית הוא שכל מהלך כזה מול סעודיה עלול לפגוע בישראל בשני מישורים. בתסריט הראשון, מצבו של בית המלוכה, שנראה יציב בעת הנוכחית, עלול להתהפך בכל רגע, אם בהפיכה של גורמים בתוך משפחת המלוכה (דבר שחוותה סעודיה בעבר) ואם בתסריט לא צפוי אחר, ואז יהיה על ישראל לקבל שלטון חלופי שלא תוכל לצפות את עמדותיו כלפיה.

התסריט השני: ברגע שוושינגטון תאפשר למדינה מוסלמית כלשהי להעשיר אורניום באזור, ישראל תאבד מיד את הטיעון שלה מול איראן, ובטהראן ישתמשו בתקדים הסעודי כתירוץ להמשך פיתוח תוכנית הגרעין שלהם. הרפובליקה האיסלאמית, כך הם מסבירים, תטען שתפעל לפי הסטנדרט האמריקני מול סעודיה השכנה.

דונלד טראמפ מוחמד בן סלמאן  (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
בסעודיה מתכוננים לביקורו של הנשיא האמריקני. בן סלמאן וטראמפ (ארכיון)|צילום: רויטרס, שי פרנקו

כך או כך, בישראל חוששים שהקשירה ההכרחית בין כל הסכם סעודי-אמריקני בהסכם כזה גם עם ישראל אינה עוד תנאי הכרחי, ובלשכתו של ראש הממשלה ממשיכים להתעלם מההתפתחות הדרמטית הזאת. החשיפה השבוע בניו יורק טיימס על כך שטראמפ בלם תקיפה ישראלית באיראן רק מחזקת את הגישה הסעודית החדשה. בריאד מבינים שממשלו של טראמפ נמנע כעת מכל פעולה צבאית – של ארצות הברית או של ישראל – נגד איראן, וזה למעשה מייתר במידה מסוימת את הצורך בנורמליזציה עם ישראל; אותה נורמליזציה שנתניהו שיווק במשך שנים כצורך אסטרטגי לתיאום בין ישראל למדינות המפרץ נגד האויב האיראני, במיוחד בעת פעולה צבאית.

בינתיים, תיאום אחר נרשם היום (חמישי) באזור: הנסיך ח'אלד בן סלמאן, שר ההגנה ואחיו של יורש העצר מוחמד בן סלמאן, הגיע לטהראן לביקור רשמי עם ראשי מערכת הביטחון האיראנית, כדי לדון ב"יחסים ההדדיים והאינטרסים המשותפים בין שתי המדינות", כך לפי סוכנות הידיעות הרשמית הסעודית.

בסעודיה מתכוננים לביקור החוץ הראשון של נשיא ארה"ב טראמפ בחודש הבא, שיגיע לעשות עסקים בריאד. 600 מיליארד דולר שהבטיח בן סלמאן להשקיע באמריקה עשויים לשכנע את טראמפ לאשר את עסקת החלומות שתביא יציבות וביטחון לממלכה. לפי הרושם שהסעודים יוצרים, העסקה הזאת לא עוברת דרך ישראל, בינתיים, בטח ובטח כשהמלחמה בעזה נמשכת. בזמן שטראמפ ובן סלמאן רוקמים הסכמים שישנו את פני המזרח התיכון, בירושלים עסוקים במשא ומתן מסוג אחר, שלא מבשיל לכדי עסקה ולו חלקית להחזרת החטופים בעזה. מתברר שבארצות הברית וגם בעולם הערבי הזמן לא רץ לפי השעון ישראל של נתניהו.

מוחמד מג'אדלה (צילום: n12)
מוחמד מג'אדלה|צילום: n12