בהנחה שהדיווחים נכונים, ההרשאה של ארצות הברית להעשרת אורניום סעודית מבלי להתנות זאת בנורמליזציה עם ישראל - היא עוד סימן דרך מטריד שמעיד על כיוון שגוי של האסטרטגיה האמריקנית במזרח התיכון. זהו תקדים מסוכן, בעל השלכות שליליות.
- זה מרמז על כך שאיראן עלולה בעתיד לקבל הרשאה דומה במסגרת משא ומתן על הסכם הגרעין. המשמעות בעייתית: אפשר לשכוח מהסכם שיכלול את פירוק תוכנית הגרעין, ולהתחיל להתרגל לרעיון של הסכם גרעין מסוג JCPOA, אך מוחלש. כלומר, איראן תוכל להעשיר אורניום, וכלל לא בטוח שהיקף הדרישות מאיראן יאפשר גלגול לאחור של השיפור הדרמטית שהיא ביצעה מאז נסוג טראמפ מההסכם הקודם. כלומר - במקום להחזיר את הסוסים לאורווה, יבנו גדר סביב האחו ויצהירו שזאת אורווה טובה יותר.
איראן לא תתפרק מגרעין. טיל איראני|צילום: AP - עלול להיפתח מרוץ העשרת אורניום אזורי. המשמעות בעייתית גם כן: כל מי שאין ביכולתו להעשיר אורניום על אדמתו ובסמכותו, ייחשב חלש יחסית. לפיכך, כולם ירצו גם. בעיקר כאלו שכבר ויתרו על היכולת הזו תחת לחץ אמריקני (כמו איחוד האמירויות, לדוגמה).
- ישראל נזרקת מתחת לגלגלי האוטובוס בפעם השנייה בשבוע האחרון. המהלכים הללו מוכיחים שהנשיא טראמפ לא מייחס שום חשיבות לאינטרס הישראלי. מבחינתו, האינטרס האמריקני בלבד נמצא בראש סדר העדיפויות, גם אם זה בא על חשבון יציבות אזורית ועולמית. המשמעות: במקום לתמוך בישראל בתקיפות נגד איראן, ולפעול להרחבת הסכמי אברהם, אנחנו מקבלים כתף קרה למול האינטרסים האסטרטגיים הענקיים הללו. האמריקנים מגבים את ישראל בכל מה שקשור להמשך הלחימה בעזה, מה שעלול להוביל חלילה גם לסיכון החטופים להסתבכות בעזה. במקום ללחוץ את חמאס וקטאר לעסקת חטופים, אנחנו מקבלים אדישות. מצב הפוך, היה עדיף.
אז מה אפשר לעשות?
- עלינו לתחקר ולהבין מהי סיבת השורש לבעיות הללו מול האמריקנים. כדאי ביותר שלא נפתור את עצמנו בכך שנניח שאין מה לעשות - כי זה אופיו ומזגו של הנשיא טראמפ.
- עלינו לשנות את מנגנון השיח והתיאום עם ארצות הברית. משהו לא עובד בתהליך החשוב הזה. המשך פעולה עם אותם אנשים ובאותם ערוצי שיח לא מועיל לישראל.
ישראל צריכה לשקול את שינוי השיח מול האמריקנים. נשיא ארה"ב טראמפ|צילום: לירי אגמי, פלאש 90 - ישראל חייבת ליזום. עלינו לרתום את האנרגיה האמריקנית לטובתנו על ידי זהות אינטרסים ודחיפתם, למשל: הצגת חזון להסכם גרעין טוב יותר עם איראן, יוזמה מדינית שתביא לעצירת המלחמה לטובת החזרת החטופים באופן שיאפשר את הנורמליזציה עם סעודיה. גם אם זו הפסקה זמנית, הרי שחידוש הלחימה כאשר חטופינו בבית ויש הסכם עם סעודיה עדיפה לישראל עשרות מונים. כדאי לנסות, אפשר לנהל את הסיכון ולדחות את המערכה הרחבה בעזה.
- עלינו להציג יוזמות דיפלומטיות שמאפשרות להשיג עסקאות זריזות ומועילות לארצות הברית, שאגב כך משפרות את מעמדה של ישראל באזור. ההתמודדות הטובה ביותר מול ממשל יוזם, פעלתן ומשבש כמו של טראמפ היא הובלה על ידי יוזמה מדינית ובקצב גבוה.
- כדאי שלא ננסה לבדוק את מגבלות הכוח שלנו מול ארצות הברית. זה לא הזמן ולא הנשיא שאפשר לקיים מולו משבר יזום. משבר שכזה זה היה אולי מעניק כמה נקודות מול ממשל אמריקני נורמטיבי, אך מול ממשל זה מדובר בסיכון לא מחושב.
>>> אלוף (במיל') תמיר הימן הוא ראש אמ"ן לשעבר ומפקד הגיס הצפוני לשעבר. כיום הוא עומד בראש המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS)