שנתיים בתוך מלחמת האזרחים שהפכה לסיוט הסורי, ונשיא ארצות הברית ברק אובמה עדיין לא מוכן להתמסר לבעיה. הוא אפילו לא ממלא אחר ההצהרות שלו עצמו בנושא הנשק הכימי. "אנו מארגנים את הקהילה הבינלאומית, אנו התורמים הגדולים ביותר בעולם לאלו הסובלים ממשבר הומניטרי וחיזקנו את האופוזיציה", הוא אמר השבוע, "אי אפשר להגיד שאנו צופים על הנעשה מהצד".
רשמית, ארצות הברית סיפקה הרבה מאוד סיוע שאינו צבאי למורדים, אבל התמונה המלאה מסובכת בהרבה. ערב הסעודית וקטאר - שתי בנות ברית שלה שולחות בעזרתה של וושינגטון מטוסים מלאים בנשקים. המורדים טענו השבוע באזני כתב CNN שארצות הברית מארגנת אימונים מתקדמים בנשק בירדן, בוושינגטון טוענים שאנשי הצבא האמריקנים לא מעורבים.
אבל סורים רבים, וגם אמריקנים רבים, מתוסכלים כי מותם של 70 אלף סורים בהתנגדות לאסד לא גוררת התערבות ישירה אמריקנית. אפשר להבין ממילותיו של אובמה בעצמו שהוא שוקל התערבות. בחודש אוגוסט הוא טען שהעברת נשק כימי תהווה קו אדום.
גורמים רשמיים אומרים עכשיו שישנה הוכחה לשימוש בנשק כימי. הבית הלבן הודיע במכתב שנשלח למחוקקים רבים כי המומחים הגיעו להכרה כי "הם די בטוחים שהמשטר בסוריה השתמש בנשק כימי במידה מזערית בסוריה, במיוחד בחומר סארין". עבור אובמה, לא בטוח שזה מספיק.
מאכזב אבל לא מפתיע
"כאשר אני מכריע בהחלטות שנוגעות לביטחון הלאומי של אמריקה ונקיטה בפעולה בתגובה לשימוש בנשק כימי, אני צריך להיות בטוח לגבי העובדות", אמר הנשיא אובמה שאולי מציב כאן סטנדרטים בלתי אפשריים. לאסוף את העובדות מאזור מלחמה במדינה זרה זו משימה לא קלה. גם האו"ם מתקשה מאוד להוציא חקירה משלו.
הסנאטור ג'ון מקיין שהתמודד בעבר נגד אובמה במירוץ לנשיאות, רפובליקן ותיק שקולו נשמע היטב בנוגע לנושאים צבאיים, מנסה להניע תגובה נחושה יותר והוא קורא לעמדתו של אובמה "מאכזבת, אבל לא מפתיעה... הנשיא לא רוצה להתערב בנעשה בסוריה בשום דרך משמעותית כבר שנתיים", אמר מקיין. אבל זה לא רק אובמה. אמריקה נתקעה במלחמה עם עירק כמעט תשע שנים, יש עדיין 66 אלף חיילים אמריקנים באפגניסטן, עבר עשור מאז שהמלחמה פרצה שם.
לאמריקה אין תיאבון לעוד הרפתקאות מעבר לים. סקר שנערך בניו יורק טיימס וה-CBS מוצא ש-62 אחוזים מהאמריקנים טוענים שלוושינגטון אין שום אחריות בנוגע למה שקורה בסוריה, ואילו רק 24 אחוז סבורים שארצות הברית צריכה להתערב. זו קבוצה רעשנית, אבל לא רעשנית מספיק כדי לדחוף את אובמה לפעול.
אין סיבה אמיתית להטיל ספק בכך שהנשיא, כמו אמריקנים רבים, מודאג משפיכת הדמים בסוריה, אבל אין סיבה אמיתית לצפות שהוא יעשה משהו בקרוב.