המקרה שעלה הבוקר לכותרות על תושב השפלה שירה למוות בפורץ שחדר בלילה לביתו שוב מעלה את מצוקתם של בעלי המשקים החקלאיים בישראל. כמעט כל בן מושב שברשותו משק או ציוד חקלאי מעיד שפריצות לשטחו קורות לעיתים תכופות מאוד, ושהמצב בלתי נסבל.
שכניו של היורה מהשפלה סיפרו היום לחדשות 2 באינטרנט שהמצב במושב שלהם לא שונה ממושבים אחרים. אחד השכנים סיפר כי אמנם לאחרונה המצב נרגע, אך לפני כחודשיים, כל לילה התרחשו שתיים-שלוש פריצות לבתים ולמשקים. "לחקלאים המקומיים פשוט נמאס", אמרו לנו.
כמענה למצוקתם של החקלאים, יחד עם ההבנה שרשויות האכיפה אינן יכולות למצב הקיים ביישובים, חוקקה הכנסת את "חוק דרומי", שמכונה על שמו של החקלאי שי דרומי שירה למוות בפורץ בביתו בדרום.
החוק החדש, שהבוקר עמד למבחן ראשון, קובע כי אדם היורה בפורץ הנכנס לשטחו יוכל, כלשון החוק, "להדפו". האם זה נותן לכולנו אישור ללחוץ על ההדק אוטומטית כשמישהו פורץ לביתנו? לא בדיוק.
"חוק דרומי" קובע כי רק בנסיבות מיוחדות יכול אדם להיות פטור מאחריות פלילית לירי לעבר פורץ. אם אין נסיבות מיוחדות, יישפט היורה על פי קריטריונים של הגנה עצמית, אך על עצם הירי, הפציעה או ההרג, הוא עדיין יישפט.
עוד קובע החוק כי ההגנה על היורה לא תחול "אם המעשה לא היה סביר בנסיבות העניין לשם מניעת הפגיעה". אך הסבירות היא כבר עניין סובייקטיבי שתיבחן בבית המשפט.
עו"ד טלי גוטליב אומרת כי הסובייקטיביות של החוק בעייתית. "כאשר אדם חודר לביתו של אדם אחר, קשה מאוד לשפוט אותו", הסבירה עו"ד גוטליב לחדשות 2 באינטרנט. "אדם יושב ב-ד' אמותיו כשלפתע מגיע אדם זר שכוונותיו לא ברורות - אולי הוא מחבל?".
בניגוד למקרי תקיפה המתרחשים ברחוב, מוסיפה עו"ד גוטליב, לאדם היושב בביתו אין לאן לברוח, ולכן הוא נאלץ להתמודד עם הגורם המסכן אותו - מה שעלול להוביל לירי.
הבעייתיות הגדולה ביותר בחוק, מעבר לכך שהיא מאפשרת לכל מחזיק נשק לחרוץ גורלות, היא שלמעשה לראשונה המדינה מודה בכישלון רשויות האכיפה, והיא נותנת לאזרחים לשמור על שלמות גופם ורכושם בעצמם.
בינתיים, שוחרר היורה מהשפלה למעצר בית, ויהיה מעניין מאוד לראות כיצד יתפתח המקרה שמעמיד לראשונה למבחן את "חוק דרומי".