ביקור טראמפ בסעודיה, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
פגישת טראמפ בסעודיה|צילום: רויטרס, חדשות

מאז שעות הבוקר (שני) המוקדמות נמצאת אמירות קטר במצור. סעודיה, ובעקבותיה איחוד האמירויות הערביות, בחריין ובעיקר מצרים, ניתקו את היחסים הדיפלומטיים עם הממשל בדוחא ובתוך 48 שעות יעזבו כל הדיפלומטים את מקומות שירותם. המרחב האווירי נסגר בפני תנועת מטוסים מקטר, נחסמו המעברים היבשתיים לסעודיה ואזרחים קטרים יגורשו ממדינות אלה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

זהו איום חמור על יציבות המשטר של משפחת אל-ת'אני, שהצליחה לעורר את חמת שכניה החזקים ממנה בשל התמיכה שהיא מעניקה לאחים המוסלמים (כולל חמאס), מסעות התעמולה של רשת אל ג'זירה והניסיון של האמיר תמים לפתח דו שיח עם אירן, גם אחרי שהשתתף בפסגה המוסלמית עם הנשיא האמריקני דונלד טראמפ בריאד.

המצור הזה אמור לאלץ את תמים ואת אביו, השייח חמאד שעדיין מושך בחוטי השלטון אף כי ויתר על הכס, לשנות באופן דרמטי את מדיניותה של קטר ולקבל את התכתיבים של הסעודים. על הקטארים להביא בחשבון אפשרות שארצות הברית תיתן גיבוי למצור הזה ובעתיד עשויים הסעודים לשקול, כפי שהם רומזים כבר עכשיו, לחולל הפיכה בדוחא או אפילו לשלוח כוח צבאי אליה כפי שכבר עשו בבחריין.

אהוד יערי (צילום: חדשות 2)
אהוד יערי|צילום: חדשות 2
אבו מאזן, הנייה ומשעל בקטר. ארכיון (צילום: התקשורת הפלסטינית)
אבו מאזן, הנייה ומשעל בקטאר|צילום: התקשורת הפלסטינית

עד כה התעקשו הקטרים להקפיד על עצמאות במדיניות החוץ שלהם, ואף שכמו הסעודים הם נמנים עם הכת הווהאבית, מעולם לא הסכימו לקבל הוראות מריאד. לקטר יש קופת מזומנים דשנה ועתודות גז עצומות, אבל אין לה כושר עמידה מול המערך שהתגבש נגדה. כרגע מסלקים את קטר מן הקואליציה הסעודית הלוחמת בתימן – יוציאו אותה גם מהמערכה הנמשכת בלוב, ובקרוב מאוד יצטרכו הקטרים להחליט לאן פניהם.

טראמפ בנאום בסעודיה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

עד כה, למשל, הם הניחו לחמאס לפעול בחופשיות בשטחם, אף כי ביקשו משייח סאלח עארורי ועוזריו לצאת את המדינה לפני שבועות אחדים. הדיווחים על גירוש המוני של הנהגת חמאס מדוחא, שהופצו על ידי גורמים אירניים, אינם נכונים. סילוק משרדי חמאס מקטר יהיה אחת הדרישות של הסעודים, ולכן ספק אם יצא לפועל המעבר של איסמעיל הנייה עם משפחתו מעזה לדוחא.