המתווה החדש שביטל את גירוש מבקשי המקלט לרואנדה, וקובע שכ-16,000 מהם המתגוררים בישראל יעברו למדינות מערביות, נולד בעקבות לחץ בינלאומי ואפריקני חריג במיוחד שהופעל על רואנדה. במשך תקופה ארוכה ניסתה ישראל לסגור את הקצוות ולסיים את המשא ומתן מול הבירה קיגאלי במטרה להביא לשם כמה שיותר מבקשי מקלט, אך משהגיעו השיחות למבוי סתום לא נותרה לישראל ברירה מלבד כניסה למו"מ מרתוני מול נציבות האו"ם לפליטים.
רוצים ללמוד עוד על סוגיית מבקשי המקלט? האזינו לפרק בנושא עם גלעד שלמור בפודקאסט "מיד בהרחבה"
הלחץ שהופעל על רואנדה כלל אמירות לפיהן מדובר במדינה שהנראטיב הלאומי שלה הוא קליטת מהגרים ופתיחות למבקשי מקלט, כך שזה עומד בסתירה לקליטה של בני אדם בכפייה בניגוד לרצונם. הלחץ הזה הוביל לסיבוב הפרסה בהתנהלותו של מנהיג רואנדה, והוא הודיע לישראל שהוא אינו מסוגל לעמוד בהסכם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בסופו של דבר נפסק ש-16,000 פליטים יישארו פה ו-16,000 אחרים יעברו למדינות המערב. על רקע העובדה שמדינות אירופה, שממילא מתמודדות עם מיליוני מבקשי מקלט שמהגרים אליהן, יקלטו פליטים נוספים - מדובר בהישג מדיני כמעט חסר תקדים לראש הממשלה בנימין נתניהו. ישראל מצליחה להעביר מחצית מהפליטים שברשותה למדינות אחרות, הישג יוצא דופן.
בנט, שתקף את המתווה שהתגבש וטען כי הוא יוביל להגעתם של מהגרי עבודה חדשים רבים לישראל, מדבר ממקום פוליטי בלבד, ללא התבססות בעובדות. המצב בשטח הוא שבסיני, הציר המרכזי שדרכו הגיעו מבקשי המקלט לישראל, נמצא דאע"ש. יתרה מזאת, הנתיבים המובילים לאירופה מפותחים יותר מאלה שמגיעים לישראל, ויחד עם הגדר שהוקמה בדרום סביר להניח שגם לאור המתווה החדש לא נראה הגירה המונית לישראל.
בינתיים במשרד הפנים ממתינים לצאת החג כדי להתכנס ולחשוב כיצד ליישם את המתווה. 16 אלף מבקשי המקלט שיוותרו בישראל לא אמורים להישאר בדרום תל אביב, אלא להתפזר ברחבי הארץ. עם זאת, מיישמי המתווה עלולים להיתקל בבעיה שכן כשניסו לחוקק את מתווה חדרה-גדרה האוסר על מבקשי המקלט להיכנס לתל אביב, בג"ץ פסל זאת.
המשך העבודה על המתווה אינו ברור, אך הדבר החשוב ביותר בינתיים הוא שמתווה חדש ייצא לפועל, למרות הקשיים שהוא מעורר.