גוגל ופייסבוק, שתיים מחברות ההיי-טק הגדולות בעולם יצאו בדרישה חריגה מהעובדים שלהן: כל מי שחוזר לעבוד מהמשרד חייב להיות מחוסן. בארה״ב, היכן שהמטות הראשיים של שתי החברות נמצאים, מתקשה הממשל לעורר אנשים לצאת ולהתחסן. ובחברות מקווים שדרישה זו תעורר אנשים ותמריץ אותם להתחסן ולשנות את המגמה. אך בינתיים הדיון בסוגיה מתלהט.

קראו עוד: וריאנט דלתא בעולם

ראשונה למהלך הייתה גוגל הייתה ששחררה הודעה בעניין, ושעות אחרי הצטרפה פייסבוק. השתיים החליטו על גישה זו כשברקע הממשל האמריקני מתקשה לגרום לאוכלוסייה הבוגרת להתחסן. כיום בארה״ב פחות ממחצית מהזכאים לחיסון קיבלו זריקה אחת בלבד, ועם התפשטות זן הדלתא של נגיף הקורונה – מגמת עליה ברמת התחלואה נראית באופק.

קורונה ארה
הקורונה בארה״ב לא דועכת|צילום: Bebeto Matthews, AP

בנוסף, בארה״ב קיימת הימנעות הממשל בעניין החלטה כזו או אחרת שתחייב או תעודד התחסנות ברמה הפדרלית, מדיניות המותירה את המצב במידה רבה בידיהם של מעסיקים. אם לשפוט על פי מה שקרה בימי פרוץ המגפה, יתכן שמדובר בתחילתו של אפקט דומינו: חברות היי טק ברחבי העולם היו אז הראשונות להשאיר את העובדים בבית ולאפשר עבודה מרחוק, וכעת מעריכים שארגונים וחברות נוספות יפעלו בדומה.

ייתכן: פייסבוק תשלם מס מחזור בארץ (צילום: רויטרס, חדשות)
חזרה למשרדי פייסבוק - רק למחוסנים|צילום: רויטרס, חדשות



"אני מקווה שהצעדים האלה יעניקו ביטחון ושלווה מסוימת עבור כולם, עם פתיחתם של המשרדים", כתב סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל אלפאבית, חברת האם של גוגל, בפוסט בבלוג הרשמי של החברה ובו הודיעה על הדרישה. בגוגל אף החליטו לדחות את תאריך חזרת החובה למשרדים מספטמבר לאוקטובר, בגלל החשש מזן דלתא. במקביל לכך, עדיין יהיו עובדים שיורשו להמשיך לעבוד מהבית, הם יהוו 20 אחוזים מעבדי החברה, ואילו 60 אחוזים יוכלו לשוב למשרדים רק בחלק מהשבוע, ועדיין לבלות מספר ימי עבודה בבית.

 
את ההודעה בפייסבוק פרסמה לורי גולר, מנהלת משאבי האנוש של החברה, וציינה: "אנחנו ממשיכים לעבוד עם מומחים כדי לוודא שחזרתנו לעבודה שמה בראש סדר העדיפויות את בריאותם וביטחונם של העובדים". בשתי החברות ציינו כי יהיה הליך נפרד עבור מי שלא יכולים להתחסן מסיבות רפואיות או סיבות מוצדקות אחרות, אך לא מסרו עוד פרטים בשלב זה.

סוגיית הדרישה להתחסן והתמריצים השליליים והחיוביים להתחסנות מעוררת דיון בוער בארה"ב כשם שהיא עושה כאן בישראל וברחבי העולם כולו. בעוד שהחוק אינו אוסר על מקומות עבודה ומעסיקים לדרוש התחסנות כתנאי חזרה למשרדים, יש מי שאתגרו את המצב הזה בבתי המשפט בארה"ב. אלה בסופו של דבר לא הגיעו לכדי פסיקה שתהפוך לבעיה משפטית עבור מקומות העבודה, ולכן חוקי לנהוג כך.

אזרח ארצות הברית מקבל חיסון נגד נגיף הקורונה (צילום: ap)
אזרח ארצות הברית מקבל חיסון נגד נגיף הקורונה|צילום: ap



בכל זאת, מדובר בחברות בינלאומיות שייאלצו להתחשב הן בחוקי שלל המדינות שבהן הן פועלות, וגם, להתנהל תוך התחשבות בגבולות השיח החברתי-תרבותי שמתפתח בכל מדינה ומדינה. הוראה כללית חד משמעית עבור כלל העובדים הא כמובן כמעט בלתי אפשרית בשל כך. באופן לא מפתיע, בגוגל כבר נשמעים קולותיהם של מי שמבקשים להטיל ספק בצורך בחיסונים, כפי שקורה לאורכה ולרוחבה של ארה"ב, ובאופן ספציפי – בשאלה האם לגוגל יש בכלל זכות כזו. במקביל לכל אלה, בדומה למגמות שאנחנו מזהים גם ברחבי העולם, ההחלטה הזו של גוגל ופייסבוק לא מגיעה בריק, אלא לאחר קריאתן של מספר קבוצות של אנשי רפואה שביקשו לראות חובת חיסונים על עובדים במתקנים רפואיים.

האם בסופו של דבר הצעד הראשון יהפוך לנורמה בעולם התאגידים האמריקני? את זה נוכל לדעת רק ככל שיעבור הזמן.