על רקע המתיחות בין המדינות, ולאחר שנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר שלא יזמין בקרוב את ראש הממשלה בנימין נתניהו לבית הלבן, הכנסת אישרה אתמול (רביעי) את החוק האחרון שנדרש עבור קבלת הפטור המבוקש. על אף שהחקיקה הושלמה, התהליך עוד בעיצומו, ורה"מ נתניהו הכריז כי הצפי לסיומו הוא סוף שנת 2023 - הדד ליין שהציבו האמריקנים.
התנאי הראשון שבו ישראל תידרש לעמוד על מנת לקבל את הפטור המיוחל, הוא הקמת מרכז לאומי לאבחון נתוני נוסעים ונתוני תעופה. מעבר למידע שהדרכון שלנו מציע, המרכז יישם את חוק ה-PNR, וכך יקבל נתונים על מיקום הישיבה של התיירים במטוס, איך הם שילמו על הכרטיס, מה הם בחרו לאכול והיסטוריית הטיסות של הנוסעים. המרכז הישראלי יאסוף את המידע מכ-1,000 חברות תעופה שעובדות בישראל ולא יצטרך לשתף אותו עם גורמים זרים.
במטרה להילחם בפשיעה, בטרור ובהלבנת הון, ישראל תקבל מידע מקדים על כל נוסע עוד בזמן הטיסה, וזאת באמצעות מערכת חדשה שהקימה רשות האוכלוסין וההגירה. המטרה היא לצמצם את זמני הבדיקות בנמל התעופה, לשפר את חוויית הנוסע, לקבל את כל המידע מראש וכך לאתר את הנוסעים ה"בעייתיים". המערכת צפויה להיכנס לפעולה בשבועות הקרובים.
כמו כן, יתקיים שיתוף הפעולה בין ארצות הברית ומשטרת ישראל. במסגרת הפעולה המשותפת, גורמים אמריקנים יוכלו לבקש מידע מהמשטרה על אזרחים שנכנסו לתחומם לפי טביעת אצבע ביומטרית, ולחילופין, בישראל יוכלו לבקש מידע על אזרחי ארה"ב. הטכנולוגיה החדשנית תאפשר לבצע 2,000 שאילתות בשנה.
בעוד כחודש עתידה להגיע לישראל משלחת אמריקנית שתבחן האם ישראל עמדה ביעדים, ובחודש יולי אמור לצאת דוח עם החלטה. אם הכול יילך כשורה וישראל תעמוד בלוח הזמנים שהוצב לה, היא תצטרף ל-40 המדינו בעולם שקיבלו פטור מוויזה לארה"ב עד כה.