ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב - תודה רבה לך שהצטרפת אלינו היום, ג'ון.
"תודה רבה שאתם מארחים אותי, יונית, טוב לראות אותך שוב".
טוב לראות אותך. אני מחזיקה בתמלול של השיחה בין הנשיא ביידן ובנימין נתניהו, אני רק אצטט משפט אחד ממנו: "חברות דמוקרטיות מחוזקות בידי איזונים ובלמים אמיתיים ואת השינויים היסודיים צריכים ליישם עם תמיכה ציבורית רחבה ככל האפשר". מכאן משתמע, אני מקווה שלא מפריע לך שאני אומר את זה - שראש הממשלה של ישראל קיבל שיעור באזרחות מהנשיא של ארה"ב.
"לא, בכלל לא. הנשיא וראש הממשלה מכירים זה את זה היטב והאמת היא שלשניהם היו הזדמנויות רבות לדון ביופי של הדמוקרטיה ובכוח של המוסדות הדמוקרטיים - מה שמהווה למען האמת, את כוחה של השותפות הנהדרת הזו בין ארה"ב וישראל - והנשיא רצה להביע את דאגותיו לגבי מה שאנחנו רואים ולהביע את הדאגות הללו כמו שרק חבר יכול להביע אותן, בתור מישהו שבאמת אכפת לו מעומק ליבו מישראל, מעם ישראל ומהעתיד של המדינה הזו".
האם המהפכה המשפטית היא הסיבה לכך שלא מזמינים את נתניהו לבית הלבן? בשלב הזה בכהונתו, נפתלי בנט לא רק קיבל הזמנה, הוא בעצם היה בבית הלבן.
"כרגע אין משהו שמופיע אצלי בלו"ז שביכולתי להזכיר, יונית. שוב - הנשיא וראש הממשלה מכירים אחד את השני, זה קשר ארוך שנים. ושוב - אנו נתייחס לסידורי הלו"ז מאוחר יותר, אין לי שום מידע בנושא כרגע".
אתה יכול להגיב לשרים ישראלים שטוענים שבמהותו של דבר סוגיית המהפכה המשפטית היא אחד מענייני הפנים של ישראל, ולכן תגובות המגיעות אפילו מידידתנו ובת בריתנו הקרובה ביותר, הן תגובות שלדעתם, אינן במקום?
"אנחנו מכבדים את הזכות שלהם, את האחריות שלהם להביע את עמדתם בנושא. אני רק יכול להגיד לך שאנחנו והנשיא ביידן באים ממקום של חברות אמיתית לישראל. ברצוני להזכיר, יונית, שזה לא היה נושא השיחה היחיד: הנשיא גם בירך על פגישתם של נציגים ישראלים ופלסטינים בשארם א-שיח'. זה מפגש שני, המשך של השיח שמטרתו להרגיע את הרוחות. וכמובן שהנשיא, כמו בכל פעם, ניצל כל הזדמנות כולל זו כדי לוודא שראש הממשלה נתניהו יודע כמה ארה"ב מחויבת לביטחונה של ישראל".
אז הזכרת את הוועידה בשארם א-שיח'. ב-24 השעות הבאות כנסת ישראל צפויה להעביר חוק לביטול ההתנתקות שאירעה ביישובי צפון השומרון. אוסיף לכך את העובדה שהשר סמוטריץ' אמר שבעצם אין כזה דבר "העם הפלסטיני". לאיזה כיוון אתה והבית הלבן חושבים שהדברים האלה מובילים?
"התבטאויות שכאלו הן מאוד לא מועילות. וכמובן שאנחנו מתנגדים להתבטאויות כאלו כשמדברים על העם הפלסטיני. העמדה שעליה אנחנו חוזרים היא שאין ברצוננו לראות שום מכשולים, כאלה שקשורים לשיח או אחרים הקשורים לפעולות, שיכולים לעמוד בדרך של יישום פתרון שתי המדינות. ארה"ב עדיין מחויבת לתוכנית הזו והנשיא ביידן עדיין מחויב לתוכנית הזו".
אני מצטטת את השגריר האמריקני בישראל טום ניידס שאמר לדייוויד אקסלרוד: "אמרתי לנתניהו - אנחנו לא יכולים להשקיע את זמננו בדברים בהם אתה מעוניין אם החצר האחורית שלך עולה באש". למה הכוונה בדיוק, ג'ון? שלדוגמה, כל עוד ישראל שקועה במהפכה המשפטית, אז לא תהיה התקדמות בקשר לתוכנית הגרעין האיראנית? מה ישראל אמורה להבין מהדברים האלה?
"כמובן שנמשיך לעבוד בשיתוף פעולה צמוד עם שותפינו הישראלים כדי להביא לשיפור בשילובה של ישראל באזור. אבל אני חושב שהשגריר התכוון לכך שזה לא עוזר לנו להתקדם בעניינים האלו שבהם אנחנו באמת צריכים להתקדם. כשיש חששות כמו אלו בנוגע לרפורמה המשפטית, כמו אלו בנוגע לאיזונים ובלמים בסיסיים בדמוקרטיה, כשאלה עדיין נוכחים ושואבים כל כך הרבה זמן ואנרגיה. זה לא מסייע לנו להתקדם עם שותפינו הישראלים בנוגע לנושאים האחרים".
ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי, אנחנו מעריכים מאוד ששוחחת איתנו היום. ג'ון, תודה רבה לך.
"טוב לשוחח איתך, יונית, תודה".