התקדמות נוספת לקראת נורמליזציה? נציגי הרשות הפלסטינית נפגשו בירדן לפני שבועיים עם משלחת אמריקנית על מנת לדון בתנאים שיקבלו הפלסטינים במסגרת הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה - כך דיווחה היום (שני) רשת החדשות הפלסטינית "קודס".
לפי הדיווחים, שהגיעו ממקורות שביקשו להישאר בעילום שם, בפגישה נכחו עוזרת מזכיר המדינה האמריקני ברברה ליף ומקורביו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן חוסיין אל-שיח', מג'ד פרג', ומג'די אל-ח'אלדי. המקורות ציינו כי הרשות הפלסטינית הסכימה להשתתף בעסקה, שתכלול את אי-התנגדותה לנורמליזציה סעודית עם ישראל - בתמורה למילוי כמה דרישות.
בין התנאים שהציבה הרשות: פתיחת שגרירות אמריקנית בירושלים, פתיחתו מחדש של משרד אש"ף בוושינגטון, וכן תמיכה כלכלית ברשות הפלסטינית והוצאתה מהמשבר הנוכחי שבו היא מצויה. עוד סוכם על קיום פגישה נוספת שבה ישתתפו גם בכירים סעודים, זאת כדי לדון בתפקיד שתמלא הרשות הפלסטינית בהסכם הסעודי-ישראלי.
מגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל - סיקור N12
- הדרישה הסעודית, הדאגה בישראל והמסמך שיכול לסלול את הדרך
- גורל ההסכם עם סעודיה נפל על ראש הממשלה הלא נכון?
- "צעד משמעותי להסכם עם ישראל": ההצעה הסעודית לפלסטינים
עוד דווח כי ברט מקגורק, יועצו הבכיר של נשיא ארה"ב ביידן למזרח התיכון, צפוי להגיע השבוע לסעודיה כדי להיפגש עם משלחת פלסטינית שתכלול את מקורביו של יו"ר הרשות הפלסטינית. גם בפגישה זו תידון המעורבות הפלסטינית בהסכם הנורמליזציה המתגבש בין ארה"ב, סעודיה וישראל.
מקורות שמעורים במגעים סיפרו ל-N12 כי עושה רושם שהפלסטינים מוכנים היום יותר מבעבר לקבל הסכמים חלקיים. במשך שנים נקט אבו מאזן גישה של "הכול או כלום" ולכן סירב לדון בהסכמים חלקיים. כעת, כשאבו מאזן בערוב ימיו, נראה שנפתח בסביבתו "תיאבון מוגבר" לעסקאות חלקיות, קרי הסכמי ביניים.
רק בשבוע שעבר דיווח הוול סטריט ג'ורנל על ההצעה הסעודית לפלסטינים, שלפיה הסעודים יעניקו תמיכה כספית לרשות הפלסטינית בתמורה לתמיכתה של רמאללה בקיום היחסים המדיניים עם ישראל. זהו מהלך שמצביע על התקדמות משמעותית בדרך להסכם עם ישראל וכינון יחסים דיפלומטיים בין ריאד לירושלים.
ההכרה האפשרית של סעודיה בישראל רגישה במיוחד לריאד, משום שהמקומות הקדושים ביותר לאיסלאם נמצאים בשטחה - מה שמעניק לה מעמד המיוחד בעולם המוסלמי. ה"גישושים", שלפי הדיווחים השונים מבצעת סעודיה מול ישראל בתיווכה של ארה"ב, הביאו לביקורת רבה בעולם הערבי על ריאד, בייחוד מצד הפלסטינים שהאשימו את מנהיגי מדינות המפרץ ב"דקירה בגבם" עם כינון הסכמי אברהם ב-2020.