חגי תשרי מתקרבים, ורבים פותחים את הלב (ואת הכיס) ותורמים למטרות חשובות. רגע לפני שאתם תורמים, כדאי שתכירו כמה כללי זהב שיעזרו לכם לוודא שהכסף שלכם הולך למטרתו הייעודית, כך שתוכלו לתרום ללא חשש, לעמותות מסודרות שפועלות לפי סטנדרט של ניהול תקין.
- ודאו כי ניתנו לכם הפרטים המלאים אודות המטרה לשמה מיועדים כספי התרומה. בקשו הבהרות למה שיקרה עם כספי התרומה במידה והמטרה לא תושג, או שתושג תוך שימוש רק בחלק מהתרומות. עמותה לא יכולה להשתמש בתרומה למטרה אחרת מזו שהוצהר עליה, אלא בהסכמת התורם.
- בפנייה טלפונית לקבלת תרומה, מומלץ ולגיטימי לבקש מהמתרים להמתין על הקו או לשוב אליכם במועד מאוחר יותר כדי שתוכלו לבצע את הבירורים הנדרשים כפי שפורטו לעיל.
- דרשו מהעמותה קבלה עבור תרומתכם. עמותה חייבת על-פי דין לתת קבלה עבור כל תרומה. על הקבלה לכלול, לכל הפחות, את שמכם, שם העמותה, מספר העמותה וסכום התרומה. הקבלה מהווה מכשיר חיוני לביצוע בקרה פנימית וחיצונית על תקינות פעילות העמותה.
- בדקו לגבי העמותה באתר "גיידסטאר ישראל". האתר מכיל מידע מקיף ומהימן מרשם העמותות שבמשרד המשפטים, וממקורות נוספים על עמותות וחברות לתועלת הציבור הפועלות בישראל.
מה תוכלו למצוא באתר?
- מה מצבה העדכני של העמותה? – ודאו שהעמותה רשומה בפנקס העמותות ואינה מצויה בתהליך של פירוק או מחיקה.
- האם לעמותה אישור ניהול תקין בתוקף? – זהו פרט חשוב ביותר. מדובר באישור הניתן על ידי רשם העמותות לעמותה אשר עמדה בחובות הדיווח המוטלות עליה על פי דין, ושדיווחיה נבדקו על ידי הרשם. אומנם עמותות לא חייבות על פי חוק שיהיה להן אישור ניהול תקין, אולם ככל שיש לעמותה אישור - הדבר מהווה אינדיקציה לכך שהעמותה הגישה דיווחים מלאים ותקינים. כמו כן, בשנתיים הראשונות לפעילותן עמותות לא יכולות לקבל אישור ניהול תקין, אלא רק אישור על הגשת מסמכים. אישור כזה מעיד על כך שהעמותה ביצעה את הפעולות הבסיסיות לתחילת פעילותה.
- מהן מטרות העמותה המפורסמות?- אם המטרה לשמה מבוקשת התרומה עומדת בניגוד מוחלט למטרות העמותה, הדבר יכול להעלות חשש לגבי התנהלותה.
- האם העמותה הגישה דיווחים לרשם העמותות?- ניתן לראות באתר "גיידסטאר" דוחות כספיים, דוחות מילוליים, נתוני תמיכות, מספר עובדים, בעלי תפקידים, התקשרויות ותרומות הארגון. לצדם,תוכלו למצוא נתונים על מחזור כספי.