גורמים מדיניים אמרו לחדשות 12 כי "כשנתניהו אומר שהוא לא יודע למה הנשיא ביידן התכוון, הוא מחריף עוד יותר את העימות בין המדינות - כי האמת היא שהוא יודע בדיוק למה הנשיא מתכוון", כך פרסמנו אמש (ראשון) ב"מהדורה המרכזית".
אותם גורמים מדיניים הוסיפו כי נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן מאותת לרה"מ בנימין נתניהו שהוא מבקש שינוי דפוס פעולה שלו ושל ישראל בשורה של פרמטרים: הפסקת הערמת קשיים בנושא ההומניטרי, הגדרה ברורה של יעדים להמשך הלחימה, מדיניות קוהרנטית לגבי הגורם שישלוט בעזה ביום שאחרי ונקיטת צעדים "מסובכים מבחינה פוליטית" לגבי נורמליזציה בקצה הדרך.
"התסכול של ביידן מנתניהו הולך וגובר בשבועות האחרונים. הוא יודע בדיוק מה מפריע לנשיא ולא עושה שום דבר בכיוון. אם זה ימשיך ככה, יש חשש אמיתי שהאמריקנים ילחצו על דוושת הבלם וימנעו מישראל את השלמת מיטוט הגדודים ברפיח. זה יכול להגיע עד פגיעה בגיבוי הדיפלומטי והצבאי לישראל", מסרו הגורמים. בארה"ב מדברים בשיחות סגורות על "כפיות הטובה של נתניהו" אחרי האשראי המדיני הגדול שנתן ביידן לישראל.
הנשיא ביידן: "מעוניין לנאום בכנסת"
הנשיא ביידן אמר שהוא רוצה לנאום במשכן הכנסת. בסביבתו הוסיפו כי הוא רוצה לפנות ישירות לציבור הישראלי. בישראל לא מכירים הזמנה רשמית כזו, אבל גם בני משפחות חטופים עם אזרחות אמריקנית, שנפגשו בתקופה האחרונה עם צמרת ממשל ביידן, שמעו מגורמים רשמיים בממשל שהנשיא מעוניין לדבר אל תושבי ישראל.
ביידן התבטא הלילה בקולו נגד ניהול המלחמה של ישראל בשלב זה ובמיוחד נגד רה"מ נתניהו. "יותר פוגע מאשר עוזר לישראל, בכך שהוא גורם לעולם להתנגד למה שישראל מסמלת", אמר הנשיא האמריקני בריאיון ל-MSNBC.
רה"מ השיב על כך ואמר: "אני לא יודע למה הנשיא התכוון, אבל אם הוא התכוון לכך שאני מוביל מדיניות נגד רוב הציבור הישראלי ושזה פוגע באינטרסים של ישראל, הוא טועה בשני הסעיפים. זאת לא המדיניות הפרטית שלי בלבד. מדובר במדיניות שנתמכת בידי הרוב המכריע של הישראלים. הם תומכים בפעולה שאנו נוקטים להשמדת גדודי הטרור הנותרים של חמאס".
ההידרדרות ביחסי ביידן-נתניהו
עם פרוץ המלחמה היה נדמה שחלה התחממות ביחסים בין ראש הממשלה לנשיא האמריקני, עם החיבוק האבהי שהעניק ביידן לנתניהו כשירד מהאיירפורס 1 בנתב"ג 10 ימים בלבד אחרי אירועי 7 באוקטובר. אבל במהלך הימים שחלפו מאז, חזרו הקשרים בין השניים להיות שוב מתוחים.
כבר בביקורו בישראל, ביידן הִדגיש כי "כדי שהישראלים והפלַסטינים יוכלו לחיות יחד בביטחון, בכבוד ובשלום יש לחזור לשאוף לפתרון שתי המדינות". באותה נשימה הוא העניק לישראל גיבוי מוחלט להגן על עצמה. אז, העריכו בוושינגון שהמלחמה תסתיים עד חודש ינואר, וביידן חשב שיוכל לממש את הנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית, עליה דיבר נתניהו בנאום שנשא בעצרת הכללית של האו"ם ימים ספורים לפני המתקפה.
למרות ההערכות, המלחמה נמשכת, והמשבר ההומניטרי בעזה מחמיר. נתניהו מצידו הדגיש בהזדמנויות שונות כי "ישראל חייבת להישאר בשליטה ביטחונית מלאה ברצועת עזה". בפברואר החמירה המצוקה הפוליטית של הנשיא, עקב התמיכה הבלתי מסויגת שלו בישראל. ביידן גם צוטט בפוליטיקו כמי שכינה את נתניהו "בחור פאקינג רע". האמירה הזו אומנם הוכחשה רשמית, אבל ימים אחר כך אמר בעצמו שנתניהו ממש הגזים במלחמה בעזה.
כך, החל להתגבש בממשל הרעיון שהביעה בסוף השבוע האחרון סגנית הנשיא קמאלה האריס, אחרי שנפגשה עם השר בני גנץ, שמוביל כאן בסקרים: "יש להבחין בין ממשלת ישראל לבין אזרחי ישראל". שלשום שמענו כבר את ביידן עצמו, שאמר כי "בגישתו לעזה, נתניהו פוגע בישראל יותר מאשר מסייע לה".