דוח של נציגת מזכ"ל האו"ם לאלימות מינית בזמן סכסוך, פרמילה פאטן, מאשר כי יש הוכחות לכך שנעשה שימוש באלימות מינית במהלך המתקפה בעוטף עזה. הדוח שפורסם הערב (שני) עוסק גם במעשי אונס קשים בטבח בעוטף, כולל אונס קבוצתי. כמו כן, הדוח מאשר כי החטופים והחטופות בעזה עברו אלימות מינית וכי ישנה סבירות שהיא עדיין מתרחשת – וקורא לחמאס לשחרר את כל החטופים באופן מיידי וללא תנאים. הפרטים בכתבה עלולים להיות קשים לקריאה.
הדוח מתבסס על חקירה שערכו פאטן וצוותה בבסיס נחל עוז, קיבוץ בארי, אתר מסיבת הנובה ואזור כביש 232 לפני כחודשיים כדי לבחון את הדיווחים על מעשי האונס של מחבלי חמאס, בהזמנת משרד החוץ ובאמצעות השגריר גלעד ארדן. בשל הכמות הגדולה של הגופות והנפגעים - צוות החקירה לא הצליח לכסות את כל היקף האירועים הנרחב.
בהתאם למידע שנאסף על ידי הצוות של פאטן מכמה מקורות שונים, יש בסיס מוצק להאמין שבמהלך המתקפה של 7 באוקטובר בוצעו מעשי אונס ואונס קבוצתי בלפחות שלושה מוקדים שונים. מסקנותיו העיקריות של הדוח הינן כי יש הוכחות, בעיקר נסיבתיות, לכך שנעשה שימוש באלימות מינית קשה במהלך המתקפה לרבות אונס, אונס קבוצתי, אונס גופות, הטלת מומים בנשים, עירום וקשירת גופות. בנוסף, עלה כי יש מידע ברור על כך שהחטופים בעזה עברו אלימות מינית ומאמינים שזו עדיין מתרחשת.
בין השאר, הצוות מצא שהיו כמה גופות, בעיקר של נשים, עירומות או עירומות למחצה, שנמצאו כשידיהן כפותות ועם פצעי ירי רבים, לעיתים קרובות בראשן. בדוח צוין כי הדפוס הנ"ל עלול להעיד על צורות שונות של אלימות מינית. הצוות מצא גם עדויות לגופות שנמצאו עירומות או עירומות למחצה שנמצאו קשורות לעמודים או עצים באזור כביש 232.
עוד לפי הדוח, יש בסיס מוצק להאמין שביער רעים שבו נערכה מסיבת הנובה ובאזור שמסביב בוצעו מקרים רבים של אלימות מינית, והקורבנות היו נתונים למעשי אונס ואונס קבוצתי, ולאחר מכן נרצחו - או שנרצחו בזמן שהם נאנסו.
ישנו גם מידע אמין, המבוסס על עדויות ראיה, על מקרה שבו שתי נשים נאנסו על ידי קבוצת חמושים באזור כביש 232.
בדוח צוין גם כי בקיבוץ רעים היה מקרה של אישה שנאנסה מחוץ למקלט. היו עוד עדויות על מעשי אונס נוספים בקיבוץ שלא ניתן היה לאמת אותם.
עוד הודגש בדוח כי במסגרת הזמן והיכולת המקצועית של הצוות, לא היה ביכולתם לייחס את המעשים לחמאס, וישנה אפשרות שהמעשים בוצעו לפחות בחלקם ע"י גורמי הג'יהאד האסלאמי או אחרים שהגיעו לאחר מתקפת החמאס. לכן, הדוח ממליץ בין היתר לאפשר גישה לנציבות זכויות האדם לישראל. כמו כן, הדוח קורא לכל הצדדים הרלוונטיים להביא את הנאשמים לדין (כולל בבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג) ולהפסקת אש הומניטרית של כל הצדדים.
הדוח עוסק גם בביקורה של פאטן ברמאללה בו הגורמים האמונים לטפל בנושא ברשות הפלסטינית דיווחו על דפוסים בעייתיים בהתנהלות כוחות הביטחון הישראליים, בעיקר במסגרת בדיקות במעברים, מעצרים ופשיטות על בתים בלילות, אך לא כלל האשמות באונס.
טרם פרסומו הרשמי של הדוח, שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן תקף בנאום בעצרת הכללית את שתיקת הארגון בנושא זה וקרא: "בחמשת החודשים האחרונים לא היה דיון או פאנל אחד מטעם האו"ם על הפשעים נגד נשים ישראליות או על מצבם של החטופים בעזה", ציין השגריר והאשים: "האו"ם הפך למשתף פעולה עם אנסים וסוטים". גם שר החוץ ישראל כ"ץ התייחס לדוח וכתב: "עדיין לא שמענו מילה ממזכ"ל האו"ם, גוטרש תתעורר".
למרות שהשגריר והשר היו מודעים לכך שמזכ"ל האו"ם ומועצת הביטחון לא יכולים להתייחס לדוח עד למועד פרסומו הרשמי, כ"ץ הודיע שהוא מחזיר ארדן להתייעצות מיידית, "בגין ניסיון השתקת דו"ח האו"ם החמור על מעשי האונס ההמוניים שבוצעו על ידי חמאס ועוזריו ב-7 באוקטובר".
מסביבתו נמסר שהתקבלו מסרים לפיהם מזכ"ל האו"ם מתכוון "לקבור" את הדוח , ולא לכנס את מועצת הביטחון לדיון מיוחד בנושא, ולכן בחר לנקוט בצעד שנקט.
אורית סוליציאנו, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית, אמרה בתגובה לפרסום הדוח: "אנו מודות לנציגת האו"ם פרמילה פאטן על הדוח החשוב שלה, המחזק את המסקנות שעולות מהדוח שחיברנו והגשנו לאו"ם לפני מספר שבועות. בעבודה משותפת עם פאטן, סייענו לה לגבש תמונת מצב חד משמעית לגבי מה שקרה בישראל ב-7.10 ואנו מקוות שהעולם נושא את עיניו אל שני הדו"חות האלה ומבין עד כמה החזרת כל החטופות והחטופים מהשבי, מידי הרוצחים והאנסים של החמאס, צריכה להיות העדיפות הראשונה והעליונה של מדינת ישראל".
ממטה המשפחות להחזרת החטופים נמסר: "מה עוד צריך להיאמר או לקרות כדי שנתניהו וחברי הקבינט יהיו נחושים כדי להפסיק האכזריות הזו שהחטופות והחטופים עוברים מידי יום? זה צועק בכל מקום שהחטופות עוברות גיהינום בכל רגע ובכל דקה. בימים אלה צה"ל ניצב איתן בעזה ובגבולותיה, ידה של ישראל על העליונה ובמקביל מתווה פריז אושר ע"י כלל הגורמים המעורבים בהסכם. אסור שהדיון על הפרטים יהיו הגורמים שיסכלו ההסכם. עם ישראל לא יסלח לראש הממשלה נתניהו וחברי הקבינט אם לא ישימו סוף למעשי הזוועה שעוברות החטופות כבר 150 ימים״.