בישראל עודכנו על נאום נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן כשלוש שעות בלבד לפני קיומו, והופתעו מהאולטימטום שהציב הנשיא בין השורות, כך דיווחנו אתמול (שבת) בערב ב"חדשות סוף השבוע". בבית הלבן שמרו על הנאום בסוד, ובהתראה קצרה יחסית העבירו מידע ראשוני אודותיו לשגריר ישראל בוושינגטון מייק הרצוג, ללשכת רה"מ וגם ללשכות של השרים בני גנץ ויואב גלנט.
בלשכת רה"מ בנימין נתניהו בחרו להגיב על הנאום של ביידן בצורה מדודה יחסית לתגובות קודמות, שבהן תקף ראש הממשלה את נשיא ארה"ב. בהודעה שפרסם, נתניהו לא דחה לחלוטין את מה שאמר ביידן משום שהוא יודע שההצעה שהוא הציג זו הצעה ישראלית שהוא עצמו הסכים לה בקבינט.
גורם ישראלי בכיר מסר: "האמריקנים חיפשו ומצאו מהלך שיטרוף את הקלפים. הם הכניסו את כל הגורמים בישראל למרחב התלבטות ודאגו להבהיר - אם תסרבו - תשאו בתוצאות. לא משנה מה תהיה תשובת חמאס, הנאום הזה יעצב מחדש את כללי המשחק".
הציפייה כרגע בקרב גורמי המקצוע האמונים על המשא ומתן היא שקטאר תביא את חמאס לעסקה, שנראית כמו ההזדמנות האחרונה להסכם בזמן הקרוב.
הנשיא האמריקני יצא בנאום שלו למסע שכנוע, שבו הציג את הסעיפים השונים בהסכם, הסביר מדוע העסקה חשובה ולמה מדובר בהזדמנות עבור שני הצדדים. גורם בכיר בבית הלבן אמר כי "זו ההצעה הישראלית שהכי קרובה למתווה שחמאס כבר הסכים לו". בממשל ביידן רוצים שהמלחמה תסתיים, ורוצים שזה יקרה בתנאים שישראל מסכימה להם.
עוד הבהיר בכיר בבית הלבן כי "מטרת הנאום הייתה לדבר ישירות לישראלים ולתומכי חמאס ולמנוע אפשרות שבה אחד מהצדדים ינסה לעוות את פרטי המתווה". ארה"ב מעבירה מסר לישראל, לפיו, חמאס לא יבצע שוב את 7 באוקטובר בשל הנקודה החלשה שבה הוא נמצא. כמו כן, הנשיא ביידן ניסה בדבריו להצביע על ההישגים של ישראל, ומנגד, ללחוץ על חמאס ולשכנע את העולם הערבי להפעיל לחץ על ארגון הטרור הרצחני להסכים לעסקה.
הערכה: התקדמות לעסקה תעכב את פרישת גנץ
הנאום של ביידן הגיע כ-9 ימים לפני התאריך שהציב השר גנץ לפרישתו מהממשלה, ועשוי לעכב אותה. יחד עם זאת, אם יתברר שישראל זונחת את המו"מ ולא מתקרבת להסכם, גנץ עשוי לפרוש מהממשלה אפילו קודם לתאריך שהציב.
בינתיים במחנה הממלכתי ממשיכים בצעדים האופוזיציוניים: חברת הכנסת אורית פרקש הכהן תגיש מחר בשם הסיעה הצעת חוק להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר. זאת, אחרי שגנץ דרש לעשות כן בממשלה וסורב. עם הגשת הצעת החוק בידי חה"כ, המהלך יעבור לכנסת.