חמאס עוד לא מסר את תשובתו להצעה המצרית לעסקה חדשה, והבוקר (שלישי) הבהירו בישראל כי לא תצא משלחת לשיחות בקהיר - עד שתתקבל תשובה מארגון הטרור. יש להדגיש כי ההצעה שגובשה היא מצרית שאת פרטיה ישראל אישרה, ושחרור החטופים יתבצע לפי "קטגוריה" הומניטרית. קבינט המלחמה היה אמור להתכנס הערב בצל המגעים, אך נכון לשעה זו הדיון בוטל.

מקורות המעורים בפרטים לתקשורת הערבית: "יש התקדמות בשיחות". המחלוקות שעדיין על הפרק, ההבדלים ממתווה פריז - וההתפשרות של ישראל.

ההצעה החדשה - והמחלוקות

  • העסקה תכלול שחרור פצועים קשה, חולים, מבוגרים ונשים - כולל חיילות.
  • ישראל דורשת שחרור של 33 חטופים, חמאס מעוניין לשחרר 20 בלבד.
  • בתמורה: ישוחררו מאות אסירים פלסטינים, בהם רבי מרצחים.
  • מחלוקות בין ישראל לחמאס גם על ימי ההפוגה, שעדיין אין מספר מדויק שנקבע.
  • בשלב הראשון: ישראל תאפשר החזרת עזתים לצפון הרצועה.
חישוף מסדרון נצרים בעזה
במסגרת המתווה: צה"ל ייסוג ממסדרון נצרים בעזה. ארכיון
  • צה"ל ייסוג ממסדרון נצרים שמבתר את רצועת עזה לשניים.
  • ישראל אף מוכנה בהמשך לדון על שקט לטווח ארוך ברצועה, שיכלול את שחרור כל החטופים.
  • למה ישראל לא מוכנה להתחייב? לסיום המלחמה, שבנושא הזה כל חברי הקבינט מסכימים.

נתניהו: "ניכנס לרפיח - עם עסקה או בלי"

רה"מ נתניהו נפגש עם המשפחות השכולות מפורום הגבורה ושוחח עימם על עסקת החטופים המתגבשת. "יש מאמצים לעסקה. עד היום פעלנו לשחרר מחצית מהחטופים - זה לא שלא טיפלנו. אבל ברור שאנחנו בבעיה גדולה מאוד. אמרו לנו שלא נחזור למלחמה אם נעשה הפסקה - וחזרנו", התייחס נתניהו לשיחות המו"מ ולדילמת הכניסה לרפיח. "ניכנס לרפיח ונחסל את גדודי חמאס שם - עם עסקה או בלי עסקה. הרעיון שנפסיק את המלחמה לא בא בחשבון בלי שנפרק את ארבעת הגדודים של חמאס".

עוד אמר נתניהו למשתתפים: "חמאס מתעקש על דבר אחד - סיום המלחמה, ואת זה הוא לעולם לא יקבל. אני לא מוכן לתת את זה. לכן, אם זה המצב, וכרגע זה המצב, זה גם לא יהיה. יכול להיות שיש אנשים שאומרים שהם מוכנים לסיים את המלחמה ולתת לחמאס לחזור. אני לא מוכן לקבל את זה. יש תנאים הכרחיים לניצחון. השאלה האם יהיה שחרור או לא יהיה שחרור חלקי, זה תלוי אם חמאס מתנער מהדרישה שלו לסיום המלחמה".

בסיום פגישתו עם נתניהו אמר השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר כי הוא "הזהיר" את ראש הממשלה מפני מצב שבו "ישראל לא תיכנס לרפיח, אם חלילה נסיים את המלחמה, אם חלילה תיהיה עסקה מופקרת. ראש הממשלה שמע את הדברים, הבטיח שישראל נכנסת לרפיח, הבטיח שלא מסיימים את המלחמה והבטיח שלא תהיה עסקה מופקרת". עוד אמר השר ואיים במרומז כי "ראש הממשלה מבין היטב מה תהיה המשמעות אם הדברים האלה לא יתקיימו".

 ההבדלים ממתווה פריז

לפני יותר מחודשיים התקיימה פסגת פריז 2, אז גובש מתווה שונה מההצעה המצרית:

  • שחרור 40 חטופים - גם על סמך "הקטגוריה" ההומניטרית.
  • שישה שבועות של הפוגה, לפחות יום אחד על כל חטוף שישוחרר.
  • שחרור מאות אסירים פלסטינים "קלים" ו"כבדים".
  • פריסת כוחות מחודשת ברצועה.
  • מעבר של נשים וילדים לצפון הרצועה.

נקודות המחלוקת אז:

  • כמות האסירים הפלסטינים שישוחררו מבתי הכלא.
  • שיקום הרצועה לפני פירוזה. 

כפי שניתן לראות בהצעה החדשה יש התגמשות ישראלית, מאחר שאז לא דובר על נסיגת צה"ל ממסדרון נצרים - ולא על החזרת עזתים לצפון הרצועה. יש להדגיש שוב כי חמאס עוד לא קיבל את ההצעה שישראל כבר אישרה, ולכן לא ניתן לקבוע שהוא התפשר על דרישה מסוימת במשא ומתן.

קרובים לעסקה? הדיווחים בעולם הערבי

גורם בחמאס ששוחח עם עיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי התייחס להמתנה לתשובת חמאס: "למרות אילוצי הזמן, הנהגת חמאס בחו"ל הצליחה להעביר את התשובה הישראלית האחרונה דרך ערוציה המאובטחים להנהגה בעזה, שלמדה אותה והעבירה את הערותיה להנהגת הארגון בחו"ל במסגרת הכנת התשובה הסופית".

מחאת משפחות החטופים (צילום: פלאש 90)
בישראל דורשים שחרור של לפחות 33 חטופים, בחמאס מסכימים רק ל-20. ארכיון|צילום: פלאש 90

לדבריו, ההערות של עזה לא הגיעו רק מהנהגת חמאס - אלא כללו גם את ארגוני הטרור האחרים ברצועה, בראשות הג'יהאד האיסלאמי.

הבוקר דווח בעיתון הלבנוני אל-אח'באר על אופטימיות במצרים על עסקה קרבה. "בכירים מצרים בקהיר חשים כי הצדדים במשא ומתן קרובים יותר מאי פעם להגעה לעסקה", נכתב. לצד זאת, הובהר כי יש עדיין סוגיות יסוד שדורשות ויתורים משני הצדדים.

על פי מקורות מצריים שצוטטו, "בוצעו תיקונים נוספים להצעה במהלך השעות האחרונות. השאיפה היא שתהיה הפסקת אש ארוכה ככל שאפשר, מה שיבטיח את סיום המלחמה באופן מוחלט, מבלי לחדש אותה שוב, עם ערבויות והתחייבויות אזוריות ובין-לאומיות".

"שני הצדדים קרובים להסכם - עשוי להגיע בתוך כמה ימים"

סוכנות הידיעות הסעודית אל-עאלאם אל-ערבי דיווחה מפי מקור שבקיא במשא ומתן: "שני הצדדים קרובים ועשויים להגיע להסכם בתוך כמה ימים - אם חלק מהבעיות שמפריעות ליישומו ייפתרו במהירות".

‏המקור הדגיש כי ההצעה המצרית מקובלת על שני הצדדים, אך יש בעיות שנוגעות למספר החטופים שישוחררו. הוא ציין שחמאס אמר בעבר שהוא הצליח לזהות 20 חטופים, בהם מבוגרים, חולים ונשים - בעוד שישראל דורשת לשחרר 40-35 חטופים.

‏לדבריו, "ניתן להתגבר על המכשול הזה באמצעות מספר ימי הרגיעה שיוסכם עליהם. מה שמוצע הוא 6 שבועות וייתכן שמספר זה יצומצם - אם חמאס לא יצליח לשחרר יותר מ-20 חטופים".

מנהיגי חמאס איסמאיל הנייה ויחיא סינוואר ברצועת עזה (צילום: AP)
"חמאס לא זנח את דרישתו הקודמת להכרזה על סיום המלחמה ברצועת עזה". איסמעיל הנייה ויחיא סינוואר|צילום: AP

הוא הוסיף: "חמאס לא זנח את דרישתו הקודמת להכרזה על סיום המלחמה ברצועת עזה, אך הוא מוכן כעת לדון בעניין זה בתקופת ההפוגה ויישום החלק הראשון של העסקה".

אומנם טרם הגיעה תשובת חמאס להצעה המצרית, אך המקור ציין כי הוא מצפה שזו תכלול דרישה להבהרות בסוגיית חזרת העקורים לצפון הרצועה, מספרם והאם חזרתם תוגבל ותתקיים תחת בקרה.

"יש התקדמות קלה בשיחות"

בעיתון הבין-ערבי אל-קודס אל-ערבי פרסמו מפי מקורות בחמאס: "יש התקדמות קלה בשיחות. ההצעה הישראלית שקיבל הארגון בשבת באמצעות המתווכות כללה סוגיות שישראל לא הסכימה להן קודם לכן. החשוב ביותר מתוכה היא הנסיגה מציר נצרים, בעוד שנותרה מחלוקת באשר למרחק - בין אם 500 מטר ובין אם 1,500 מטר".

לפי אותו מקור, הנקודה השנייה שהישראלים הסכימו לה היא חזרת העקורים לצפון הרצועה ללא הגבלות שממשלת ישראל דרשה בעבר והגבילה לנשים, ילדים וזקנים.

כמו כן, נותרו שתי נקודות שנידונות על פי המקור בחמאס: מספר האסירים שישוחררו והערבויות שדרש חמאס לגבי הפסקת אש קבועה. לטענת המקור, לישראל יש "וטו" על חלק מהמדינות שחמאס הציע שיהיו ערבות להפסקת אש, שכן הישראלים מסרבים שלטורקיה יהיה תפקיד במשא ומתן.

ג'ו ביידן
הבית הלבן: "ביידן דחק בנשיא א-סיסי להפעיל את כל המאמצים כדי להבטיח את שחרור החטופים". ארכיון

הבית הלבן פרסם הלילה כי הנשיא ביידן ונשיא מצרים א-סיסי שוחחו על "העסקה העומדת כעת על הפרק להבטחת שחרור החטופים עם הפסקת אש מיידית בעזה". לפי ההודעה, ביידן אישר כי ארצות הברית עם מצרים וקטאר - תפעל להבטחת יישום מלא של תנאיה. עוד נמסר כי הנשיא ביידן "דחק בנשיא א-סיסי" להפעיל את כל המאמצים כדי להבטיח את שחרור החטופים משבי חמאס.

משלחת חמאס שבה אמש לדוחה לצורך התייעצויות, לאחר הפגישה עם המתווכות בקהיר. על פי מקור בכיר בארגון הטרור לערוץ א-שרק הסעודי, המשלחת שמעה הבהרות לגבי כמה סעיפים מעורפלים בהצעה האחרונה לעסקה, וכעת תבחן אותה ותקבע את עמדתה לאחר שאלו ניתנו. לדבריו, "יש הפעם אווירה ותנאים אחרים".