העצרת הכללית של האו"ם התכנסה היום (שישי) להצביע באופן תקדימי על הבקשה הפלסטינית לקבל סמכויות הדומות לאלו של מדינה חברה. לפי נוסח ההצעה שהתקבל, הרשות הפכה דה-פקטו למדינה-חברה בארגון, מבלי לקבל את המעמד באופן רשמי. ההצבעה עברה ברוב גדול - 143 תמכו, 9 התנגדו ו-25 נמנעו.
המדינות שהצביעו נגד ההחלטה יחד עם ישראל הן ארה"ב, ארגנטינה, צ'כיה, הונגריה, מיקרונזיה, נאורו, פלאו ופפואה ניו גינאה. בין המדינות שהצביעו בעד היו צרפת, ספרד, פורטוגל, אירלנד וסלובניה.
למעשה, המדינות באו"ם העניקו לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית, כינוסים בין-לאומיים מטעם האו"ם או גופי או"ם אחרים במעמד שווה למדינות החברות באו"ם. לפלסטינים היה עד כה מעמד של מדינה משקיפה, והניסיון לקבל את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות באו"ם מגיע לאחר הכישלון בהכרה במדינה פלסטינית בשל וטו אמריקני במועצת הביטחון.
משמעות ההחלטה עבור הפלסטינים
- ישיבה לצד מדינות חברות.
- זכות להירשם מן המניין בנושאים שאינם קשורים לסוגיה הפלסטינית.
- זכות לנאום בשם קבוצה אזורית.
- זכות להציג החלטות ותיקונים להחלטות.
- זכות תגובה, זכות להסבר הצבעה, זכות להעלות הצעות פרוצדורליות, זכות להציע נושאים לאג׳נדה בכינוסים ודיונים.
- זכות להיבחר לוועדות.
- זכות להשתתפות מלאה בכינוסי עצרת רמי דרג וכנסים בינלאומיים מטעם העצרת או גופים באו"ם.
שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן תקף בחריפות את ההצעה בפתח הדיון. הוא הביא לנאום מגרסה קטנה ואמר בפני חברי המעוצה כי הם קורעים לגזרים את הצ׳ארטר של האו"ם. "ההצעה ההרסנית של היום לא רק פותחת את דלתות האו"ם לרשות הפלסטינית תומכת הטרור שזה מספיק רע כשלעצמו. אולם הרשות הפלסטינית הרי לא שולטת כיום על הטריטוריה שלה עצמה", אמר.
ארדן הוסיף: "אתם יודעים מי שולט בעזה? בטח שכחתם משום שבכל ההחלטות שלכם מאז 7 באוקטובר, לא הייתם מסוגלים אפילו לקרוא להם בשמם. אז אני אזכיר לכם: אלו מחבלי החמאס. אך חמאס לא רק שולט בעזה, חמאס השתלט גם על שכונות וכפרים פלסטינים ביהודה ושומרון. כל סקר שנעשה צופה ניצחון לחמאס אם היו מתקיימות בחירות".
לדבריו, "היום העצרת הכללית לא רק מעניקה זכויות למדינת טרור פלסטינית. היום אתם גם מעניקים זכויות למדינת הטרור העתידית של חמאס. פתחתם את האו"ם לנאצים של ימינו. לרוצחים ג'יהאדיסטים המחויבים להקמת מדינה אסלאמית במקום ישראל והאזור ולרצח כל גבר אישה וילד יהודים".
שר החוץ ישראל כ"ץ הגיב על ההחלטה ומסר: "המסר שהאו"ם שולח לאזורינו רווי הכאב - האלימות משתלמת. ההחלטה לשדרג את מעמד הפלסטינים באו"ם היא פרס למחבלי החמאס אחרי שביצעו את הטבח הגדול ביותר של יהודים מאז השואה".
כ"ץ הוסיף כי "ההחלטה מהווה אף רוח גבית לחמאס בעיצומו של המו"מ לשחרור 132 החטופים ולהפוגה הומניטרית ומקשה עוד יותר על השגת עסקה"
לפי התהליך המקובל באו"ם, הצבעה בעצרת על צירוף חברה מתבצע אחרי המלצה חיובית ממועצת הביטחון של האו"ם, אך כאמור הפלסטינים נכשלו בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הרשות הפלסטינית לא קיבלה הכרה כמדינה.
ישראל פעלה עם ארה"ב כדי למנוע את המהלך להענקת הזכויות לרשות אך לא צלחה. האמריקנים יצטרכו להפסיק לממן את האו"ם וזה בשל חוק אמריקני שקובע כי הכרה של מוסדות האו"ם במדינה פלסטינית יכול להביא לביטול המימון האמריקני לארגון.
בתוך כך, שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל הודיע היום כי ספרד, אירלנד וסלובניה יכירו במדינה פלסטינית ב-21 במאי. הוא ציין בפירוש שלוש מדינות אך הוסיף כי מדינות נוספות צפויות להצטרף להכרה החד-צדדית במדינה הפלסטינית. ראש ממשלת ספרד, שמוביל את ההכרה הזאת, סיפר בסוף חודש מרץ כי גם סלובניה ומלטה הסכימו לנקוט בצעדים ראשונים לקראת ההכרה.