גורם בממשל ביידן התייחס הלילה (רביעי) למו"מ לשחרור חטופים וטען כי הייתה הסכמה על 90% מהפרטים של העסקה. לפי הגורם, עדיין יש מחלוקת על זהות האסירים והחטופים שישוחררו ועל הליך החילופים: "החלק של זהות האסירים הפלסטינים שישוחררו, והחטופים שישוחררו - הוא הקשה ביותר".
"מאות אסירים ישתחררו בתמורה לחטופים, כ-800 אסירים", פירט הגורם. "בזמן שאנחנו מסכמים את זה, יש כבר פחות חטופים לשחרר. מה שחמאס עשו זו הוצאה להורג ומזעזע. בעסקה יש גם חלק שמדבר על עזתים פצועים שיכולים לצאת לטיפול רפואי".
הגורם התייחס גם להפסקת אש: "זה יקרה בשלושה שלבים. שלב ראשון של 42 ימים, ואם השיחות יימשכו לשלב שני, התנאים והנושא ההומניטרי יימשכו גם כן. ברגע שהעסקה מתחילה המלחמה מפסיקה. חלק מהעסקה זה נסיגת ישראל מאזורים מאוכלסים".
"דבר בהסכם לא מציין את ציר פילדלפי וזה עלה בוויכוח אם זה נחשב אזור מאוכלס. בהתבסס על המחלוקת, ישראל הציעה שתפחית את הנוכחות בפילדלפי. האזור נהיה נושא לוויכוח פוליטי ברצועה. עבדנו על חבילה כוללת שהכול ייפתר מול מצרים וקטאר, ואז הייתה ההוצאה להורג של החטופים. כרגע זה המקום שבו אנחנו עומדים. אנחנו עדיין רואים את העסקה הקשה אך ההכרחית הזו, זו הדרך היחידה להצלת חיי החטופים והפסקת הלחימה והכנסת סיוע הומניטרי. אנחנו עדיין מחויבים להשגת העסקה אבל לא אכנס לתחזיות של סיכויים. כמובן שההוצאה להורג הביא את זה לדחיפות אבל גם שם בסימן שאלה את המחויבות של חמאס".
"כולנו מבינים שמתמודדים פה עם ארגון טרור, אבל זה גם אומר שבעניין החלופים יש השלכות", הוסיף הגורם. "יש בערך 500 אסירים שנידונו למאסרי עולם. מן הסתם שהמספר שיצא בשלב הראשון יהיה שבריר מזה, זה מספר שהוסכם עליו כבר לפני כמה חודשים, כולל בהצעת חמאס. לישראלים יש אמירה שהם יקבעו מי יהיו האסירים בשלב הראשון, אז יש להם וטו על אסירים מסוימים. השלב הראשון זה כל הנשים, כולל חיילות, וגברים בני 50 ויותר, וחולים ופצועים. העיקרון של הווטו הוא לא העניין, אלא יותר זה יותר מספרים ואיך מקטלגים אותם, אז אני לא רואה את סיפור הווטו כמשהו בעל משמעות".
הגורם התייחס גם לציר פילדלפי: "בשלב השני זו נסיגה מלאה, שידונו בה בשלב הראשון. אז למעשה מדברים על השלב הראשון ואיך המו"מ יתנהל. יש עוד כמה דברים שצריך לפתור כדי שתהיה עסקה, אבל שאלת דיון על ציר פילדלפי היא שאלה במהלך השלב הראשון".
מתי תוכלו להגיש הצעת גישור חדשה שייאמר בה לגבי ציר פילדלפי? נשאל הגורם, והוא השיב: "מה שדנים עכשיו זה נספח על חילופי האסירים ושתי מפות שמראות את פריסת הכוחות במהלך השלב הראשון. ההצעה שלנו מ-16 באוגוסט פתחה את הדיון על שמות, כולל רשימת חטופים ומי יוצא. על זה עובדים. זה מה שהחבילה תכלול. אני לא רוצה להיכנס לעניין הזמן, לא אתן תחזית, ננסה שזה יהיה נכון, כולנו מרגישים את הדחיפות וזה משנה את האופי של הדיונים".
הגורם המשיך: "מעולם לא קרה שהייתי מעורב ושבכל פעם הייתה הצהרה פומבית על פרטי המו"מ, מה שהופך את זה לכל כך מורכב, במיוחד במו"מ על החטופים ועל האסירים. לדעתי כמה שאומרים פחות, ככה זה יותר טוב. להגיד עמדות נוקשות בתוך כדי מו"מ זה לא ממש מועיל. זה לא שזה הנושא היחיד, מה שההסכם אומר זה שיש ויכוח בעניין מה הם אזורים מאוכלסים ומה זה אומר. אז אגיד גם שאיך שלא יצא ההסכם הזה ואם נצליח שזה יצא לפועל והחטופים ישתחררו, אנחנו כארה"ב נבטיח ונוודא שביטחון ישראל הוא אינטרס עליון בעסקה הזו. אנחנו, האמריקנים, נוודא שביטחון ישראל הוא חלק מהותי מההסכם. ראיתי אמירות של שרים שההסכם מפקיר את ביטחון ישראל, זה פשוט לא נכון בשום צורה. לקחנו בחשבון את הדאגות הביטחוניות של ישראל במו"מ ואני אף טוען שלא לקבל את ההסכם הוא יותר איום על ביטחון ישראל לטווח הרחוק מאשר לקבל את העסקה, וזה כולל גם את ציר פילדלפי ויתר הנושאים".
"סינוואר והבכירים גרים במנהרות והחטופים שם, וזה רק מראה את המורכבות ואת אופי המו"מ, כי ההחלטה הסופית היא של סינוואר. זה היה נכון גם לפני הנייה ונכון עכשיו. אנחנו לא רוצים לעבור נושא-נושא, אלא על כל החבילה. לזה אנחנו רוצים להגיע כדי שנוכל לקבל חבילה סופית".
"ייתכן שישראל תצטרך לעשות התגמשויות כדי להשיג עסקה וכך גם חמאס. יש הצעה מישראל לגבי הפחתת כוחות משמעותית מציר פילדלפי לאורך הציר, באזורים מאוכלסים. עד שאין לך הסכם אין לך הסכם, אז החטופים לא חוזרים והמלחמה לא מפסיקה. אנחנו מנסים למצוא נוסחה שתעבוד, מרגישים טוב עם סידורי הביטחון סביב ציר פילדלפי, כולל שיחות עם המצרים. הם גם רוצים שהציר יהיה בטוח, גם ארה"ב יכולה לעזור ולתמוך במצרים בזה וארה"ב יכולה להבטיח את ביטחון ישראל באשר לציר הזה באופנים שהם אפילו חסרי תקדים".